medische websites

Medische websites overtreden de wet

Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat websites die informatie verstrekken over ziekten en verslaving, niet zorgvuldig omgaan met de privacyregels. De bedrijven laten zonder toestemming advertentiebedrijven meekijken met het zoekgedrag van consumenten. Daarmee overtreden zij de telecomwet.

Steekproef

De steekproef is gedaan bij 20 websites waaronder Alzheimer-nederland.nl, depressie.nl en verslaving.nu. Na een bezoek op deze websites achtervolgen advertentiebedrijven de bezoeker ook op andere websites met reclame over die gevoelige onderwerpen. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Het is heel kwalijk dat websites over gevoelige onderwerpen als ziekten en verslavingen hun bezoekers niet goed beschermen. Als iemand informatie zoekt over alcoholgebruik of een ernstige ziekte op zo’n website, wordt dat zonder toestemming doorgegeven aan advertentiesystemen van onder andere Google en Facebook.”

Privacyverklaringen kloppen niet

De onderzochte websites beperken zich niet tot het lekken van zoekgedrag naar advertentiebedrijven. Ook kloppen de privacyverklaringen van sommige sites niet. Daarnaast werken ze met onbeveiligde verbindingen terwijl ze gegevens van bezoekers opvragen.

Verbetering beloofd

De Consumentenbond heeft de websites hierop aangesproken. Ze hebben bijna allemaal toegezegd de cookies die gegevens doorspelen te verwijderen of vooraf toestemming te vragen. Ook zullen de meeste websites verbeteringen doorvoeren in hun privacy-verklaringen. Of de websites woord houden controleert de Consumentenbond later in 2017.

Iedereen een BN’er

Het onderzoek naar gezondheidswebsites is voor de Consumentenbond de startsein van de campagne Iedereen een BN’er. Met deze campagne willen ze consumenten bewust maken van wat advertentiebedrijven allemaal over hen weten: voor advertentiebedrijven is iedereen een BN’er. Wilt u weten of u ongewild een BN’er bent? Doe dan de privacytest.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: ANP/Consumentenbond)

Geef een reactie