angst

Ex-kankerpatiënten ervaren minder angst na therapie

U bent kankervrij! Het zijn de woorden die iedere kankerpatiënt graag hoort. Maar daarna de draad van het leven weer oppakken is een heel ander verhaal, want de angst blijft dat het terugkomt. Een derde van de ex-kankerpatiënten is zelfs zo bang, dat het hun kwaliteit van leven beïnvloedt. Maar er is hoop. Het Radboud Medisch Centrum heeft een therapie ontwikkeld om met deze angst om te leren gaan. 

Angst als raadgever

Na de diagnose kanker en alle behandelingen die volgen lijkt er niets fijner dan te horen dat de kanker weg is. Toch is het voor veel ex-kankerpatiënten een moeilijke weg terug. De angst dat de kanker weer terugkomt is groot en beheerst bij sommige zelfs het (dagelijks) leven. Zij vermijden liever de vraag ‘hoe het gaat?’ en durven nauwelijks plannen te maken voor de langere termijn. Daarnaast zijn ze gefixeerd op de controle van het lichaam om te kijken of de kanker terug is. Angst is overigens niet altijd een slechte raadgever, want het is goed om alert te zijn. De angst moet alleen niet de overhand krijgen.

“Kanker krijgen is voor iedereen een vreselijk trauma. Daarna ontstaat er bij velen stress over het vervolg. Steeds vaker blijkt kanker te genezen of in elk geval langdurig te stoppen. Er komen dus steeds meer overlevers van kanker. Met de bijbehorende angsten. Eindeloze controles in het ziekenhuis lossen dat niet op. Praat erover met uw huisarts en overleg welke hulp voor u passend is. Contacten met lotgenoten kunnen ook goed helpen”, aldus huisarts Ted van Essen

Om leren gaan met angst

Onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum hebben een therapie ontwikkeld die ex-kankerpatiënten leert omgaan met deze angst. Met succes, want de mensen die deze therapie hebben gevolgd hebben minder angst voor de terugkeer van hun ziekte. “Ze hebben een betere kwaliteit van leven en minder gevoelens van somberheid”, aldus Marieke van der Wal, psycholoog en onderzoeker aan het Radboud UMC. Zij promoveerde 12 juni 2017 op het onderzoek dat zij hier naar gedaan heeft.

Accepteren en geruststellen

Het doel van de therapie is niet het wegnemen van de angst, maar het ermee om leren gaan. “We leren mensen om zichzelf gerust te stellen.” In de therapie ligt de focus op het accepteren van het feit dat de onzekerheid er is. “We leren mensen aan om met zichzelf in dialoog te gaan en zicht te krijgen op welke gedachten en gedragingen hen wel en niet helpen.”

(Bron: NOS, Radboud MC)

Geef een reactie