orgaan mesentarium

Nieuw orgaan ontdekt

Wetenschappers hebben een nieuw orgaan ontdekt in ons maag-darmstelsel: het mesenterium. Eeuwenlang dachten wetenschappers dat het mesenterium uit verschillende delen bestond, maar het blijkt een afzonderlijk geheel te vormen. Toch stelt dit nieuwe orgaan onderzoekers nog voor een raadsel, want wat is de functie van het orgaan?

Belangrijk nieuws voor de wetenschap

Het mesenterium is een dubbele plooi van het buikvlies dat onze buikholte bekleedt. Het hecht de darmen vast aan de binnenkant van de onderbuik en houdt alles op zijn plaats. Volgens de Ierse onderzoeker J. Calvin Coffey die de ontdekking deed opent de vondst een heel nieuw gebied voor de wetenschap. “We hebben al de anatomie en de structuur van het orgaan ontleedt. Nu moeten we nog te weten komen wat de eigenlijke functie ervan is. Pas wanneer we weten wat de functie van het mesenterium is, kunnen we achterhalen wanneer het niet normaal functioneert en bepaalde ziektes vaststellen.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci was in 1508 de eerste die het mesenterium beschreef. Het orgaan werd eeuwenlang genegeerd omdat het als onbeduidend werd beschouwd. De ontdekking van het nieuwe orgaan wordt beschreven in het wetenschappelijk vakblad The Lancet. Alle medische naslagwerken krijgen een update zodat geneeskundestudenten voortaan leren dat het mesenterium een afzonderlijk orgaan is.

(Bron: AD)

Geef een reactie