Wintersterfte

Actieplan wintersterfte dringend nodig

Griep en longontsteking hebben ons de afgelopen 16 weken in haar greep gehouden. Hoewel de meest recente cijfers nog niet bekend zijn, zijn naar schatting meer dan 8.000 mensen overleden aan de gevolgen van griep.  Ziekenhuizen liggen nog vol met grieppatiënten, veelal met ernstige complicaties. Er is sprake van grote drukte op de Spoedeisende Hulp; operaties zijn uitgesteld, ook vanwege griepgevallen onder ziekenhuismedewerkers. Seniorenorganisatie KBO-PCOB neemt het voortouw en roept overheid en maatschappelijke organisaties op om samen tot een actieplan wintersterfte te komen.

Stille ramp

KBO-PCOB directeur Manon Vanderkaa stelt: “Het is de hoogste tijd voor een nationaal actieplan. Op een nieuwe stille ramp zit niemand te wachten”.  KBO-PCOB is van mening dat nog veel preventiemogelijkheden onbenut blijven. Daarom onze oproep  om  op korte termijn om tafel te gaan zitten met het ministerie van VWS, patiëntenverenigingen, artsen en  verpleegkundigen, maar ook met  zorgverzekeraars, GGD-Nederland, en  werkgevers- en werknemersorganisaties.  Vaccinatiedeskundige en vaste huisarts van het MAX-televisieprogramma Tijd voor MAX  dokter Ted van Essen sluit zich hierbij volmondig aan: “We moeten goed nagaan waardoor deze hoge sterfte wordt veroorzaakt.  In elk geval moeten we de dalende trend in de vaccinatiegraad keren, zodat meer senioren beschermd zijn tegen griep”. Volgens de meest recente cijfers (2016) lag de vaccinatiegraad in  risicogroepen op 54 procent. Het streefgetal is een dekking van 75 procent.

Voorlichting

Een ander punt is adequate voorlichting over het voorkomen van griep en longontsteking door een bewustwordingscampagne onder het grote publiek. Hygiënische en andere maatregelen moeten hierbij aan bod komen. Bij het opstellen van het actieplan moet ook gekeken worden in hoeverre het loont om vaccinatie van zorgverleners verplicht te stellen. Nogal wat mensen lopen griep op via een hulpverlener in onder andere het ziekenhuis, maar ook vice versa.

Hoge kosten

De aanhoudende griep van de afgelopen maanden heeft voor veel persoonlijk leed gezorgd en torenhoge maatschappelijke kosten. De griepepidemie die momenteel ten einde loopt, eist vooral zijn tol onder ouderen. Alleen al in de leeftijdscategorie 65 tot 80-jarigen stijgt het aantal sterfgevallen deze winter met 12 procent.  Onder 80-plussers is het aantal sterfgevallen tijdens de afgelopen winterperiode zelfs 26 procent meer dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar.

In Tijd voor MAX, 19.00 uur op NPO 1KBO-PCOB directeur Manon Vanderkaa en vaccinatiedeskundige en huisarts dokter Ted van Essen het actieplan 19.00 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (36)

  Erikenyvonne says:

  De dokter in het programma gaf aan dat longpatiënten in het buitenland wel worden ingebed en in Nederland niet. Welke inenting bedoeld hij. Toch niet de reguliere griepprik. Als het een bijzondere prik is ter bescherming van longpatiënten zou ik graag willen weten welke vaccinatie hij bedoelde. Mijn vrouw heeft namelijk NSIP longfibrose en is nu erg kwetsbaar. Zij heeft wel de jaarlijkse griepvaccinatie gehad. Als er in het buitenland speciviel voor longpatiënten tegen griep gevaccineerd wordt dan weten veel longartsen dat niet. Bij voorbaat dank voor uw antwoord

   DokterTed says:

   Griepvaccinatie lijkt mij voor haar heel zinvol, maar zeker ook de vaccinatie tegen longontsteking. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om Pneumovax23 te gaan geven. Dat heet de minister nog niet besloten, maar het vaccin is op eigen kosten al te verkrijgen. Trouwens, met haar ziekte zou de zorgverzekering het wel eens kunnen vergoeden.

  hanny deters says:

  Er komen steeds meer ouderen dus ook grotere sterfte.
  Jongens hou eens op om ouderen maar met alles moetwillig in leven te houden. Als je zwak bent sterf je eerder.

   DokterTed says:

   U heeft het mis: er volgt geen dip in de sterfte na die piek, dus het gaat niet om mensen die toch al bijna gaan overlijden. Meestal zijn het vitale ouderen die door de complicaties van griep komen te overlijden of ernstig in conditie achteruitgaan.

