huisarts

Naar de huisarts in coronatijd? Ook voor reguliere zorg kan dat

Ook in coronatijd kan het natuurlijk voorkomen dat u last krijgt van ziekteverschijnselen die niets met het coronavirus te maken hebben. Veel mensen willen de huisarts niet extra belasten in deze coronatijd, maar het coronavirus zet geen stop op alle reguliere zorg. In veel gevallen kunt u gewoon een afspraak maken bij de huisarts. 

Ruimte voor reguliere zorg?

Aan het begin van de coronacrisis lijkt er nauwelijks nog ruimte te zijn voor de reguliere gezondheidszorg; huisartsen draaien overuren en in de ziekenhuizen liggen de intensive care-afdelingen vol met coronapatiënten. Enkele maanden later lijkt de grootste golf voorbij te zijn en komt er langzaam weer meer ruimte voor de reguliere zorg, waardoor ook opnames en operaties die geen spoed zijn weer door kunnen gaan. Inmiddels laait het coronavirus opnieuw op en waarschuwen ziekenhuizen voor het feit dat zij de reguliere zorg waarschijnlijk weer moeten afschalen. 

Bellen kan altijd

Toch betekent dit niet dat u nu ook weer minder bij de huisarts terecht kunt. In principe kunt u voor alle klachten waar u normaal ook mee naar de dokter zou gaan, contact opnemen met uw huisartsenpost. De assistente zal dan eerst telefonisch inschatten of het nodig is om fysiek naar de praktijk te komen. Sommige zaken kunnen namelijk ook via een telefonisch consult met de huisarts worden besproken. Dit is een manier die sinds de uitbraak van het coronavirus steeds vaker wordt gebruikt, om minder mensen fysiek naar de praktijk te hoeven laten komen. 

Wel goed om te weten is dat binnenlopen zonder afspraak in tijden van corona in ieder geval niet kan, dit in verband met uw eigen veiligheid en die van andere patiënten en de medewerkers. Bel of mail dus altijd van te voren, ook voor het spreekuur. 

Meld uw klachten

Ondanks dat het dus wel kan, pakt lang niet iedereen de telefoon bij medische twijfels. Zo worden cardiologen een stuk minder gebeld door huisartsen die willen overleggen over een eventuele doorverwijzing naar het ziekenhuis. Daarom roept de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) hart- en vaatpatiënten op om hun klachten te blijven melden bij hun behandeld arts. “Het is belangrijk dat u niet te lang doorloopt met ernstige klachten”, aldus de vereniging op de eigen website.

Niet alleen lichamelijke klachten

Niet alleen voor hart- en vaatpatiënten, maar voor iedereen is het belangrijk om klachten te melden. Ook al gaat het om een klacht waarvan u zelf denkt dat het niet ernstig is, het is altijd goed om het door een professional te laten controleren. Denk daarbij niet alleen aan lichamelijke klachten, maar ook aan psychische klachten. Zeker in deze coronatijd hebben veel mensen last van deze klachten. 60 procent van de Nederlanders geeft aan last te hebben van klachten als piekeren, prikkelbaarheid en depressiviteit. Heeft u last van deze klachten? Dan is het goed om contact op te nemen met uw huisarts, die kan helpen door u bijvoorbeeld door te verwijzen naar een psycholoog. 

Maatregelen in de huisartsenpost

Het is dus belangrijk om te onthouden dat uw huisarts altijd voor u klaarstaat wanneer u zich zorgen maakt over uw gezondheid. Ook in deze coronatijd. U zult in de eerste instantie telefonisch worden geholpen, waardoor u geen onnodig risico loopt in de praktijk. En moet u toch naar de huisartsenpost komen? Ook bij de huisarts wordt altijd eerst een gezondheidscheck gedaan en worden allerlei andere maatregelen getroffen waardoor u niet in aanraking komt met mogelijke coronapatiënten. Daardoor is het gewoon mogelijk om ook nu met reguliere klachten naar de huisarts te gaan. 

(Bron: Rijksoverheid, Gezondheidsnet, Archief, Zorgvisie.nl, NVVC)

Geef een reactie

Reactie

    Marij says:

    Sorry hoor Hoor alleen maar om me heen dat huisartsen slecht bereikbaar zijn of je niet willen zien ook al ben je negatief getest Of je hangt 45 min aan de telefoon om contact te krijgen.en wordt nog afgescheept.
    Huisartsen krijgen per pat. geld dus hun inkomsten zijn gegarandeerd.
    Nee ik heb slechte ervaringen ook mijn terminaal zieke vriendin,