Huisartsenposten niet goed bereikbaar

Wie buiten kantoortijden een beroep wil doen op de huisarts, kan hiervoor bij de huisartsenpost terecht. Maar om de huisartsenpost te bereiken, heeft u een lange adem nodig. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de wachttijden in sommige gevallen oplopen tot 26 minuten.

Lange wachttijd

In mei 2016 belde de Consumentenbond met de niet-spoedlijn van 40 huisartsenposten. Telkens 20 keer. In totaal gaat het om 800 telefoontjes. “Van de 40 zijn er 38 niet in staat om het merendeel van de telefoontjes binnen twee minuten aan te nemen”, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

De huisartsenpost Amsterdam scoort het slechtst. Bij 17 van de 20 belpogingen is de wachttijd langer dan 2 minuten. Gemiddeld is de wachttijd zelfs 10 minuten. Het opnemen van de telefoon binnen 2 minuten is belangrijk voor huisartsenposten. Deze grens is ingesteld om te voorkomen dat mensen de spoedlijn bellen. Die lijn is uitsluitend bedoeld voor acute gevallen en moet binnen 30 seconden worden opgenomen. Alleen bij Doktersdienst Groningen en Dienstenstructuur Zuidwest Drenthe Noordwest Overijssel kwamen de wachttijden niet boven de 2 minuten.

Zorgwekkend

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) noemt de resultaten van het onderzoek ‘zorgwekkend’. Zij wil het onderzoek eerst bestuderen voor er stappen worden ondernomen tegen huisartsenposten die te laat opnemen, aldus de Consumentenbond.

De Vereniging Huisartsenposten Nederland (Vhned) maakte vorige week bekend dat de posten telefonisch moeilijker bereikbaar zijn, omdat het er steeds drukker is. “Het aantal telefoontjes, consulten op de huisartsenpost en visites neemt toe. De zorgvraag is complexer geworden doordat kwetsbare ouderen langer thuis blijven wonen. De werkdruk is hoger geworden”, legt een woordvoerster uit.

Op de website van de Consumentenbond geven de onderzochte huisartsenposten een reactie op het onderzoek.

(Bron: ANP/Consumentenbond)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Op de plaatsen waar in dit artikel “huisartsenpost” wordt genoemd kan onderhand ook wel politiepost of brandweerkazerne staan.

    Chapeau says:

    Walgelijk gewoon! Een land dat meer en meer afglijdt naar een absoluut ziekelijk nulpunt! Hoe is het verdomme bestaanbaar dat mensen die dit, voorheen beschaafde land, hebben opgebouwd, anno 2018 steeds langer op hun behandeling moeten wachten (ècht het loopt veelal de spuigaten uit!!) en nu ook al tevergeefs op zoek moeten gaan naar een huisartsenpost! Het begint hier zo langzamerhand een enorme puinhoop in de ziekenzorg te worden, ondanks dat we hiervoor elk jaar opnieuw waanzinnige kosten moeten betalen.