oranje

Nederland-Zweden: kan Oranje winnen?

Nederland kan het 4e land ter wereld worden dat zowel met een mannen-als vrouwenteam in een WK-finale heeft gehaald. Met de nadruk op kan, want om dit te bereiken moeten de vrouwen op 3 juli 2019 Zweden verslaan tijdens de halve finale. Wat is Zweden voor een tegenstander? En belangrijker: kan Nederland van dit team winnen?

Dit zeggen de statistieken

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse en Zweedse vrouwen elkaar treffen op een eindtoernooi. De 2 landen spelen al 8 keer eerder tegen elkaar, waarvan Nederland 3 keer wint, 3 keer gelijk speelt en 2 keer verliest. De laatste Nederland-Zweden is op het EK van 2017, een wedstrijd die door de Oranje Leeuwinnen wordt gewonnen. Wie puur afgaat op de statistieken, ziet dat Nederland iets meer kans maakt om de halve WK-finale te winnen.

Wat is Zweden voor een ploeg?

Wie niet alleen naar de statistieken kijkt, merkt al snel op dat de 2 teams aan elkaar gewaagd zijn. Zweden is al jaren aanwezig op eindtoernooien en in 2003 zelfs dicht bij WK-winst. Het team verliest dan van Duitsland, een land dat zij tijdens het WK van 2019 wel weten te verslaan. Door deze winst op Duitsland staan zij nu in de halve finale.

Veel van de Zweedse voetballers spelen bij clubs in eigen land, maar er zijn ook een aantal vrouwen die bij Europese topclubs spelen. Eén daarvan is Fridolina Rolfö, de 25-jarige spits die voor Bayern München uitkomt. Zij wordt gezien als 1 van de belegrijkste spelers van het team, maar is er op 3 juli niet bij door een schorsing. Een andere speelster die het verschil kan maken is Stina Blackstenius. Zij maakt tijdens de kwartfinale tegen Duitsland het winnende doelpunt. Ook de doorgewinterde international (meer dan 100 interlands) Sofia Jakobsson is een speler om rekening mee te houden.

De kwaliteiten van Oranje

Een goede ploeg dus, dat Zweden, maar geen onneembare horde. De Nederlandse vrouwen zijn al 11 wedstrijden lang ongeslagen en lijken steeds beter in het toernooi te komen. De spelers zijn gevaarlijk vanuit standaardsituaties en scoren opvallend vaak met het hoofd. Daarnaast behoren een aantal van de speelsters tot de wereldtop van het vrouwenvoetbal en spelen de meesten in sterke, Europese competities. Lieke Martens komt bijvoorbeeld uit voor FC Barcelona en Vivianne Miedema speelt bij Arsenal. Met deze laatstgenoemde ploeg wint zij dit jaar nog de Engelse titel.

Daarnaast krijgt Oranje heel veel steun uit eigen land. Elke wedstrijd die Oranje speelt wordt standaard door meer dan 1 miljoen mensen bekeken op tv en er zijn ook behoorlijk wat supporters afgereisd naar Frankrijk, waar het WK gespeeld wordt.

Deze vlieger gaat niet op voor Zweden. Het vrouwenvoetbal is hier minder populair dan voorheen en de wedstrijden van Blagult (blauw-goud, de bijnaam voor het Zweedse team) worden dan ook met minder interesse gevolgd. Ook zullen er vermoedelijk veel minder Zweedse dan Nederlandse supporters aanwezig zijn in het stadion.

WK-historie

Mocht Nederland op 3 juli winnen van Zweden, dan zijn zij na Duitsland, Zweden en Brazilië het 4e land dat zowel met een mannen- als vrouwenteam een WK-finale halen. Helaas wordt er nog nooit 1 gewonnen door Oranje. Dit kan op 7 juli 2019 wellicht veranderen veranderen, als Oranje misschien wel de tegenstander wordt van de Verenigde Staten. 7 juli is overigens geen datum die fijne gevoelens oproept bij Nederlandse voetballiefhebbers. Het Nederlands mannenelftal verliest op 7 juli 1974 de WK-finale van West-Duitsland.

(Bron: Voetbal International, Nu.nl, RTL Nieuws, de Volkskrant, NRC, NOS)

Geef een reactie