versleten heup

Heup versleten? Dit zijn de symptomen

Artrose in de heup, of beter bekend als een versleten heup, komt veel voor bij ouderen. Niet vreemd dat een heup slijt, het gewricht heeft immers in een mensenleven behoorlijk wat schokken op te vangen. Maar wat zijn de symptomen van een versleten heup, artrose, en is er iets aan te doen? 

Kogelgewricht

Het heupgewricht bestaat uit een heupkom en een -kop en bevindt zich tussen het bekken het bovenbeen. Het is een kogelgewricht waardoor het vrijwel alle kanten op kan bewegen. De uiteinden van het heupgewricht zijn bedekt met kraakbeen wat een soepele beweging mogelijk maakt. Een gezonde heup kan bewegen zonder dat het pijn doet en kan gemakkelijk de ‘klappen’ die het krijgt door (hard)lopen en traplopen opvangen.

Oorzaken

Maar met het verstrijken van de jaren laat het leven ook op onze gewrichten zijn sporen na en kan het kraakbeen worden aangetast. Kraakbeen is minder doorbloed waardoor het zichzelf nauwelijks kan herstellen. Door het afnemen of beschadiging van het kraakbeen kunnen klachten ontstaan. Deze afname wordt ook wel artrose genoemd. Meer dan een miljoen Nederlanders heeft in meer- of mindere mate last hiervan. Daarvan is het merendeel vrouwen. Slijtage kan ook komen door onder andere een aangeboren afwijking, een afwijkende stand van de benen (o-benen), reuma of langdurige overbelasting van het gewricht door zwaar lichamelijk werk.

Kraakbeen

Wanneer de slijtage echt doorzet kan niet alleen het kraakbeen beschadigen in het gewricht, maar ook een ontsteking ontstaan van het gewrichtskapsel. De pijn die men voelt bij een versleten heup komt niet door het gebrek aan kraakbeen, maar doordat het inmiddels andere delen van de heup heeft aangetast.

Symptomen:

  • Pijn in de lies (deze pijn kan uitstralen naar de bil en/of knie)
  • Stijfheid in het gewricht
  • Beperkt in de beweging van het gewricht
  • Krakend geluid in de heup
  • Pijn aan de zijkant van de heup
  • Verlies van spierkracht, met name in het bovenbeen
  • ’s nachts wakker worden van de pijn
  • Slijtage wil nog niet direct zeggen dat de heup vervangen dient te worden

Vaststellen

Het daadwerkelijk vaststellen van artrose in de heup is niet eenvoudig. Een röntgenfoto geeft een bepaald beeld, maar kan afwijken. Artrose is immers niet altijd zichtbaar op röntgenfoto’s. Eén ding is wel zeker, stilzitten helpt niet. Blijf, hoe lastig het ook is, in beweging. Kijk wel uit met rensporten en belast uw gewricht niet te veel (niet zwaar tillen).

Injectie of operatie

Soms is direct opereren niet nodig en volstaat een injectie met corticosteroïden. Dit zijn hormonen die verwant zijn aan de door het lichaam eigen geproduceerde bijnierschorshormoon. De hormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Als dat niet meer volstaat is een nieuwe heup (prothese) de volgende stap. Deze operatie is inmiddels ‘gewoon’. Lag u vroeger weken in bed om te herstellen, tegenwoordig staat u vaak de volgende dag alweer naast uw bed. Door nieuwe technieken worden de spieren zo min mogelijk aangetast en dat bevordert het herstel. In bijna alle gevallen verdwijnt de pijn acuut.

Overleg met een specialist

Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.

(Bron: Annatomie MC voor orthopedie en beweging, Thuisarts, Margriet.nl) 

Geef een reactie

Reacties (6)

    Enfield says:

    Type foutje?? U of Ik

    Lag u vroeger weken in bed om te herstellen, tegenwoordig staat ❤ik ❤vaak de volgende dag al weer naast uw bed. Door nieuwe

      MAX Vandaag says:

      Beste Enfield, bedankt voor het doorgeven, we hebben het aangepast.

    johanna78 says:

    Onverwerkte emoties laten hun sporen na in het lichaam en met name de heupen. Dit ontbreekt in het lijstje oorzaken. In het gezegde “hij heeft het op z’n heupen” zit een grote wijsheid. Er zijn meer gezegdes die hierop wijzen . Deze volkswijsheid is ontstaan gedurende eeuwen en bevatten veel kennis en waarheid.

      Alice van Rossum says:

      Kan me hier helemaal in vinden. Spreek dan ook uit ervaring. Ben inmiddels in behandeling bij een osteopaat, die door haar behandelingen e.e.a. “tegenkomt”, waardoor onverwerkte emoties “ruimte” krijgen om alsnog verwerkt, al dan niet deels, of losgelaten kunnen worden. Dit is geen tovermiddel, er moet meer gebeuren dan alleen maar die behandelingen, maar kan wel veel verbetering geven. In ieder geval inzicht geven en dat kan ook bijdragen tot verbetering van de klachten, zeker vaak al een operatie voorkomen. Inderdaad, deze volkswijsheid bevat heel veel kennis en waarheid.

    Holly says:

    toevallig heb ik de laatste weken zoveel last van mijn linker heup dat ik door het huis strompel. In augustus ben ik 85 geworden – heb poly artrose – en weet eigenlijk niet wat ik hiermee aan moet – of ik eerst eens contact opneem met de huisarts of naar een fysiotherapeut ……… gezien mijn leeftijd snap ik wel dat ik niet veel meer te verwachten heb qua verbetering – vorige week ben ik bij mijn zoon thuis zomaar op de grond terecht gekomen – mijn linker been houdt het kennelijk niet meer en steeds ben ik bang om te vallen – vanmiddag kijk ik zoals altijd naar Tijd voor Max .en ben benieuwd wat ik daar te horen krijg betr. dit onderwerp.
    lieve redactie: Fijne Kerstdagen en beste wensen voor 2022.

      maxwout says:

      U mag zonder verwijzing van de huisarts naar een fysiotherapeut. Maar waarom niet gewoon eerst contact opnemen met de huisarts?