Barbara de Loor, Nederland in Beweging

Barbara de Loor: ‘Ik heb zelf thuis ook vaak meegedaan aan Nederland in Beweging’

Als Olga Commandeur vertelt na 23 jaar te stoppen met Nederland in Beweging, haalt dat nieuws zelfs het Achtuurjournaal. Maar met ex-topschaatster Barbara de Loor (49) heeft het iconische MAX-programma een waardige opvolgster gevonden. Barbara vertelt dat het grote schoenen zijn om te vullen, maar dat ze er bovenal heel veel zin in heeft om het programma dit seizoen samen met Duco Bauwens te gaan presenteren.

Wat dacht je toen je gevraagd werd?

“Toen ik gevraagd werd en zag wat het vertrek van Olga losmaakte, realiseerde ik me pas goed dat Nederland in Beweging echt een fenomeen is. Het is niet alleen het enige programma op televisie waar je dagelijks een kwartier kunt bewegen, maar ik weet nu ook dat het voor veel mensen een vast onderdeel van hun dag is, waar ze letterlijk hun bed voor uitkomen. Een soort van houvast en ijkpunt. Dat ik de presentatie mag overnemen is mij op het lijf geschreven. Het sluit perfect aan op het werk dat ik doe sinds het einde van mijn schaatscarrière. Namelijk het in beweging brengen van mensen van jong tot oud. Zo geef ik bijvoorbeeld trainingen aan mijn eigen bootcampgroepen. Ik zei ook meteen: ‘Hartstikke leuk, ik doe mee!’ Zelf heb ik ook vaak gekeken. In coronatijd ben ik mee gaan doen en realiseerde ik me hoe tof het is dat dit programma bestaat.”

Het zijn grote schoenen om te vullen zei je eerder, vind je het spannend om Olga’s plek in te nemen?

“Ja, dat vind ik wel spannend. Olga heeft een enorme staat van dienst en de kijker is met haar vergroeid geraakt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat mijn inzet precies hetzelfde is als die van haar. Ik ga haar overigens niet kopiëren, maar vooral mezelf zijn en bewegingsschema’s doen die ik zelf maak.”

Barbara de Loor is net als de doelgroep intussen ook bijna een 50-plusser. Merk je zelf dat het steeds belangrijker wordt om in beweging te blijven als je ouder wordt?

“Als topsporter weet ik wat het is om je gewoon heel goed en sterk te voelen door bewegen. En ook hoe belangrijk dat is als je ouder wordt. Ik kom ook ’s ochtends een stuk stijver mijn bed uit, en mijn herstel gaat ook trager, dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden. Daarom is het juist in de ochtend zo belangrijk om te beginnen met bewegen.”

We hebben jou leren kennen in de jaren 90 als een topschaatser die grossierde in 4e plekken, maar nooit dat podium…. Wat deed dat eigenlijk me je?

“Het was het inderdaad steeds net niet. Dan moet je op een gegeven moment met de billen bloot en je afvragen wat de oorzaak is. Ik had namelijk het talent en ik ging er helemaal voor. Maar het ontbrak me blijkbaar toch aan een paar procent extra om op dat podium te komen. Dan kom je uit op het mentale stuk, wat te maken heeft met geloof in jezelf en alle remmen los durven te gooien om helemaal stuk te durven gaan. De overtuiging dat het er écht in zat ontbrak. Ik heb daar hulp voor gezocht, ook in de alternatieve hoek. Het is een heel proces geweest. Klopt, ik ben geboren met een hartafwijking, dat hielp ook niet mee. Ik heb me daar pas in 1999 aan laten opereren. Ook dat was onderdeel van dat proces. Net als de pittige trainingsjaren daarna bij schaatslegende Anni Friesinger in Duitsland.”

Vervolgens word je in 2005 wereldkampioen op de 1.000 meter waarbij Anni 2e wordt, en jij alsnog je schaatscarrière kan afsluiten met een gouden medaille!

“Ja, kwam het toch nog goed, haha. Inderdaad, het was heel zuur geweest als ik na zo’n lange schaatscarrière – waarvoor ik al van jongs af aan trainde – nooit een medaille zou hebben gewonnen…. Die gedachte is weleens door me heen gegaan natuurlijk. Blijkbaar moest ik heel vaak 4e worden om 1 keer kampioen te worden. Ik kon in ieder geval met een goed gevoel stoppen.”

Als je kijkt naar het gezin waar je uitkomt, lag het dan voor de hand dat je voor een topsportcarrière zou gaan?

“Nee, ik kom niet zoals schaatslegendes als Rintje Ritsma en Sven Kramer uit een schaatsfamilie. Mijn vader was projectdirecteur en mijn moeder van origine kleuterleidster. Het is ook niet zo dat ze me vanaf het prilste begin gepusht hebben om er een topsportcarrière uit te slepen. Ze hebben wel alles gedaan om mijn schaatscarrière mogelijk te maken en me jarenlang overal naartoe begeleid, want toen ik 15 was vloog ik al met Jong Oranje de hele wereld over. Daar ben ik ze nog steeds heel erg dankbaar voor. Ik vond schaatsen vooral heel leuk, en had net als mijn collega’s dezelfde droom, alleen misschien niet zo intens als zij.”

Een unieke loopbaan in de topsport zal heel vormend zijn geweest voor je karakter?

“Hoe ouder ik word, hoe meer ik me dat realiseer. Al die levenslessen die ik tijdens de topsport heb geleerd: omgaan met tegenslagen, keuzes maken, voor mezelf opkomen, eenzaamheid, euforie.… Alle levensthema’s kwamen in een hogedrukpan samen. Door mijn topsportcarrière weet ik dat wat er ook gebeurt in mijn leven; ik kan dat aan. Ik ben gewoon niet zo snel van slag. Inderdaad, dat is het goud dat ik meeneem voor de rest van mijn leven…”

Het programma Nederland in Beweging met Barbara de Loor is te zien vanaf 4 september 2023.

(Dit interview is eerder verschenen in MAX Magazine. Foto: © MAX/Elvin de Boer)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  H.T.de Man says:

  Wij doen sinds 1 week mee, maar nu heb ik de vraag, hoe zwaar zijn de gewichten ? Groetjes Ria de Man

  Alfons says:

  Beste teamleden van Nederland in Beweging,

  Geweldig en tevens een eer om nu met topschaatser Barbara de Loor dóór te kunnen gaan met mijn dagelijkse NL in Beweging. Dank aan Barbara en uiteraard ook Duco Bouwens voor alle + energie en toewijding. “Gewoon dóórgaan”, zoals ik enkele jaren terug ook al eens schreef. Ik woon in Perú sinds 1987 en heb NL in Beweging ingebouwd in mijn praktijk van Muyuychi, wat je Taichi uit de Andes kunt noemen, met de nodige bijstellingen. Ik zou NL in Beweging en Omroep Max daar in een aparte email graag wat meer over willen informeren. Wat is het aangewezen emailadres daartoe?

  Hartelijke groet,

  Alfons Broeks

   MAX Vandaag says:

   Beste Alfons,

   Kunt u dit verzoek via e-mail doorsturen aan maxvandaag@omroepmax.nl? Dan zorgen wij dat het op de goede plek terechtkomt.

   Met vriendelijke groeten,
   Redactie MAX Vandaag