Paralympische Spelen

De Paralympische Spelen op punt van beginnen: zo kunt u het volgen

De Paralympische Spelen worden op 24 augustus 2021 geopend in de Japanse stad Tokio. U kunt ook dit sportevenement op de voet volgen via internet en tv.

Paralympische Spelen

Tijdens de Paralympische Spelen nemen sporters met een handicap van over de hele wereld het tegen elkaar op. Sinds 1960 is de Paralympische Spelen verbonden aan de Olympische Spelen en worden zij dus ook elke 4 jaar gehouden. Eigenlijk is 2020 het Olympisch jaar, maar door de coronacrisis is dit verplaatst naar 2021. De naam van het evenement blijft in het geval van de Olympische als Paralympische Spelen wel Tokyo 2020.

Volg de sporters

Tijdens het toernooi zullen er 73 Nederlands atleten aantreden. Hun wedstrijden worden in beeld gebracht door de NOS en u kunt ook alles live volgen via de website van TeamNL, de site van de Nederlandse delegatie. Door op de genoemde site op het camera-icoontje te klikken, wordt u doorgeschakeld naar de omgeving waar u kunt zien wat er in Tokio gebeurt.

In het programma van de Paralympische Spelen is niet alleen het camera-icoontje opgenomen, maar ook een icoontje van een beker. Dat wil zeggen dat het om een medaillewedstrijd gaat en er dus mogelijk iets te winnen is. Chef de mission Esther Vergeer, zelf Paralympisch tenniskampioen, heeft veel medaillekandidaten binnen haar selectie. “Ik ben er trots op dat er een aantal titelverdedigers deel uitmaken van het team. Zo gaan onder anderen Tristan Bangma, Sanne Voets en Lisa Kruger weer op jacht naar goud”, zegt zij op de site van sportkoepel NOC*NSF. Bangma komt uit op het baan- en wegwielrennen, Voets is dressuur-ruiter en Kruger doet mee aan verschillende zwemdisciplines.

Esther Vergeer

Esther Vergeer

Kanshebbers

Uiteraard zijn er nog veel meer sporters die kans maken op een medaille. Volgens Vergeer is het zwembad 1 van de plekken waar veel plakken gepakt kunnen worden. “De zwemmers van paralympisch TeamNL hebben in de afgelopen 5 jaar echt een gigantische ontwikkeling doorgemaakt naar de wereldtop. De ploeg is een mooie mix van gevestigde namen zoals Liesette Bruinsma en een jongere generatie met Rogier Dorsman en Querijn Hensen.”

Ook de dames van het rolstoelbasketbal, die tijdens het Paralympische Spelen van 2016 net naast het goud grijpen, moeten we volgens Vergeer in de gaten houden.

De Paralympische Spelen wordt op 24 augustus 2021 om 13.00 uur Nederlandse tijd geopend en eindigt op 5 september. De openings- en sluitingsceremonie zijn live te volgens bij de NOS op NPO 1.

(Bron: NOS*NSF, NOS, TeamNL, ANP)

Geef een antwoord