koortslip

Een koortslip? Dit moet u dan wel en niet doen

Een koortslip is veelvoorkomend. 1 op de 3 mensen krijgt het weleens tijdens het leven en bij veel van hen keert het vervolgens herhaaldelijk terug. Wat moet u wel en juist niet doen als u ermee te maken heeft?

Koortslip veroorzaakt door herpesvirus

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus (herpes labialis). Dit is een besmettelijk virus, dat zich via knuffelen en kussen verspreidt. Het 1e contact vindt meestal plaats op kleuterleeftijd. Soms geeft het virus dan helemaal geen klachten. Maar meestal ontstaat een infectie in de mond. Kleine kinderen kunnen daar wekenlang behoorlijk ziek van zijn, omdat ze niet goed kunnen eten en drinken. 80 procent van de jongeren is ooit besmet geraakt met het virus. Dat is in het bloed te controleren. Bij niet iedereen keert het steeds weer terug. Dat gebeurt in een 3e van de besmette gevallen. Heeft u het virus eenmaal opgelopen, dan blijft het de rest van uw leven in uw lichaam. Het kan zijn dat het niet meer actief wordt, maar er kan ook steeds weer een koortslip optreden. Ook kan het virus via seksueel contact worden overgebracht op de geslachtsdelen. Er ontwikkelt zich dan herpes genitalis. Omgekeerd kan geslachtelijke herpes via contact met de lippen een koortslip veroorzaken.

Verschijnselen van een koortslip

Een koortslip is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen. Er ontstaat een plekje dat jeukt, brandt, tintelt of pijn doet. Het plekje wordt rood en er ontstaan kleine blaasjes, gevuld met vocht. Na 1 of 2 dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes. Na ongeveer een week tot 10 dagen is de lip weer genezen. Aangezien de infectie meestal op of rond de lippen voor komt, spreken we van koortslip, maar het kan ook op andere plekken optreden, zoals de neus, kin of ooglid. Bij een 1e infectie kan het bij kinderen dus een ontsteking van de mond veroorzaken. Bij tieners kan een ontsteking van de tong ontstaan en volwassenen kunnen keelpijn en opgezette klieren in de hals hebben.

Wel doen bij een besmetting

Om anderen niet te besmetten is het raadzaam om extra hygiënisch te werk te gaan wanneer u een koortslip heeft. Het virus kan naast huidcontact ook worden doorgegeven via onder andere bestek, servies, de tandenborstel of een handdoek. Was daarom extra vaak de handen, houd gebruiksvoorwerpen gescheiden en was bestek en servies goed na gebruik.

Een koortslip gaat vanzelf over en in principe hoeft u het dan ook niet te behandelen. Er zijn wel producten te koop bij de drogist en apotheek, maar de werking van deze middelen is vaak beperkt. U kunt altijd uitproberen wat voor u eventueel wel werkt:

  • Aciclovircrème is een antivirale crème, die ervoor kan zorgen dat een koortslip iets sneller over gaat. Het heeft echter geen zin meer om het te smeren als u al blaasjes of korstjes heeft.
  • Zinkoxide of zinksulfaat smeren. Hierdoor kunnen de blaasjes iets sneller opdrogen.
  • Lidocaïne/zinkoxide smeersel of lidocaïnevaselinecrème smeren. Dit kan de pijn verminderen en de blaasjes drogen soms sneller in.
  • Opgedroogde korstjes kunt u verzachten met een neutrale crème, zoals vaselinecetomacrogolcrème.

Smeer eventuele crèmes voorzichtig uit, om verspreiding van het virus te voorkomen en was uw handen achteraf goed met water en zeep.

Ga bij ernstige klachten naar de dokter en overleg of antivirale tabletten (valaciclovir of aciclovir) u kunnen helpen. Het is het beste om met de kuur te beginnen bij de 1e klachten van een koortslip.

Zonlicht kan een koortslip opwekken. Gebruik als u de zon in gaat daarom zonnebrandmiddel of draag een pet of hoed.

Vermijd omstandigheden die het risico op een koortslip laten toenemen. Zoals stress en vermoeidheid.

Zorg voor een goede weerstand. Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en genoeg nachtrust zijn daarvoor belangrijk.

Niet doen bij een besmetting

Aangezien het herpesvirus via de handen kan worden overgebracht moet u uw koortslip niet aanraken en met de handen uit uw ogen blijven. Anders loopt u het risico een oogontsteking te krijgen. Buiten dat het oog dan rood en pijnlijk wordt, kan de ontsteking ook schadelijk zijn voor uw oog.

