Tweede Kamer stemt in met nieuwe donorplan

Het fel omstreden plan van de D66 om meer orgaandonoren te krijgen is op dinsdag 13 september 2016 met 75 stemmen voor en 74 stemmen nipt aangenomen in de Tweede Kamer. In het aangenomen voorstel moeten mensen kiezen of ze wel of geen donor willen zijn. Als u geen keuze maakt, wordt u automatisch geregistreerd als donor.

Aangepast voorstel

Vorige week nog leek tijdens een debat over de zogenoemde actieve donorregistratie dat er niet genoeg steun voor het voorstel zou zijn. D66 had het voorstel van tevoren nog aangepast om voldoende partijen over de streep te trekken. De fractie van de VVD benadrukte tijdens dat debat dat het voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra “het belangrijke recht om niet te kiezen” zou aantasten. De VVD-Kamerleden werden echter vrijgelaten om ieder individueel te kiezen.

Nipt aangenomen

Van de 40 VVD-Kamerleden stemden er 7 voor: Fred Teeven, Han Ten Broeke, Remco Bosma, Pieter Duisenberg, Jeroen van Wijngaarden, Ybeltje Berckmoes-Duijndam en Daniël van der Ree. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg voor de Partij voor de Dieren was niet aanwezig omdat hij vast zat in het openbaar vervoer. En dat was cruciaal, hij zou namelijk tegen hebben gestemd. En bij 75-75 zou het voorstel zijn verworpen.

Geen bezwaar

In het aangepaste voorstel van D66 worden mensen die geen keuze maken niet langer in het donorregister geregistreerd als ‘Ja, ik wil donor zijn’, maar als ‘Ik heb geen bezwaar gemaakt’. In de praktijk zal dat niet veel verschil maken: ook bij ‘geen bezwaar’ wordt iemand geregistreerd als orgaandonor. Dit verschil is vooral gemaakt voor het geval dat de wet uiteindelijk toch niet goed blijkt te functioneren. De vrees was dat dan iedereen opnieuw geregistreerd zou moeten worden, omdat achteraf niet meer duidelijk zou zijn wie geen keuze had gemaakt. Het donorplan moet nog door de Eerste Kamer. Daar belooft het opnieuw spannend te worden.

Geef een reactie

Reacties (10)

    Donna7 says:

    Vele jaren geleden heb ik al op een donorregistratieformulier ingevuld dat ik geen organen wil laten voortleven als mijn tijd voorbij is. Is dat nog geldig? Of moet ik nu opnieuw laten weten dat ik mijn organen niet wil afstaan?
    Misschien wel goed dat dit wetsvoorstel nu eindelijk is aangenomen, Den Haag laat deze kwestie toch niet liggen voor alle tegenstanders zijn uitgeschakeld en nu kunnen ze zich op andere zaken gaan richten. Afschaffen van eigen risico in de zorg bijvoorbeeld.
    Wel zot dat zelfbeschikkingsrecht vastgelegd moet worden, ik dacht toch dat we dat altijd zouden moeten hebben.

      pk49 says:

      ik ben altijd benieuwd wat de beweegreden zijn voor mensen die hun organen niét willen afstaan, terwijl daar zoveel goeds mee gedaan kan worden voor een of meerdere medemensen…….

    pk49 says:

    prima, deze automatische donorregistratie. Als door mijn dood ik andere mensen kan helpen doorleven om hun leven dragelijk te maken, wil ik daar zeer graag aan meehelpen. Ik begrijp niet waarom sommige mensen hier problemen mee hebben. Als je dood bent wordt je óf verbrand óf opgevreten door de wormen. Waarom niet je organen iemand tot nut laten zijn. In sommige van ons omringende landen is deze regeling allang van kracht. En terecht ! Weg met het egoisme!

      c.m.tieman says:

      Beste pk49 ,
      Ik heb altijd vrijwillig als donor geregistreerd gestaan , vanaf heden niet meer.
      De reden is niet dat ik egoïstisch ben , maar fel gekant tegen deze vorm van donorschap.
      Ieder mens heeft in dit land het recht om over zijn eigen lichaam te beschikken en ik ben wars van welke overheids maatregel dan ook waarin zij mij opleggen dat ik dan maar moet aangegeven of ik het niet wil.
      Dus hebben ze met deze maatregel in ieder geval 1 donor verloren en niet 1 gewonnen. De politiek moet met zijn poten van de grondwet ( zelfbeschikkingsrecht ) afblijven.

    c.m.tieman says:

    Deze maatregel beperkt mijn grondwettelijke zelf beschikkingsrecht , dus einde donorschap.
    En voor hen die niet snappen waarom mensen geen donor willen zijn: Dit ben je vrijwillig en respecteer de keuze van anderen om geen donor te willen zijn.

      Hanneman says:

      Het lijkt iets op dat Halbe-Zijlstraverhaal. Wél donor maar tóch tegen deze wet gestemd. Gedoe over een mogelijk verlies van zelfbeschikkingsrecht. Terwijl hij al heel wat wetgeving heeft helpen ontstaan die tal van mensen van alle belangrijke rechten en voorzieningen heeft afgeholpen. Om maar te zwijgen van zelfrespect. Nou ja, ik registreer wat deze man nu weer zegt en leef vervolgens maar weer door. En ja, het kan gebeuren dat ik met m’n scooter in problemen kom, van het dak val of gewoon maar iets krijg, ziekte of enig ander ongerief. Wat iédereen kan overkomen zeg maar. Huppekee. Hanneman wás. Wie weet is er iets bruikbaars en zijn mensen te helpen. Mijn persoonlijke zelfbeschikkingsrecht heeft in Nederland net zoveel belang, waarde als mijn vrijheid van meningsuiting. Als er geen hond naar je luistert, wat heb je dan?

    Weissman says:

    Ik heb lang getwijfeld in het voordeel van donor zijn, maar ik heb nu twee grote bezwaren:
    1. Het is MIJN lichaam en daarover heeft de overheid geen beschikkingsrecht. Dit mag de overheid zich ook niet zomaar toe-eigenen door te stellen dat wie zich niet registreert (bij de overheid, bewezen slecht-beveiligde data-opslang) automatisch toestemming verleent.
    2. De toenemende commercialisering van de hele medische business, zie ook:
    het achtergrondartikel in het AD: http://tinyurl.com/jc4scwx

    oosterwijck says:

    Ik heb het al eerder uitgesproken en spreek het nog een keer uit: Ik geef geen gratis organen en geen gratis bloed, zolang de artsen niet gratis een transplantatie of transfusie geven. Mij rijst de vraag: Waarom moet ik gratis onderdelen verstrekken, terwijl anderen grof geld verdienen aan die onderdelen? … Maak eens een vergelijking met een garagebedrijf, die vraagt om gratis onderdelen te verstrekken om vervolgens een dure reparatie uit te voeren. … Nu wil de regering een soort verplichting invoeren, om onderdelen af te staan, omdat te weinig mensen onderdelen verstrekken. Maak eerst eens een wet dat artsen gratis moeten opereren. Het is immers om levens te redden, daar wil je toch geen geld aan verdienen? …

      Hanneman says:

      Ik doneer niet aan de industrie. Ik doneer aan één ontvanger. Dat strakjes iets van of uit mij een circuit door moet van misbruikers van een situatie is een ondergeschikt, niet te veronachtzamen, maar tóch ondergeschikt belang.

    PeterK says:

    Ik wil graag zelf beslissen wat er met mijn lichaam gebeurd , ik ben met alles erop en eraan geboren en zo wil ik ook blijven