ouderenzorg

De beste ouderenzorg vindt u in Twente

Het is niet alleen in de beleving van de ouderen zelf, ook de cijfers wijzen het uit: de ouderenzorg in Twente is de beste van Nederland. De cijfers komen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar aanleiding van beoordelingen van cliënten en een rondgang langs deskundigen. Maar wat maakt de ouderenzorg in Twente zo’n succes?

3 ingrediënten 

Lage zorgkosten, meer personeel en beter management. Dat zijn de 3 hoofdingrediënten van het succes van de ouderenzorg in Twente. ZorgAccent is zo’n organisatie die het roer omgooide. Van een klassieke zorgorganisatie is het in de afgelopen jaren getransformeerd naar een moderne organisatie waar zelfsturende teams het voor het zeggen hebben. Door deze veranderingen is het hen gelukt om zorg goedkoper te maken, het ziekteverzuim naar beneden te krijgen en de tevredenheid van de medewerkers toe te laten nemen. En niet alleen zij, ook de cliënten en hun families zijn zeer tevreden over hoe de zorg wordt verleend.

Transformatie organisatie

Naast de transformatie spelen er nog andere factoren een belangrijke rol. Zo kiezen in Twente meer mensen voor een baan in de zorg. En hoewel het cao-loon in het hele land hetzelfde is, is het in Twente meer waard dan in de Randstad, want huizen en vervoer is daar veel duurder. Dat is tevens een reden waarom de zorgkosten in het oosten van het land naar beneden kunnen. De vaste lasten in Twente zijn lager dan in de Randstad. Bouwgrond is goedkoper, waardoor er minder kosten worden doorberekend naar de zorg. En hoewel overal per cliënt hetzelfde bedrag beschikbaar is, gaat er in het westen meer geld naar het vastgoed, en blijft er in Twente juist meer over voor handen aan het bed. Daarnaast wordt in het westen bij problemen vaak de hulp van consultants ingeroepen. Die komen vaak met bedrijfsmodellen die voor de zorg niet goed werken. In Twente hebben de managers zelf ervaring op de werkvloer en weten dus beter hoe een organisatie aangestuurd moet worden.

Werkwijze

De zelfsturende teams bestaan elk uit 15 medewerkers. Het team maakt zelf werkroosters, heeft zelfstandig overleg en beheren zelf het huishoudelijk budget. Elk team heeft een eigen bankrekening met pas, het hele team heeft toegang tot deze rekening. Hierdoor hebben ze meer zicht op het geld dat ze per bewoner, huiskamer, kunnen te besteden. Medewerkers worden creatief met geld, ze onderhandelen zelf met leveranciers en bedingen kortingen bij de supermarkt en bakker waar ze regelmatig bestellen. Door dit handig in te vullen blijft er geld over om leuke dingen te doen. En daar wordt de zorg beter van.

Het opzetten van deze organisatiestructuur heeft wat voeten in aarde. Zo moeten tehuizen anders worden ingedeeld. De aanpassingen aan de huiskamers en keuken als zelfstandige units, is bouwkundig een behoorlijke aanpassing en daarbij behorende kosten. Toch zijn deze kosten volgens Ina Kerkdijk, directeur woonzorg bij ZorgAccent, terug te verdienen want de overheadkosten gaan omlaag. Maar daar gaan wel een aantal jaren overheen.

Waarom neemt heel Nederland deze werkwijze niet over?

“Belangstelling is er zeker”, zegt Ina Kerkdijk tegen de Tubantia. “De afgelopen 2 jaar zijn er ruim 175 werkbezoeken geweest van instelling uit het hele land. Bijna iedereen is lovend. Maar collega’s uit de Randstad zeggen heel vaak: ‘dat kan bij ons niet’.” Want een van de belangrijkste factoren waarom het in Twente zo’n succes is, is dat het personeelsverloop laag is. Dat is in het westen vele malen groter. Met dit verloop is het wellicht moeilijker om medewerkers zich meer betrokken te laten voelen. Toch voorziet ZorgAccent hier geen probleem. “Deze werkwijze geeft medewerkers meer verantwoordelijkheden voor de eigen bewoners en het eigen team. Het zorg er eerder voor dat men zich meer betrokken voelt en daardoor misschien niet zo snel meer overstapt naar een andere baan.”

(Bron: Tubantie)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Ga eens kijken in de Annenborg in Rosmalen. Ook daar zijn bewoners en familie zeer tevreden over de zorg en de inzet van het personeel.