Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film

‘Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film’ te zien bij MAX

Wat maakt Twente tot Twente en welke veranderingen hebben er de laatste eeuw plaatsgevonden? Actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems maakten aan de hand van archiefbeelden een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd. De documentaire Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film is te zien op zondag 12 februari 2023 bij MAX.

Bijzondere alledaagse gebeurtenissen

Na een oproep in Twente voor filmmateriaal kwamen tientallen amateurfilms boven water. Een jaar lang zijn filmpjes verzameld; van amateurfilms tot Polygoonjournaals en van bedrijfsfilms tot tv-reportages. Het resultaat is een documentaire over bijzondere en alledaagse gebeurtenissen uit de streek, op film vastgelegd in de periode van 1915 tot 2015 en voorzien van voice-over door Johanna ter Steege, uiteraard in het Twents.

Tradities en gewoonten van Twente

De documentaire neemt de kijker mee langs hoogte- en dieptepunten van de afgelopen eeuw. Het is een film over tradities die blijven en gewoonten die veranderen. Van de ontwikkeling van dorpen en steden, de opkomst en ondergang van de textielindustrie tot (ingrijpende) gebeurtenissen. Denk aan de Tweede Wereldoorlog, de vuurwerkramp van 2000 in Enschede en het landskampioenschap van FC Twente in 2010. Maar ook het dagelijks leven komt aan bod, met Twentenaren zelf aan het woord.

De documentaire Zo doo wiejleu dat: een eeuw Twente op film is te zien op zondag 12 februari 2023 om 19.20 uur op NPO 2.

(Foto: Man op de veemarkt | © MAX)

Geef een antwoord