  Martin47 says:

  Ik vraag me het volgende af:
  -is bekend van hoeveel van de 8000 overledenen sprake is (geweest) van (griep)vaccinatie dit jaar en in voorafgaande jaren?
  -is bekend van hoeveel van de mensen met longontsteking sprake is geweest van een (griep)vaccinatie?
  -is dit bekend van de categorie 65 tot 80 jarigen?
  -zijn die vaccinatie gegevens bekend van de 80-plussers?

   DokterTed says:

   U formuleert precies de vragen die nog beantwoord moeten worden. In ons actieplan staat dat er dit soort wetenschappelijk onderzoek moet gebeuren. Maar daar moet dan wel budget voor komen!

  MVeendam says:

  Ik heb onlangs mijn huisarts gevraagd of hij voor mij het aankomend seizoen het quadrivalent vaccin kan bestellen. Ik behoor tot een risicogroep maar ben ook bereid om het vaccin zelf te betalen. De apotheker kon mij geen antwoord geven en wist ook niet of er een goedkeuring is voor Nederland. Hij is wel bereid om aan mijn verzoek medewerking te geven. Mijn vraag aan dr Ted is of het vaccin voor een enkel individu op eigen kosten bestelbaar is.
  Tevens laat ik mij inenten met het pneumokokken vaccin. Nederland wil weer eens goedkoper door voor het trivalent vaccin te hebben gekozen. Het schijnt zo te zijn dat er m.b.t. dit vaccin ook nog een meerjarig contract loopt. Ik voel me in de kou gezet.

   DokterTed says:

   Er zijn inderdaad beter werkende vaccins. Het quadrivalente met een extra B-stam; het met MF59 geadjuveerde vaccin; het hoge dosis vaccin met 4 maal zoveel entstof; en voor kinderen het levende vaccin (LAIV). In het buitenland worden die gegeven; in Nederland moet de Gezondheidsraad hierover nog advies geven, maar die heeft een wachtlijst voor adviesaanvragen. Wellicht kan uw apotheker het bestellen in het buitenland. Het Actieplan Wintersterfte geeft aan dat de grote wintersterfte van dit en het vorige jaar genoeg aanleiding vormt om dit soort innovaties sneller in te voeren.

  MariaK says:

  Beste Dokter Ted,

  Wordt het in Nederland niet eens tijd voor mondkapjes. Ik heb altijd gedacht dat Chinezen mondkapjes dragen om zichzelf te beschermen. Van iemand uit China de uitleg gekregen dat het in China normaal is als je verkouden bent of griep hebt dit te doen. Heel sociaal dus.

  Zeker met onze huidige economie. ZZP-ers draaien altijd door, want als ze thuisblijven verdienen ze niets.
  Veel werkgevers zetten druk op medewerkers om toch vooral te komen als ze ziek zijn.
  Ik ken helaas mensen die het heel gewoon om bij iemand op bezoek te gaan als ze verkouden zijn of griep hebben.
  Zo worden veel mensen besmet.

  Het wordt tijd voor een ommekeer, en misschien is een mondkapje wel een oplossing.
  Misschien kunt u hier aandacht voor vragen.

   DokterTed says:

   Mondkapjes kunnen besmetting van anderen vooromen, maar lang niet altijd. Bovendien is het dragen ervan heel vervelend. Vaccineren is echt een veel beter idee.

  Maths says:

  Veel zogenaamde griep is een kwestie van kouvatten. Door de aanhoudende koude deze winter met een snijdende wind konden mensen snel verkouden worden en vervolgens een longontsteking oplopen.
  De enige remedie is de hals en bronchiën EXTRA goed warm in te pakken! Ook in huis kan het te koud zijn met dezelfde vervelende gevolgen wanneer men niet warm genoeg is gekleed. En een halve minuut zonder jas en sjaal naar buiten en het leed is al geleden. Ik ben 66 jaar en spreek uit ervaring. Sinds ik me extra warm aankleed ben ik al 20 jaar zelden meer verkouden. Griep heb ik nooit.

   Maths says:

   2) Een griepprik haal ik nooit. Ik bouw liever zelf weerstand op. Ik gebruik Echinaforce en eet veel fruit en groenten.

   DokterTed says:

   Griep en ook verkoudheid worden veroorzaakt door een virus. Bij koude zijn de slijmvliezen wat gevoeliger voor virussen. Vandaar dat griep in de winter meer voorkomt. Helaas is niet iedereen zo gelukkig als u om nooit griep te krijgen door zich warm aan te kleden.

