AstraZeneca

Vaccineren met AstraZeneca-prik gepauzeerd: hier vindt u actuele informatie

Na berichtgeving over mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-coronavaccin heeft de overheid besloten om tijdelijk te stoppen met het toedienen van deze prik. Bent u op zoek naar informatie over deze pauze? De Rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht.

Trombose

In verschillende andere landen wordt prikken met het AstraZeneca-vaccin al tijdelijk opgeschort en nu is dat in Nederland ook het geval. De reden is dat trombose mogelijk een bijwerking is van dit vaccin. Of dit echt zo is moet nog worden onderzocht, maar uit voorzorg is het prikken met dit vaccin uitgesteld tot zeker 28 maart 2021. Ton de Boer, voorzitter van het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), op de website van de instantie: “met deze nieuwe informatie hebben we met onze veiligheidsexperts de minister van VWS gevraagd te overwegen om te pauzeren met vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband tussen het vaccin en deze meldingen. Het advies om te stoppen is uit voorzorg totdat er meer duidelijkheid is.”

Antwoorden op vragen

De tijdelijke pauze roept uiteraard vragen op. Die vragen probeert de rijksoverheid te beantwoorden op de eigen website. Hier wordt bijvoorbeeld ingegaan op wat mensen moeten doen die de prik al hebben gehad en wat wat deze pauze betekent voor iedereen die recent een prikafspraak hebben gemaakt.

Over het vaccin

Het Britse AstraZeneca-vaccin wordt eind januari 2021 goedgekeurd door het Europees keuringsorgaan EMA. In Nederland worden er volgens het vaccinatieschema tot nu toe vooral 60 tot 64-jarige die zonder hulp naar de priklocatie kunnen komen mee ingeënt, maar ook medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg en andere zorgmedewerkers.

Het gaat om een zogenoemd vectorvaccin, wat inhoudt dat er een stukje RNA (een soort DNA van een virus) van het coronavirus in een ander, onschuldig virus wordt ingebouwd en wordt toegediend. het lichaam begint dan met het aanmaken van antistoffen, zonder dat het virus het lichaam ziek maakt.

Op 16 maart 2021 schuift dokter Ted van Essen aan bij Tijd voor MAX om te praten over de laatste ontwikkelen op het gebied van coronavaccins. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: CBG, Rijksoverheid)

Geef een antwoord