gesprongen adertje

Een gesprongen adertje in uw oog? Dan is er meestal niets aan de hand

Veel mensen hebben het wel een keer gehad: een gesprongen adertje in het oog. Een rood vlekje op het verder witte oogvlies. Een bloedvaatje is dan kapot gegaan. Het wordt ook wel een bloeduitstorting in het oog genoemd.

Blauwe plek in het oog

Zo’n gesprongen adertje doet geen pijn en het kan ook geen kwaad. Het is te vergelijken met een blauwe plek op uw arm of been. Alleen kleurt deze plek rood, omdat het bindvlies zo dun is dat de rode kleur van bloed te zien is. Het gaat vanzelf over na 2 tot 3 weken. Een gesprongen adertje ontstaat vaak plotseling, het kan gebeuren als er iets tegen uw oog tikt of stoot. Maar een bloedvaatje kan ook knappen als u hard moet persen of hoesten. Thuisarts adviseert om geen contactlenzen te dragen als u een gesprongen adertje heeft.

Bloedverdunners

Mensen die bloedverdunners gebruiken zullen vaker een gesprongen adertje in het oog hebben. Als dit gebeurt, wordt geadviseerd om de dosering te laten controleren. Dit kan bij de trombosedienst of bij uw eigen huisarts.

Wanneer wel de huisarts inschakelen?

Neem verder wel contact op met de huisarts als u zich zorgen maakt, als u twijfelt of het wel een gesprongen adertje is, als u klachten heeft zoals irritatie, jeuk, tranen of als u het gevoel heeft alsof er iets in uw oog zit. Ook als de rode vlek na 3 weken nog niet weg is, kunt u contact opnemen met de huisarts. Heeft u pijn, kunt u opeens niet meer tegen licht of ziet u slechter? Neem dan altijd contact op met de huisarts of huisartsenpost.

Bloeddoorlopen oog

Als u meerdere gesprongen adertjes in het oog heeft, wordt dit ook wel een bloeddoorlopen oog genoemd. Het kan dan zijn dat u een ontstoken bindvlies heeft. Deze ontsteking kan het gevolg zijn van een bacteriële infectie. Het geeft acute roodheid en een pijnlijk en branderig gevoel van het oog. Dokter Ted spreekt hier eerder over in Tijd voor MAX. Een virale bindvliesontsteking behoeft meestal geen behandeling. Soms worden ontstekingsremmende druppels gegeven, die verlichten in elk geval de klachten.

(Bron: Margriet, Thuisarts.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dori Bunschoten says:

    Bij het opstaan na het slapen was mijn rechteroog totaal bloed doorlopen , het prikte , maar was na een week verdwenen!