Last van prikkelbaredarmsyndroom? Pepermuntolie zorgt voor verlichting

Voor wie last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom is pepermuntolie mogelijk een oplossing voor het verlichten van de klachten. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+. Al eerder is gezegd dat pepermuntolie een positieve werking heeft, maar niet eerder is dit goed onderzocht. Tot nu. 

Ontstaan prikkelbaredarmsyndroom onduidelijk

Mensen die last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) hebben regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting. De klachten kunnen variëren van een opgeblazen gevoel in de buik tot buikkrampen en een onregelmatige ontlasting. Behalve deze klachten heeft kan PDS ook vermoeidheid, klachten na het eten en zelfs rugpijn of spier- en gewrichtsklachten veroorzaken. De klachten zijn niet eenduidig en verschillen per persoon. Ook het verloop is moeilijk te voorspellen. Over hoe PDS ontstaat is nog veel onduidelijk. De darmen lijken bij PDS extra gevoelig en beweeglijk en alerter te reageren op de signalen van de hersenen. Drukte en stress zijn ook mogelijke oorzaken waarbij PDS opspeelt. In Nederland heeft maar liefst 10 tot 15 procent last van PDS.

Het onderzoek

Aan het onderzoek hebben 190 PDS-patiënten meegewerkt. Zij zijn verdeelt in 3 groepen. De ene groep krijgt 8 weken lang 3 keer per dag een capsule met pepermuntolie die vrijkomt in de dunne darm. De tweede groep krijgt een capsule waarvan de olie word afgegeven in de dikke darm en de derde groep krijgt een placebo. Bij de groep die de capsule slikken die pepermuntolie afgeeft in de dunnen darm, zijn verschillende positieve effecten te zien. Zij hebben minder buikpijn en fysiek ongemak dan de groep die een placebo krijgen. Daarnaast worden de klachten ook minder ernstig ervaren. De capsule die de olie afgeeft in de dikke darm blijkt geen effect te hebben.

Geen wondermiddel

Hoewel het onderzoek is gedaan onder een relatief kleine groep, is het hoopgevend. “Pepermuntolie is echter geen wondermiddel”, nuanceert Maag-, Darm-, Leverarts dr. Daniel Keszthelyi. “Maar het heeft wel degelijk positieve effecten voor patiënten.” Een ander bijkomend voordeel is dat de capsules zonder recept verkrijgbaar zijn en pepermuntolie kent weinig bijwerking. Keszthelvi raadt wel aan om eerst te overleggen met de behandelend arts alvorens het middel in te nemen.

Lees ook: Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en Het FODMAP-beperkt dieet

(Bron: MUMC en Thuisarts)

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Hoogewoning says:

  Ik ga de Pepermuntolie gelijk aanschaffen, ben 77 en van jongs af last van PDS, elk halfjaar sta ik onder controle bij de MDL arts. Gebruik regelmatig allerlei middelen.

 2. Annie van Es says:

  Ik slik al enkele jaren Tempocol. Ik heb het enige tijd geleden niet meer gebruikt, daar ik de aanschaf duur vind.
  Wordt niet vergoed door Menzis, ofschoon ik het op recept kreeg. Pepermunt olie helpt inderdaad bij PDS.
  Ik had altijd veel klachten van winderigheid, opgeblazen buik, en obstipatie. Tegen de obstipatie heb ik al medicatie. Vorige keer had ik ontzettende buikkramp. Begon vanaf mijn borst. En ik voelde me enorm beroerd. Veel zweten.Na het ledigen van mijn darmen ben ik nog een tijdje blijven zitten. Want lopen kan met zo’n aanval echt niet. De symptomen werden minder. Heb toen 1 capsule tempocol ingenomen en de reacties werden veel minder. Kortom pepermunt olie helpt inderdaad. Een maag,darm,leverarts van het Martini ziekenhuis heeft me enkele jaren geleden dit advies gegeven.

 3. Ingeltje says:

  Prachtig dat er onderzoeken werden/worden gedaan naar o.a. pepermuntolie (Mentha piperita) . Het is een prachtig middel dat ook in de aromatherapie bekend is en gebruikt wordt waarbij het via massages door de huid wordt opgenomen in de bloedbaan. De werkzame bestanddelen zoals Monoterpenen, Sesquiterpenen, Monoterpenole, Monoterpenketone, Ester, Oxide, dragen bij aan de werkzaamheid van deze olie. Als aromatherapeut ben ik benieuwd naar het percentage van de etherische olie die, naar ik mag hopen, uitsluitend van 100% pure kwaliteit is. Ook de basisolie die hier gebruikt wordt, ben ik benieuwd naar.

 4. Mathieu says:

  Mathieu is mijn naam en ik gebruik al vele jaren Japanse muntolie ,geen tablet of capsule .
  Enkele druppels in een glas water en dan slapen gaan .
  Mijn ouders deden dat al jaren , deden de aankoop in Duitsland .
  Zonder meer goedkoper dan in Nederland en ik gebruik dit ook 1 of 2 x per dag.
  Af en toe 1 dagje overslaan , dan heb ik geen dokter nodig .2€ en je doet er lang mee .
  proost

 5. robrobben says:

  Waar kan ik de pepermuntolie kopen? Ben nog niet zolang in Nederland, vandaar de vraag…..