Duur 03:58
Gepubliceerd op 3 april 2017

Durf een AED te gebruiken

Dagelijks krijgen in Nederland 300 mensen een hartstilstand. Dit gebeurt thuis, op het werk of op straat. Weten wat u moet doen in zo’n situatie kan letterlijk levens redden. Een belangrijk hulpmiddel bij een reanimatie is een AED (automatische externe defibrillator). Het apparaat hangt tegenwoordig op veel plekken en vertelt precies wat u moet doen. Toch blijkt uit onderzoek, in opdracht van het Rode Kruis, dat minder dan een derde van de Nederlanders zonder kennis van reanimatie een AED niet durft te gebruiken. Dat moet veranderen vindt het Rode Kruis. 

112 bellen

Het belangrijkste en eerste wat u moet doen als u hulp wilt bieden, is 112 bellen. De meldkamer begeleidt u door de reanimatie eventueel met behulp van een AED. Een AED helpt het hart een ritme te hervinden. Het apparaat vertelt precies wat u  moet doen. Reanimeren kan het verschil maken tussen leven en dood.

Gebrek aan kennis

Uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis blijkt dat 42 procent van de ondervraagden zonder kennis van reanimatie een onbekende zou reanimeren. Volgens het Rode Kruis is dat ‘alarmerend’ laag. Daar staat tegenover dat 97 procent van de ondervraagden met kennis van reanimatie wel bereid is om een onbekende te helpen. Blijkbaar is voor veel mensen het gebrek aan kennis een reden om niet te reanimeren ondanks dat een AED letterlijk vertel wat te doen.

In instructievideo hierboven legt  legt Jan Hoefnagel uit hoe u moet reanimeren bij een volwassenen en een kind. In het programma Eerste Hulp bij Ongevallen is stilgestaan bij het belang van reanimeren.

Volg een cursus

Het Rode Kruis wil met deze uitkomst meer mensen overtuigen een EHBO-cursus te volgen. In zo’n cursus wordt geoefend met reanimeren en het gebruik van de AED. “Een cursus neemt 4 uur in beslag. Het gebruik van een AED in combinatie met reanimeren is van levensbelang. “, aldus Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis. Cursussen worden via het Rode Kruis aangeboden, maar ook door verschillende organisaties bij u in de buurt.

(Bron: NOS/Rode Kruis)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer