Duur 02:33
Gepubliceerd op 7 augustus 2017

Een schone watertank: reinig regelmatig

Nederland telt 650.000 eigenaren van campers, caravans en boten met een ingebouwde watertank. De meeste eigenaren vullen de tanks regelmatig met vers water. Niets aan de hand zult u denken. Maar bacteriën hebben de vrije hand in dit soort watertanks. Groeten van MAX is samen met waterbedrijf Vitens op onderzoek uit gegaan. 

Legionella

Vitens heeft bij 8 watertanks monsters afgenomen. Bij 4 is een vorm van de legionellabacterie vastgesteld. Van de legionella bacterie kunt u behoorlijk ziek worden. Het kan maag- en darmklachten veroorzaken en longproblemen geven. Van de hoeveelheid die werd waargenomen in de tanks, wordt men niet direct ziek, maar het is niet in orde. Legionella is vooral schadelijk als het vrij komt bij verneveling, bijvoorbeeld bij het douchen.

Coliformen

Bij 3 van de 8 watertanks zijn er coliformen aangetroffen. Dat is een lichte besmetting met plantaardig materiaal of oppervlaktewater. Dit mag niet in drinkwater zitten. Ook dit zorgt niet direct voor problemen, maar u kunt wel ziek worden als er andere schadelijke bacteriën in het water voorkomen.

Wat kunt u doen om de waterkwaliteit van de watertank goed te houden?

 • Reinig de watertank en leidingen regelmatig. Laat de tank volledig leeglopen!
 • Reinig met een reinigingsmiddel. Er zijn speciale middelen op de markt. Spoel goed na!
 • Hanteer een goed vul- en leegbeleid. Vul een halfvolle tank niet bij, want dan blijven de bacteriën actief
 • Leeg de tank als u hem een tijd niet gebruikt en reinig de tank wanneer u hem weer voor het eerst gebruikt na lange tijd

(Bron: Vitens en NKC)

Geef een reactie

Reactie

  WaterNova says:

  Interessante test! Pas wel op met reinigingsmiddelen, er zijn er waar een hoop agressieve middelen aan zijn toegevoegd die ook niet best zijn voor de gezondheid.
  NKC heeft eerder een test naar middelen uit laten voeren (april 2017).

  Ellen, WaterNova

Bekijk ook

Meer