uitstellen van taken

Dit is waarom we belangrijke taken vaak uitstellen

U herkent het misschien wel. Al geruime tijd heeft u een belangrijke klus op uw lijstje staan, maar u komt er maar niet aan toe. Steeds lijken er zaken te zijn die ‘belangrijker’ zijn dan die taak. De klus wordt weer uitgesteld. Maar waarom doen we dat toch, belangrijke taken uitstellen?

Tegenstrijdig

Het uitstellen van een taak heeft iets tegenstrijdigs. We zien er blijkbaar tegenop om het te doen, maar uitstellen heeft ook weer geen zin. De taak lost zichzelf immers niet vanzelf op. Maar ook als het gaat om een bezoek aan bijvoorbeeld de dokter.Sommige mensen hebben de neiging om het uit te stellen. Dat zal deels te maken hebben met dat we soms niet willen weten dat er iets met ons aan de hand is, angst voor de diagnose. Maar ook dat is dubbel, want uiteindelijk is het goed om te weten waar u aan toe bent.

Uitstelgedrag

Van uitstelgedrag, ook wel procrastinatie genoemd, hebben veel mensen last. Wat we uitstellen zijn niet altijd grotere klussen als het doen van aangifte, een verbouwklus of het voorbereiden op een belangrijk tentamen. Het kan ook om iets heel kleins gaan als iemand bellen of een schoonmaakklusje in huis. Toch lijken we aan ons uitstelgedrag niet veel te kunnen doen. Dat wil zeggen, dat we het uitstelgedrag vertonen. Het is namelijk voor een deel vastgelegd in onze genen.

Genetisch bepaald

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen impulsief gedrag en uitstelgedrag. De uitstellers (en ook degene die impulsief reageren) richten zich meer op het heden. Ze nemen vaak meer risico’s en houden zich minder bezig met de toekomst. Dat zijn eigenschappen die wanneer men jong is goed van pas kunnen komen, maar op latere leeftijd is het niet altijd handig. Want er is geen ontkomen aan om zaken te plannen. En dat kan botsten met uitstelgedrag. Ook mensen die last hebben van perfectionisme, onzekerheid en faalangst hebben de neiging tot uitstel. Zij willen bij voorkeur alles in één keer goed doen en stellen de taak dan uit tot zij zeker weten dat het goed gaat.

Stress door uitstellen

Overigens wordt uitstel gedrag door de gemiddelde uitsteller ook niet als prettig ervaren. Want het uitstellen van taken kan weer leiden tot stress en zelfkritiek. Aan sommige taken is een deadline verbonden, bijvoorbeeld bij het doen van aangifte of leren voor een tentamen, dus hoe meer we uitstellen, hoe dichterbij de deadline komt. Dat kan voor de nodige stress zorgen. Toch is het soms niet slecht om een taak uit te stellen of om er nog eens goed over na te denken. Dat kan zijn als de taak bepaalde risico’s bevat zoals bij een verbouwing of dat u nog onvoldoende geïnformeerd bent.

Motivatie

De belangrijkste elementen om de taak toch te doen is motivatie en discipline. Ontbreekt de motivatie om de taak te doen, dan gaat de uitsteller al snel over tot uitstelgedrag. Zie het nut van een taak in. Hoe fijn is het als de aangifte vlot de deur uit is, des te eerder krijgt u te horen of u geld terugkrijgt of moet betalen en weet u waar u aan toe bent. Of dat de (schoonmaak)klus gedaan is en het huis opknapt.

Deze tips kunnen helpen:

  • Maak een lijstje met daarop de taken die gedaan moeten worden
  • Ga stap voor stap te werk
  • Begin met de kleine (vaak relatief makkelijke) taken
  • Voorkom afleiding

Sommige taken zijn minder leuk en dan helpt discipline om ze toch uit te voeren. Zie het nut van de taak, dat motiveert. Maar soms is het gewoon een kwestie van doen, schouders eronder en aanpakken die taak. Lukt het niet alleen, vraag dan om hulp.

(Bron: Quest/diverse bronnen/archief)

Geef een reactie