Duur 01:19
Gepubliceerd op 31 oktober 2017

Begrip voor reuma

In Nederland lijden ruim 2 miljoen mensen aan een vorm van reuma. Reuma is niet altijd zichtbaar. Dus naast de ongemakken die reuma in het dagelijks leven geeft, moeten mensen met reuma vaak ook nog opboksen tegen onbegrip. Daarom wil het Reumafonds naast het vinden van een middel tegen reuma, vooral ook begrip kweken.

Onbegrip

Moeite met bewegen, extreme vermoeidheid en ondraaglijke pijn, hier hebben reumapatiënten vaak mee te maken. Reuma is een van de grootste chronische ziekten in Nederland. Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen, maar dat is niet zo. Het komt op alle leeftijden voor. Waarschijnlijk kent iedereen wel iemand met reuma, maar weinig mensen weten wat het betekent om met reuma te leven.

Maar omdat reuma niet altijd zichtbaar is en omdat de klachten van dag tot dag verschillen, ervaren veel reumapatiënten onbegrip. Dit is dus pijn bovenop pijn. Uit recent onderzoek van het Reumafonds blijkt dat maar liefst 50 procent van de mensen met reuma met onbegrip te maken heeft. Het Reumafonds wil graag begrip kweken voor reuma. Begrip ontstaat door kennis, dus wanneer we meer weten over hoe iets werkt. Daarom is het fonds met een campagne gestart Kweek begrip, plant een bol. Hiermee roept het fonds heel Nederland op om begrip te kweken voor mensen met reuma.

Artrosepleister

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Kraakbeen bedekt de uiteinden van de botten in het gewricht, het werkt als een soort schokdemper. Wanneer dit slijt gaat dit vaak gepaard met pijn die geleidelijk ontstaat en zelfs kan leiden tot verandering in uw houding. Voor veel mensen die aan artrose leiden is er nu geen andere uitweg dan het eventueel vervangen van de gewrichten. Het lichaam maakt kraakbeen niet opnieuw aan, dus wat weg is komt niet meer terug. Bioloog en onderzoeker Marcel Karperien heeft een revolutionair onderzoek gedaan waarmee een minder ingrijpende oplossing binnen handbereik ligt: de injecteerbare artrosepleister.

Deze pleister kan in het gewricht aangebracht worden op het beschadigde kraakbeen met behulp van een kijkoperatie. Net als de pleister die we op een huidwond plakken. De pleister beschermt de wond tegen verdere beschadiging en creëert optimale omstandigheden voor het herstel. Eerst is de pleister vloeibaar waardoor deze geïnjecteerd kan worden en de oneffenheden op het beschadigde kraakbeen goed kunnen opvullen.  Tijdens de injectie worden de twee-componenten gemengd. Dit zet een reactie in gang die leidt tot het uitharden van de pleister. Binnen 1 minuut kan zo een beschermend laagje, de pleister, aangebracht worden op het kraakbeen. De pleister is zo gemaakt dat het kraakbeen zichzelf herstelt. Inmiddels zijn een aantal prototypes van de pleister ontwikkeld en treedt de fase van uitgebreid testen aan. Uiteindelijk moet dit leiden tot een product dat gebruikt kan worden om patiënten met artrose te genezen. Het streven is om de pleister binnen 3 jaar beschikbaar te hebben.

reuma

Reuma de wereld uit

Het Reumafonds wil reumapatiënten helpen om zélf hun kwaliteit van leven te verbeteren en om te leren gaan met reuma. Om dit te realiseren geven zij voorlichting en advies, en we maken zich samen met hen sterk voor hun belangen bij politiek en zorg. Het Reumafonds streeft naar een toekomst zonder reuma. Het fonds werkt samen met wetenschappers, zorgverleners, patiëntenverenigingen, maatschappelijke organisaties, (farmaceutische) bedrijven, maar vooral met patiënten en hun omgeving. Ondanks veel betere behandelingen en medicijnen zijn reumatische aandoeningen nog niet te genezen. Daarom richt het Reumafonds zich ook op het leven nú met reuma. Want tot de tijd dat de genezing er is, vinden ze dat mensen met reuma recht hebben om nú een goed leven te leiden met minder pijn (Bron: Reumafonds).

Tijd voor MAX staat dinsdag 31 oktober 2017 in het teken van reuma. Te gast zijn onder andere Anita Witzier, Jared Grant en kinderreumatoloog Joost Swart. Voormalig deelneemster van Heel Holland Bakt, Fina Vona staat in de keuken en maakt een flensjestaart met fruit en meringue.

Reuma grijpt levenslang, dagelijks in op het leven van meer dan 2 miljoen mensen in Nederland. Het Reumafonds strijdt voor een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma morgen. Help mee in de strijd tegen reuma! Bel 0800 – 0800 – 1923 (gratis) of word donateur.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Monta163 says:

    Met aadacht ekeken naar uw programma over reuma.Ook fijn om te zien dat er ontwikkelingen zijn die reumspatiënten kunnen helpen In de toekomst. Waar reuma patiënten echter nog meer nut van kunnen hebben is het aanspreken van fabrikanten Van verpakkingsmaterialen.
    Of ik nou een pakje kaas koop of een ergonomische muis voor de computer De verpakking van deze zaken vormen een groot probleem.De vacuüm verpakt de materialen zijn bijna niet open te krijgen of je krijgt open met veel pijn en heel veel moeite. Wellicht dat hier ook een keer aandacht aan besteed kan worden.

    annaben says:

    Heeft u last van reumatoïde artritis en heeft u daardoor veel pijn, stop dan eens helemaal met zuivel.
    Ga over op havermelk en ban verder alles uit uw bieding wat zuivel is. U zult zien: pijn is weg.
    Mijn vader is al jaren ivm hiermee gestopt met zuivel. Zat aan de wietolie etc ivm de pijn. Kwam onlangs in revalidatiecentrum terecht en kreeg weer zuivel. De pijn begon gelijk weer. Eenmaal thuis gekomen weer gestopt en pijn verdween direct weer als sneeuw voor de zon.

Bekijk ook

Meer