heimwee

Heimwee stopt niet waar het volwassen leven begint

Heimwee wordt vaak geassocieerd met kinderen, maar niets is minder waar. Volwassenen kunnen ook last hebben van heimwee. Sterker nog: 90 procent ervaart dit weleens. Herkent u dit gevoel? Weet dan dat het niets is om u voor te schamen en dat er iets aan te doen is. 

Wat is dat, heimwee?

Een nachtje in een hotel slapen klinkt misschien leuk, maar voor mensen met heimwee is het een schrikbeeld. Zij houden er niet van om hun vertrouwde omgeving te verlaten en kunnen uiteenlopende klachten krijgen als dit wel gebeurt. Mensen met een heftige vorm van heimwee, kunnen zelfs fysiek ziek worden als zij bijvoorbeeld ergens anders de nacht moeten doorbrengen. Ook depressieve gevoelens kunnen de kop opsteken. Een onderzoek uit 2015 van de Nederlandse emeritus hoogleraar Klinische en Gezondheidspsychologie Margaret Stroebe vergelijkt heimwee zelfs met een ‘mini-rouwproces’. Bij rouw moet men immers wennen aan het feit dat een dierbare er niet meer is en leren omgaan met de nieuwe situatie. In het geval van heimwee moet iemand ook wennen aan het achterlaten van de oude omgeving en zich aanpassen aan de nieuwe.

De onwetende groep

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90 procent van alle volwassenen een vorm van heimwee, maar een veel kleiner percentage weet dit van zichzelf. Wie een lichte vorm van heimwee heeft, is vaak prima in staat om ergens anders de nacht door te brengen of op vakantie te gaan. Dat ze hier vervolgens slecht slapen of last krijgen van allerlei lichamelijke kwaaltjes, wijden zij meestal niet aan heimwee, terwijl dit wel zo kan zijn. Mensen met een heftige vorm van heimwee, weten meestal wel van zichzelf dat zij hier last van hebben.

Niet willen erkennen

Naast de groep die niet weet dat zij last hebben van heimwee, zijn er ook veel mensen die niet durven te bekennen dat zij heimwee hebben. Zij associëren het vaak met iets voor kinderen; iets wat niet ‘hoort’ bij een volwassene. Daarnaast zijn veel van deze mensen bang voor de mening van anderen. Anno 2019 reizen mensen wat af, waardoor degenen die thuis willen blijven al snel worden gezien als saai.

Remedie tegen heimwee

Door deze schaamte en ontkenning wordt het bestrijden van de heimwee erg lastig. Want, zo zegt psycholoog Eveline van der Burg in 2016 al tegen RTL Nieuws: “Je angst aangaan is je angst overwinnen.” Zij adviseert mensen die last hebben van heimwee om te beginnen met kleine stapjes. “Begin met heimwee dus dicht bij huis en bouw het dan steeds verder op.” Wie heimwee ervaart tijdens het overwinningsproces, kan het beste afleiding opzoeken of een aspirientje nemen. Het klinkt wellicht gek, maar fysieke pijn zit vaak in hetzelfde gedeelte van de hersenen als psychische pijn.” Ook iets vertrouwds van thuis meenemen op reis kan helpen om de heimwee te overwinnen. Dit kan van alles zijn: van een dekentje tot aan de thee die u altijd drinkt.

Vaarwel Nederland

In 2018 heeft MAX de serie Vaarwel Nederland uitgezonden. In deze serie worden Nederlanders in het buitenland opgezocht. Sommigen van hen hebben tot op de dag van vandaag nog steeds heimwee naar Nederland, ook al wonen zij al tientallen jaren in een ander land. Alle afleveringen én extra verhalen over de mensen uit de afleveringen zijn terug te vinden op deze site.

(Bron: Universiteit Utrecht, RTL Nieuws, NRC)

Geef een reactie