Een week Paralympische spelen

Op 7 september zijn de Paralympische spelen begonnen. We zijn nu op de helft van de Spelen en Nederland staat op plaats 8 van de Wereld met in totaal 7 behaalde gouden medailles. Op nummer 1 staat China, met 63 behaalde gouden medailles. Wij van MAX Vandaag blikken met u terug, hoe heeft Nederland het gedaan tijdens de Spelen en in het bijzonder onze Paralympiërs?

Hoe doet Nederland het op de Paralympische Spelen?

Nederland heeft in totaal 30 medailles gewonnen. Daarvan zijn er 7 gouden, 11 zilveren en 12 bronzen.

tabel uitslag

Hoe staat het met onze Paralympiërs?

De Paralympiërs die u al wat beter leerde kennen, zijn: Jiske Griffioen, Mattijs Bellers, Gerard Bambacht en Tim de Vries. De atleten hebben al topprestaties geleverd. Jiske Griffioen staat in de finales. Donderdag 15 september om 17:00 (Nederlandse tijd) zal ze het opnemen tegen Aniek van Koot, vrijdag (17:00 Nederlandse tijd) strijden Jiske Griffioen en Aniek van Koot tegen Marjolijn Buis en Diede de Groot om de gouden medaille. Deze finale van het dubbelspel bij de rolstoeltennissters wordt net als vier jaar geleden een Oranje-aangelegenheid.

Mattijs Bellers en de anderen van het Nederlands rolstoelbasketbalteam spelen in de kwartfinale tegen de VS, de winnaar van groep A. De wedstrijd tegen de VS wordt vandaag (woensdag 13 september 16:45 Nederlandse tijd) gespeeld. De VS is nog niet verslagen geweest tijdens de Spelen, het beloofd een spannende wedstrijd te worden.

Het Oranje voetbal team, waaronder Gerard Bambacht, nemen het vandaag om 15:00 (Nederlandse tijd) in de halve finale op tegen Oekraïne. Het is dit jaar de laatste keer dat er gevoetbald wordt op de Paralympische Spelen. Omdat er te weinig landen zijn met een voetbalteam, zal het voetbal niet meer gehouden worden tijden de Spelen.

En ten slotte Tim de Vries. Hij hoopt goud binnen te halen op 14 en 15 september!

Opvallende gebeurtenissen

De 16-jarige Liesette Bruinsma heeft in Rio op de Paralympische Spelen goud veroverd op de 400 meter vrije slag in de klasse S11. Maar dat niet alleen, na het winnen van goud op de 400 meter vrije slag en het brons op de 50 meter vrije slag heeft Liesette Bruinsma ook een zilveren medaille aan haar collectie toegevoegd. De 16-jarige Friezin eindigde in 1.25,81 als tweede op de 100 meter schoolslag.

Michael Schoenmaker heeft zijn twee medailles bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro gewonnen. Na het brons op de 100 meter vrije slag pakte de zwemmer uit Breda zilver op de dubbele afstand. Daarvoor sleepte Thijs van Hofweegen (tot zijn eigen verbazing) in zijn eerste paralympische finale ook het zilver uit de strijd. Hij deed dat op de 400 meter vrije slag.

Tafeltennisser Gerben Last won op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zilver. De 30-jarige tafeltennisser was in de finale niet opgewassen tegen zijn 16-jarige Belgische opponent Laurens Devos. Kelly van Zon heeft dit helemaal goed gemaakt, zij won een gouden medaille. Ze was na de wedstrijd emotioneel: “Het was vooral vechten dit jaar”, vertelt de 28-jarige Brabantse. “Ik heb echt potje voor potje gespeeld en echt niet verder gekeken. En dan win ik hem, dat is natuurlijk hartstikke mooi.”

Succes!

We wensen alle andere atleten heel veel succes voor de laatste week van de Paralympische Spelen!

(Bron: ANP)

 

Geef een reactie

Reactie

    Lidy says:

    Vind het alleen jammer dat er bijna n9it iets te zien is op t.v.
    Gelukkig kunnen wij de duitse zenders zuen. Die laten veel meer zien. Waarom wordt dit niet door de Nederlandse t.v. uitgezonden?
    Dit is dis-respect t.o.v. de mjnder validen die prachtige prestaties leveren en ook jaren hiervoor trainen.