Succesvolste Paralympische Spelen voor Nederland

In de nacht van 18 op 19 september 2016 zijn de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro officieel gesloten. Dit gebeurde met een kleurrijke en feestelijke ceremonie in het voetbalstadion Maracanã. Voor de Nederlandse sporters zijn het met 62 medailles de meest succesvolle spelen ooit.

Spelen van het volk

Voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, Sir Philip Craven bedankte de bevolking van Rio voor de steun. Hij noemde het ‘de Spelen van het volk’. Mede door de lage toegangsprijzen waren de stadions tijdens de Paralympische Spelen beter gevuld dan tijdens de Olympische Spelen. “Jullie luidruchtige steun heeft gezorgd voor een carnaval van sport”, aldus Craven.

Op naar Tokio

De volgende Paralympische Spelen worden in 2020 gehouden in Tokio. Een bijzonder moment. Want in 1964, toen de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad plaatsvonden, werd voor het eerst de naam Paralympische Spelen in gebruik genomen.

Succesvolste spelen ooit

Voor de Nederlandse sporters behoren met 62 medailles, waarvan 17 gouden,  de Paralympische Spelen tot de meest succesvolle ooit. De Nederlandse paralympiërs worden woensdag 21 september in Den Haag gehuldigd door onder anderen koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte. De NOS doet van deze huldigingen uitgebreid verslag op NPO 2.

Een recordaantal Nederlandse atleten deed mee aan de Olympische en Paralympische Spelen in Rio. En dat betekent óók een recordaantal trotse ouders en grootouders. MAX Vandaag blikt in De Olympische genen van… met een aantal van hen terug op het leven van hun bijzondere (klein)kind.

(Bron: NOS)

Geef een reactie