oorsuizen

Nederland doet mee aan groot onderzoek naar oorsuizen

Oorsuizen (tinnitus), veel mensen hebben er mee te kampen, maar een oorzaak of behandeling is er in de meeste gevallen niet. Het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG gaat samen met 7 andere Europese kennisinstellingen een groot onderzoek doen om hopelijk erachter te komen wat het suizen veroorzaakt en hoe het behandeld kan worden.

Piepen, zoemen, fluiten

Mensen die last hebben van oorsuizen horen geluiden zoals een piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten. Naar schatting heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van oorsuizen en 1 tot 4 procent van deze mensen ondervindt daar zeer ernstige hinder van. Er wordt geschat dat in Europa in totaal zo’n 50 miljoen mensen te maken hebben met een vorm van oorsuizen. De oorzaak van oorsuizen is nog onbekend. Wel is duidelijk dat 30 procent van de mensen die er last van hebben ook gehoorverlies krijgt.

Risicofactor

Aangezien gehoorverlies een risicofactor is voor de ontwikkeling van oorsuizen, vermoeden de onderzoekers dat er veranderingen in de hersenen ontstaan die zich uiten in oorsuizen. Dit zou betekenen dat oorsuizen geen ziekte is, maar een symptoom van spontane activiteit in een bepaald gebied in de hersenen, dat resulteert in het ervaren van het geluid.

3 onderzoekers in Groningen

Het project gaat 4 jaar gaat duren en is een combinatie van onderzoek onder dieren en mensen. Voor het onderzoek is bijna 4 miljoen euro beschikbaar gesteld door de Europese Commissie. In totaal worden 15 promovendi opgeleid die onderzoek gaan doen naar wat oorsuizen veroorzaakt, methoden om oorsuizen vast te stellen en mogelijke behandelingen. De 3 onderzoekers die in Groningen worden opgeleid gaan onder meer onderzoek doen naar afwijkingen in hersenactiviteit bij mensen met behulp van MRI-scans en in diermodellen. Naast het UMCG doen onder andere de universiteit van Nottingham en de European Association of Tinnitus mee aan het onderzoek.

(Bron: ANP, umcg.nl)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Eileen says:

  Ik heb al minstens tien jaar last van oorsuizen. In het begin moeilijk maar dan leer je het te accepteren.
  Maar 3 weken geleden kwam daar een reusachtige bromtoon bij alsof ik op een vertrekbaan van een vliegveld lag. Vreselijk beangstigend. Na een paar dagen kwam daar intolerantie voor geluid bij (eigen stem, koeren van duiven van alles) Die ellende duurde 3 weken. De KNO arts stuurde mij weg met de boodschap : Niets aan te doen.
  Ik ben zelf inmiddels verder aan het onderzoeken of er iets anders mogelijk is.
  Gelukkig is e.e.a. minder geworden en kan ik weer redelijk aan het gewone leven deelnemen (wel met enorme ruis en lichte bromtoon) Maar hopelijk komt er ooit een oplossing.

   Van Mierlo says:

   Hoi Eileen, KNO artsen zijn vrijwel nutteloos op dat gebied omdat het probleem ‘m in de zenuwen bevindt. Ik kan je The Tinnitus & Hyperacusis Centre aan 32 Devonshire Place in Londen aanbevelen (dokter Jacqueline Sheldrake). Ze kunnen je tolerantieniveau namelijk volledig herstellen d.m.v. white noise generators die je thuis een tijd lang zult gebruiken (zij zal alles tot in de details uitleggen). Ik hoop dat je dit leest Eileen en alle anderen die deze problemen ondervinden qua intolerantie of mensen die nog niet gehabitueerd zijn met tinnitus en er wanhoop door ervaren.

  oosterwijck says:

  Ook ik heb last van oorsuizen, sinds ongeveer 20 jaar. Ook tegen mij werd gezegd dat er niets aan te doen is. Meestal let ik er niet op en vergeet ik het zelfs. Het is een deel van mezelf geworden. maar regelmatig dringt het geluid zich aan mijn op en moet ik mezelf afleiden om het weer naar de achtergrond te verschuiven. Ik hoop dat er ooit iets op gevonden wordt.

  Louise van Blokland says:

  suizen in je hoofd !! volgens mij komt het bij mij doordat m’n halsslagaders L en R gedeeltelijk zijn dicht geslipt en zou het dus kunnen komen omdat m’n bloed moet knokken om er doorheen te stromen, sinds kort heb ik ook nog een linkerarm, hand en pols met een prikkelend gevoel. (medicijn Xarelto 20mg)

  Who Else says:

  Ook ik heb hier erg veel last van…mocht ik al kunnen slapen ik wordt echt wakker van de herrie…dit kan alleen iemand begrijpen die het zelf ook heeft.Ja de artsen zeggen niks aan te doen, en hopelijk komt er ooit en oplossing.Of er de hele dag treinen door je hoofd donderen…niet om blij onder te blijven, we hebben echter geen keus. Ik schat minstens 20 jaar er al last van te hebben….als ik mij ergens voor op kon geven om iets van een proef te doen dan deed ik het. Helaas we moeten afwachten…

  H.A.Versteeg11 says:

  Ik heb ook al jaren last van oorsuizen. Je kunt het een ander niet
  uitleggen wat je hoort. Het is een ramp, mede omdat er niets
  aan te doen is: mee leren leven.
  Henk

  zuide743 says:

  Ik heb sinds 2003 last van oorsuizen en draag sinds 2016 links een gehoor apparaat omdat ik links weinig meer hoorde. rechts begint het gehoor nu ook minder te worden.
  Ik heb er mee leren leven met de ruis in mijn hoofd, soms wordt je er erg moe van, maar ik laat me er niets door weerhouden om iets te doen.
  Gea

  Sjaakbesselink says:

  Ik heb al 20 jaar last van deze kwaal. Echter toen ik voor 5 jaar terug een gehoorapparaat kocht merkte ik dat ik veel meer andere geluiden op ving en daardoor drukt het de tinitus wat meer weg. Geen wondermiddel maar het helpt wel.