Oogaandoeningen

Een goede ooggezondheid is van groot belang

Tijd voor MAX staat op woensdag 10 april 2024 in het teken van ernstige oogaandoeningen. Meer dan 300.000 Nederlanders zijn slechtziend of blind. Dat aantal stijgt explosief, terwijl het in de helft van de gevallen te voorkomen is. Onder anderen theatermaker en actrice Ayşegül Karaca is te gast en de Sven Hammond Big Band treedt op. Oud-presentator van Nederland in Beweging Olga Commandeur weet wat het is om slecht te zien en doet in de uitzending een oproep voor meer onderzoek naar oogziektes. 

Blijven zien waar u van houdt. Dat wil toch iedereen! Maak daarom wetenschappelijk onderzoek mogelijk en word donateur van het Oogfonds.

Er zijn in ons land 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem. In werkelijkheid zijn dit er nog veel meer, maar veel mensen hebben niet door dat er wat ergs aan de hand is met hun ogen. Dat komt omdat veel oogaandoeningen geleidelijk ontstaan.

Maculadegeneratie

In Tijd voor MAX het verhaal van Thea van Roosmalen. Ze heeft aan beide ogen maculadegeneratie, één van de meest voorkomende oogziektes, die vooral op oudere leeftijd voorkomt. Bij deze aandoening raakt het midden van het netvlies steeds meer beschadigd, waardoor iemand steeds slechter gaat zien. Dat kan langzaam gaan of snel. In 20 procent van de gevallen leidt het tot slechtziendheid of blindheid. Thea kan niet meer werken en voelt zich kwetsbaar: “De hele dag merk ik: ik kom te kort.”

Het wetenschappelijk onderzoek naar het verloop van de ziekte is door kunstmatige intelligentie (AI) in een stroomversnelling geraakt. Prof. dr. Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC en het Radboudumc, brengt in kaart wie de ernstige vorm van maculadegeneratie krijgt en wie de milde. Dan kan behandeling op maat volgen.

Ziekte van Leber

In Tijd voor MAX ook het verhaal van de 15-jarige Wikke Langbroek. Hij werd in een paar maanden tijd nagenoeg blind door de ziekte van Leber, een zeldzame oogziekte. “Ik kan nergens zelfstandig heen, dat is het ergste”, zegt Wikke. Door de ziekte sterft de oogzenuw af door een fout in het DNA. Er is nog weinig bekend over de ziekte van Leber, maar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staat onderzoek in de startblokken naar hoe de ziekte ontstaat en hoe de fouten in het DNA gerepareerd kunnen worden.

Tijd voor MAX is te zien op woensdag 10 april 2024 om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

(Deze uitzending komt tot stand in samenwerking met het Oogfonds)

Geef een reactie