Duur 02:27
Gepubliceerd op 7 september 2016

‘Paralympiërs, jullie zijn een voorbeeld voor zovelen.’

De Paralympische Spelen kennen hun oorsprong in Engeland. In 1948 werd voor oorlogsinvaliden uit de Tweede Wereldoorlog de zogeheten Stoke Mandeville Games georagniseerd. De organisator, Sir Ludwig Guttman, wordt ook gezien als de grondlegger van de Paralympische Spelen. De eerste editie van de Spelen werden gehouden in 1960 in Rome. Toen waren er 400 deelnemers. Dat is inmiddels uitgegroeid tot 4000 deelnemers. De paralympiërs gaan uit van wat ze wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen.

Toen de Olympische Spelen in 2008 in Peking werden georganiseerd, waren zij ook verplicht de Paralympische Spelen te organiseren. Maar Peking zei altijd: “Wij hebben geen paralympiers, wij hebben geen gehandicapten die kunnen sporten.” Maar niets blijkt minder waar. Een stadion vol Chinezen die altijd in hun hoofd hadden dat mensen met een beperking niets konden, werd luid geapplaudiseerd voor hun paralympische delegatie.

Later vertelde één van de paralympische sporters mij dat hij rijdend in zijn rolstoel was aangesproken door een jongetje die zei: “je rijdt in een rolstoel, dan ben je vast een topsporter.” Dat is toch inspirerend?! Jullie zijn een voorbeeld voor zovelen, maar vooral voor jezelf. Jullie verleggen je grenzen om op de Spelen boven jezelf uit te stijgen.

Ik gun jullie zoveel plezier en succes, zet ‘m op!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer