olympische spelen

Olympische Spelen van start: zo kunt u de wedstrijden volgen

De Olympische Spelen in Tokio worden officieel op 23 juli 2021 geopend, maar er wordt nu al gesport door de Nederlandse delegatie. Waar kunt u de wedstrijden volgen? En hoe ziet het programma van TeamNL er eigenlijk uit?

Spelen alvast van start

De Olympische Spelen duren officieel van 23 juli tot en met 8 augustus, maar officieus beginnen de Spelen al wat eerder. Zo zijn de Nederlandse badmintonners al op de 20e begonnen en voetbalt het vrouwenelftal op de 21e tegen Zambia. Dit moeten zij wel doen zonder spits Sherida Spitse, die een knieblessure heeft opgelopen en de Spelen moet laten gaan. De wedstrijd is woensdag 21 juli om 13.00 uur live te zien op NPO 1.

Het toernooi van de badmintonners en de voetbalsters begint vermoedelijk al voor de openingsceremonie, omdat zij onmogelijk hun volledige programma kunnen doorlopen in de 16 dagen die de Spelen feitelijk duren.

Olympische programma

Niet alleen de badmintonners en voetbalsters moeten al eerder aan de slag, ook de roeiers en hangboogschutters beginnen al voor de openingsceremonie. Op de officiële website van TeamNL, zoals de Nederlandse delegatie wordt genoemd, kunt u zien welke sport wanneer aan de buurt is en hoe laat.

Wanneer te zien?

Wie niets wil missen van de Spelen zit de komende tijd goed bij de NOS, want de omroep zendt zoveel mogelijk uit. Houd er wel rekening mee dat u voor sommige sporten behoorlijk vroeg uit de veren moet of juist lang moet opblijven, want in Tokio is het 7 uur later. Op de speciale Olympische Spelen-website van de NOS kunt u zien welke uitzendtijden worden aangehouden.

Op het moment van schrijven is in het schema van de NOS nog niet gespecificeerd welke sporten u op welke dagen en tijden kunt zien, maar door het programma van TeamNL erbij te pakken krijgt u een idee wat er vermoedelijk voorbij zal komen. Op de website van TeamNL kunt u sommige wedstrijden ook live volgen.

Over Tokio 2020

In 2013 worden de 32e Olympische Spelen al toegewezen aan de Japans hoofdstad Tokio. In de zomer van 2020 is het dan eindelijk zover, maar de wereldwijde pandemie gooit roet in het eten. Zodoende zijn de Spelen verplaatst naar 2021, maar het evenement draagt nog steeds Tokyo 2020 als officiële naam.

Tokio 1964

Het is niet voor het eerst dat het grootste sportfestijn ter wereld plaatsvindt in Tokio. In 1964 is dit ook het geval. Dit is voor Nederland een gedenkwaardige editie, want judoka Anton Geesink wint dan olympisch goud in de open categorie. Judo, een Japanse sport, staat in ’64 voor het eerste op het programma én wordt destijds veelal gedomineerd door de Japanners zelf. Dat Geesink uitgerekend in 1964 wint, is voor het thuispubliek een bittere pil.

Tokio 1964

Goeiedag Haandrikman!

MAX-dj Bert Haandrikman spreekt op 21 juli 2021 in zijn programma Goeiedag Haandrikman! met sportjournalist Annemarie Postma over de Nederlandse voetbalsters op de Olympische Spelen. U hoort Goeiedag Haandrikman! elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 5.

Luister hier het fragment terug.

(Bron: NOC*NSF, TeamNL, NOS, ANP)

Geef een reactie