Ouderen vinden hulpvragen moeilijk

Boodschappen doen, de hond uitlaten of een lamp vervangen zijn alledaagse bezigheden waar veel ouderen hulp bij nodig hebben. Uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds blijkt dat 63 procent van de 75-plussers wel eens hulp nodig heeft. Alleen 1 op de 3 van hen vindt het moeilijk om anderen hulp te vragen. Om de ouderen te helpen is er nu Match.

Wat is Match?

Match is een online dienst, waarmee het Ouderenfonds kiest voor een persoonlijke benadering; de ouderen die zich aanmelden voor Match worden allemaal gebeld om te horen hoe zij invulling willen geven aan hun wens. Na dit gesprek zoekt het fonds een passende vrijwilliger. Veruit de meeste vragen die bij Match binnenkomen zijn eenvoudig. Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds: “Mensen willen een vrijwilliger om een kopje koffie mee te drinken. Of om 1 keer per week mee te kletsen. Hele simpele, maar belangrijke verzoeken om eenzaamheid onder ouderen te verkleinen. Wij hopen met Match dan ook op een langdurig contact tussen de oudere en de vrijwilliger.”

Eenzaamheid bestrijden

Ouderen, en met name de 1 miljoen eenzame ouderen, vormen een kwetsbare groep. Uit het onderzoek van het Ouderenfonds blijkt dat zij het lastig vinden om telkens dezelfde personen om hulp te vragen of dat zij niemand kennen die hen kan helpen. Het fonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten, om de eenzaamheid te bestrijden. Ouderenfonds hoopt dat Match niet alleen zorgt dat de klusjes van de ouderen worden gedaan; “Juist in deze tijd, waarin ouderen langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen, is het van groot belang om hen te helpen. Niet alleen bij incidentele kleine klusjes, maar ook bij sociaal contact en gezelschap,” aldus Gielbert.

Heeft u interesse in Match? Dan kunt u hier uw wens insturen.

(Bron: ANP, Ouderenfonds)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ceeshm says:

    Ik ben zelf bijna 83 en ik heb het geluk nog recht van lijf en leden te zijn met een scherpe geest. Ik ervaar het als een schande dat in het rijke Nederland beleid wordt gestuurd door zucht naar geld d.m.v. bezuinigingen ten koste van zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten, terwijl anderzijds miljarden nagenoeg ongecontroleerd verdwijnen in de gapende muil van de EU en de daarin mee vretende ambtenaren. De zorg is nagenoeg uitgekleed, beleid erin is gericht op afwijzen en drijft eigenlijk in hoofdzaak op gratis vrijwilligers. Die mogen al blij zij als er een kopje koffie vanaf kan, terwijl z.g. managers en kandeleer likkende politici schandalige inkomens binnen harken. Als dank voor vele jaren inzet geven om Nederland weer op de kaart te krijgen, worden ouderen keer op keer de dupe en wordt hun besteedbaar inkomen steeds verder uitgehold. Onder de valse vlag van langer thuis kunnen blijven wonen wordt eenzaamheid onder ouderen gevoed en zorg verlenenden mogen alleen maar, weer geld gericht, de hoogst noodzakelijke hulp verlenen. Sociaal contact en mensvriendelijkheid horen daar niet bij. Formulieren en bureaucratie wel.Een land wordt beoordeeld naar hoe zij met hun ouderen omgaan. Nederland krijgt voor mij een vette onvoldoende.

    Hanneman says:

    Hier is geen speld tussen te krijgen. Eigenlijk ken ik niets, microscopisch klein genoeg, dat hier wel tussen zou zijn te krijgen.

    Abbertje says:

    Ben wat laat met mijn reactie. Ik ben het volkomen met Ceeshm eens.
    Waarom de wetenschap ons mensen steeds ouder wil laten worden, is mij een raadsel als er niet voldoende zorg kan worden gegeven. Willen die alleenstaande ouderen wel in hun eigen huis blijven wonen zonder ook maar enig contact of hulp als b.v. de partner plotseling komt te overlijden.

    Ik woon in Amsterdam vlak bij de Sloterplas. Daar is het Gerardhuis. Dit huis moest enkele jaren geleden ontruimd worden, om plaats te maken voor studenten. Dat is voor de eigenaar van dit complex wel aardig, omdat zij aan die oudjes geen cent verdienen, maar wél aan die studenten!
    Het is meer dan treurig dat juist déze ouderen, die zo makkelijk even een wandelingetje konden maken in/bij de Sloterplas, het maar moesten accepteren om elders te gaan wonen.

    Zolang ouderen écht zelfstandig kunnen blijven wonen, en niet van hulp afhankelijk zijn, is dat natuurlijk een goede zaak. Maar welke oudere kan hierop vooruit zien, zeker als je de tachtig bent gepasseerd!

    Twee maanden geleden (ik ben gisteren net 83 jaar geworden) kreeg ik een hartinfarct. Na mijn opname in het ziekhuis werd ik aan mijn lot overgelaten en moest het zelf maar uitzoeken. Geen enkele bemoeienis noch van Cardioloog of arts, hoe het nu verder zou gaan v.w.b. zorg of controle. Zelfs mijn eigen Cardioloog en huisarts waren van mijn hartinfarct en opname, niet op de hoogte gesteld!

    Dat de zorg voor alleenstaande ouderen hoofdzakelijk neer komt op vrijwilligers, is verontrustend.

    Misschien een nieuw Zorgstelsel, zoals wij in het verleden het ziekenfonds hadden. Dat zullen de zorgverzekeraars niet zo`n leuk idee vinden.