Voor de meeste mensen is het herpesvirus vrij onschuldig, maar bij sommigen geeft het juist ernstige klachten. Dit geldt voor pasgeboren baby’s, mensen met een verminderde afweer en mensen met uitgebreid eczeem. Knuffel of kus daarom niet zo lang u een koortslip heeft en neem in gezelschap van kwetsbaren eventueel aanvullende maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker.

Krab niet aan de korstjes, om littekens te voorkomen. Ze vallen er vanzelf af en laten dan geen sporen achter.

Koop geen hitte-apparaatje. De werking hiervan is niet aangetoond.

(Bron: Thuisarts, Apotheek.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (12)

    HondenKat says:

    Wat mij fantastisch helpt is gebruik van de hot kiss. Als ik een koortslip voel opkomen gebruik ik deze gelijk. Door deze met hitte aan te stippen vormen zich geen pijnlijke blaasjes.

    Daniek says:

    Het beste middel voor mij is L-Lysine tabletten 1000 mg (4 x pd 2 tabletten bij uitbraak). Dit kan zowel preventief (bijv vooraf aan vakantie) als herstel bij uitbraak. Te koop bij de drogist. Dosering & gebruik bij koortslip te vinden op internet. Ik had vaak last in zeer pijnlijke mate maar sinds ik dit gebruik is het nagenoeg weg of blijft het beperkt tot een klein plekje. Echt een aanrader!

      GMM Schreur says:

      Volstrekt eens met Daniek! Ik had soms wel 3 of 4 uitbraken per jaar. Sinds ik L-lysine gebruik (1 x per dag 1 tabl) heb ik slechts 2 x een zeer zwakke uitbraak gehad. Ik voel het aankomen, als ik een uitbraak krijg en verdubbel dan direct de dosis. Het werkt echt verhogend op mijn weerstand.

      MarjaMax says:

      Ik heb ook baat bij L Lysine tabletten. Helpt heel goed. Ik vraag me af of er ook tabletten zijn die voor kinderen geschikt zijn.

    geem2 says:

    Ik gebruik DR Bach rescue remedy en is zeer effectief. Ik heb het zelfs bij ernstige brandwonden gebruikt zonder enig litteken als gevolg. Google maar op deze creme.

    Jo11111 says:

    Ooit gelezen dat deppen met alcoholdoekjes (Alkotip verkrijgbaar bij de apotheek) goed zou helpen. Bij mij klopt dit, dus op het moment dat ik een koortslip voel aankomen dan gebruik ik deze doekjes met een prima resultaat.

    Sanny Klingler says:

    Nergens zie ik de koortslip-paches staan. Als je die maar regelmatig verschoont werkt het prima. Geen blaasjes en korstjes meer als je het meteen gebruikt als het begint te jeuken en te prikken. Het kruidvatmerk is goed betaalbaar en is even goed als de andere die erg duur zijn.

    Kikihermandad says:

    Ik heb ontdekt, bij bemerking, dat er zich een koortslip ontwikkeld, dit plekje afdekken met laagje vaseline helpt.
    Helpt bij mij tegen verergering. Lijkt wel alsof je de zuurstof toevoer naar plek van de koortslip belemmert met het laagje vaseline.

    parrhesia says:

    Geweldig om te ervaren dat er zoveel mogelijkheden zijn om de kortslip te behandelen. Lees dat de meeste van toepassing zijn als men bij de eerste symptomen
    meteen reageert.

    Zelf gebruik ik Propolis oertinctuur opdragen met wattenstaafjes. Helpt ook prima als er blaasjes zijn ontstaan. Het open wrijven zorgt ervoor dat de jeuk verdwijnt en het wondje zonder litteken snel geneest, binnen enkele dagen!

    dlonra says:

    ik gebruik een “HerpoTherm” koortslipbestrijder. dat werkt geweldig, na jarenlang tobben met een zalfje, dat na veel keer smeren ook wel hielp hoor, gebruik ik de laatste jaren de HerpoTherm, en het blijft nu steeds langer weg. je voorkomt met hitte dat de koortslip echt gaat doorzetten. de eerste die ik had heette inderdaad de “Hotkiss” ik heb nu een nieuwe en die heet HerpoTherm. echt een aanrader !!!

    veertje12 says:

    Bij mij helpt het regelmatig insmeren met een stick echeanina. Komt dan voorlopig niet terug.

      madeliev says:

      Mij helpt tandpasta. Zo gauw ik het prikkelende gevoel bemerk, smeer ik er regelmatig wat tandpasta op. Merk tandpasta doet er niet toe, en iedereen heeft het in huis. Onderhand heb ik al jaren geen last meer.