anale pijn

Anale pijn vaak veroorzaakt door fissuur in plaats van aambeien

Een verkeerde diagnose bij anale pijn komt vaak voor. In het geval van pijn bij het poepen wordt dat door veel mensen aangezien voor aambeien, terwijl het eigenlijk om een fissuur gaat. Zelfs artsen stellen soms een verkeerde diagnose, zodat het langer duurt voordat de juiste behandeling begint en de klachten verergeren.

Verkeerde diagnose

In het kader van Nationale Poepdag, op woensdag 13 april 2022, roept Proctos Kliniek op tot snellere diagnose om operaties te voorkomen. De kliniek is gespecialiseerd in aandoeningen van de anus en de endeldarm en behandelt zo’n 1.400 patiënten per maand. 6 op de 10 mensen die zich melden hebben last van anale pijn, van wie zo’n 30 tot 40 procent bij nader onderzoek een anale fissuur blijkt te hebben. Ook wel anuskloof of fissura ani genoemd. Charlotte Molenaar, chirurg bij de Proctos Kliniek, vertelt: “ze komen binnen en zeggen dat ze aambeien hebben, maar zeker bij de helft van de patiënten is dat niet zo. Vaak is er sprake van een fissuur. Dat is een scheurtje of een wondje in de anus, op een gevoelige plek. Daar groeit wel eens wildvlees op en daarom zien mensen het aan voor aambeien. Zelfs artsen.”

Zo ontstaat anale pijn door een fissuur

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een fissuur. Het treedt vaak op na een harde ontlasting, een periode van diarree of een trauma. Het wondje op de anus zorgt voor een scherpe pijn tijdens het poepen, bloedverlies en in zeldzame gevallen een ontsteking. Mensen hebben het gevoel dat ze een glasscherf uitpoepen. Door de pijn gaan mensen verkrampen en verkeerd op het toilet zitten, wat de klachten verergert. Ze durven dan vaak niet meer weg te gaan of schamen zich om dit met naasten te bespreken. Met het risico op een sociaal isolement. Als het niet geneest kan het uiteindelijk een chronische aandoening worden.

anale jeuk
Lees ook: Anale jeuk: hier komt het door en dit kunt u ertegen doen

Behandeling

Aambeien worden heel anders behandeld dan een fissuur en dat helpt dus niet. Pas als een behandeling niet aanslaat blijkt de foute diagnose. Dat terwijl een snelle behandeling volgens Molenaar juist zo nodig is: “hoe sneller je dit behandelt, hoe sneller je van de klachten af bent. Maar omdat te vaak gedacht wordt dat het aambeien zijn, duurt dat te lang en worden de problemen alleen maar groter.” Een fissuur die net is ontstaan is juist betrekkelijk eenvoudig te behandelen. Daarvoor is het zaak te zorgen voor een zachte ontlasting en pijnstilling. Door vezelrijke voeding, meer bewegen, ander toiletgedrag en een gezondere zithouding is al veel te verbeteren. Daarnaast krijgen patiënten pijnstillers en een inwendig in te brengen zalfje. Dat zorgt voor ontspanning van de kringspier, waardoor ook de doorbloeding van de huid verbetert. Pas als de klachten niet verminderen is een operatie nodig. “Maar als we er op tijd bij zijn is dat niet nodig”, stelt Molenaar gerust.

Online zelfdiagnose stellen

In samenwerking met ziekenhuizen uit heel Nederland heeft Proctos Kliniek een diagnose tool ontwikkeld om zelf online een diagnose te kunnen stellen. Zo kunt u meer inzicht krijgen over het soort aandoening. Bij twijfel of vervolgstappen is het advies altijd om een arts te raadplegen.

(Bron: ANP, analeklachten.online. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie