vinger

Op uw vinger geslagen? Deze remedies helpen

Bent u net lekker aan het klussen, slaat u opeens met een hamer op uw vinger. Dat doet zeer. De meeste mensen steken de vinger in hun mond of wapperen ermee om de pijn te verzachten, maar werkt dit wel?

Zo ontstaat vingerpijn

In het menselijk lichaam zitten enorm veel zenuwen. Deze zenuwen zijn onderdeel van het centrale zenuwstelsel en geven onder meer pijnprikkels door. Dit is precies wat er ook gebeurt als u op uw vinger slaat of als u deze op een andere manier bezeert. De pijnzenuwen in de vinger raken geprikkeld en laten via het ruggenmerg aan de hersenen weten wat er aan de hand is.

Wapperen helpt

Zodra u de pijn voelt, is de eerste reactie vaak de vinger in de mond steken of met de vinger wapperen. Vrijwel iedereen heeft dit weleens gedaan in zo’n situatie en dat is niet zonder reden. Dit helpt namelijk. Vooral wapperen is effectief, omdat dit de gevoelszenuw stimuleert. Deze zenuw onderdrukte pijngevoelens vervolgens, waardoor u dit minder voelt.

Niet alleen het stimuleren van de gevoelszenuwen helpt. Ook het ‘verdoven’van de pijnzenuwen is een optie. Dit kunt u doen door de vinger warm of juist koud te maken.Let wel op dat u de vinger niet te warm of te koud maakt, want dit heeft vermoedelijk een averechts effect.

Koelen helpt tegen zwelling

Naast pijn, ontstaat er op zo’n vinger vaak ook een zwelling. Deze zwelling kunt u enigszins tegengaan door de vinger te koelen vlak nadat de pijn is ontstaan. Kou zorgt er onder andere voor dat het bloed wegtrekt uit het gebied, waardoor de zwelling wordt verminderd.

Zenuwpijn

Zenuwen geven niet alleen pijn door die veroorzaakt wordt door factoren van buitenaf, maar kunnen op zichzelf ook pijn doen. We spreken dan van zenuwpijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een beschadigde, beknelde of ontstoken zenuw. Wij spreken dan van zenuwpijn. Dokter Ted vertelt u hier meer over in dit artikel. 

(Bron: archief, Radboud MC, Quest)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Tuintje 41 says:

  Geachte Dokter Ted,
  Mijn jarenlange ervaring met Arnicagel wil ik graag ook genoemd hebben. Deze gel helpt ook prima tegen stoten en dus blauwe plekken Het verkoeld meteen, houdt zwelling tegen en de plek is heel snel genezen. Afhankelijk van de ernst van de “verwonding” kun je het nog een paar keer insmeren.
  In mijn omgeving heeft iedereen een tube in de keukenkast liggen!
  Met vriendelijke groet,
  Tuintje41

 2. damati says:

  Om te voorkomen dat nagel van de bewuste vinger of duim blauw wordt,onmiddelijk debetreffende nagel door het hoofdhaar strijken ,het werkt gegarandeerd.
  Hoe dat nou precies werkt kan ik ook niet verklaren…?