  Slatmansweg says:

  Geachte dr. van Essen,
  In 35 jaar ben ik niet ziek geweest, zelden de griepprik gehaald. Gebruik geen medicijnen, 75 jaar en heel vitaal totdat ik op 20 dec. 2016 door de griep werd overvallen. Tastte de schildklier 2x aan. Gedurende een maand hoge koorts tot 40 oplopend. Uitzieken was het advies en geen medicijnen. De veroorzaker was een virus. 11 febr.2017 laaide de koorts weer op en bleef 5 dagen lang 40. Twee dagen 38 en op 20 febr weer 40 en hoger. Het advies was gewoon uitzieken. Uiteindelijk de huisartsenpost gewaarschuwd en deze constateerde longontsteking. Van de voorgeschreven antibiotica raakte mijn maagdarmstelsel volledig van slag. Huisaarts wilde alleen telefonisch advies geven. Na een telefoontje van mijn dochter aan de arts was de arts er binnen een uur en ik kon toen direct door voor ziekenhuis-opname bij de longarts. Na 6 dagen naar huis om verder te herstellen. Na 4 maanden opnieuw longontsteking. Longarts constateerde een te lage immuniteit. De immunoloog in Utrecht adviseerde om de longen voor 5 jaar te beschermen met het vaccin Prevenar 13. omdat het verhogen van de immuniteit een te belastende behandeling zou zijn. Met veel plezier heb ik het bedrag van 85,63 euro voor het vaccin betaald. Nu, april 2018 kan ik weer zonder te rusten een dag actief bezig zijn. Ik weet wel waarom er zovelen aan griep overlijden. Gewoon uitzieken totdat je weerstand verdwenen is en kunnen de pneumococcen hun gang gaan. Hopelijk komt er spoedig inzicht dat vaccinatie voordeliger is dan ziekenhuisopname. Ik wens u veel succes met het interessante programma van Max.

   DokterTed says:

   U beschrijft precies hoe het kan gaan. Hopelijk gaat die pneumococcenprik ingevoerd worden voor alle ouderen.

  Gerrie Van Tent says:

  Heb gelukkig nog nooit griep gehad en dus voor mij geen griepprik.

   DokterTed says:

   Fijn. Het is helaas geen garantie dat u het nooit zult krijgen….

  MCMarjo says:

  Als longpatiënt weet ik hoe vreselijk veel last je hebt van de op hout gestookte kachels (ook de pelletkachels), het risico dat ik hier een longontsteking door krijg is niet te onderschatten. Ik zit dan ook al een hele winter binnen. Je kan je ramen of deur niet open zetten of de rook komt je huis binnen. Een rondje lopen levert vreselijke kortademigheid op, zodra je in die rookwolken komt probeer je nog adem te halen, het gevolg dat je nog dieper adem haalt en het nog benauwder krijgt. Door alle schadelijke stoffen in de rook gaan je longen kapot en gaan ontsteken, ik zou in het onderzoek naar de toegenomen aantallen longonstekingen dan ook zeker de gevolgen van houtrook meenemen.

   DokterTed says:

   Inderdaad is het nodig om precies te onderzoeken hoe het komt dat er zoveel longontstekingen zijn dit jaar. De griep is een oorzaak, maar fijnstof wellicht ook. Alleen is die fijnstof er al heel lang, al weten we er steeds meer over.

  Mediterra says:

  Sportieve 80+ buurtgenoot ging vaak 8 km wandelen op de heide bij ons dorp. Fietst ook veel met een E-bike. Kreeg deze winter griep. 3 weken thuis ziek geweest. Nu kan hij slechts 800 meter lopen omdat hij pijn rechts in zijn bovenbeen heeft ……. Hij had geen vaccinatie gehad.

   Mediterra says:

   Zie reactie Mediterra 12.11 uur 4 april : Ik maakte een foutje : mijn sportieve buurtgenoot kan nu slechts 800 meter lopen met regelmatige rustpauzes !!

   DokterTed says:

   Inderdaad, zo kan het gaan. Door griep met of zonder een longontsteking kun je van een vitale oudere een kwetsbare oudere worden.

  Fran says:

  Vooral de hygiëne maatregelen moeten meer in acht genomen worden. Niet de hand voor de mond bij hoesten maar hoesten tegen de bovenarm of op de hand. En vooral meerdere keren per dag handen wassen. Wegwerp zakdoekjes gebruiken en niet die snotzakdoek weer terug in de broekzak en opnieuw gebruiken, bah. Is voor degene die dat in de was moet doen geen pretje en ook die snotrommel wil je niet tussen het andere wasgoed hebben. En als de neus gevoelig wordt gewoon een zalfje erop. Dit kunt u vooraf al doen zodat de neushuid niet gevoelig wordt. Succes!

   J S Koolschijn says:

   Ik begrijp niet waarom er zoveel mensen zijn in de risicogroep, die zich niet laten inenten. “Je krijgt er alleen maar de griep van”, zeggen zij. Dit is onzin. De entstof veroorzaakt geen griep. Je kunt wel griep krijgen, ondanks de inenting, maar het risico op complicaties (b.v. longontsteking) wordt zoveel kleiner. En daar overlijden nou juist die verzwakte ouderen aan, niet aan de griep zelf.
   Dit hele verhaal is mij al zo vaak door mijn eigen huisarts verteld, ik verzin het niet zelf. Heb griep gehad, met hoge koorts, maar geen complicaties. Nu ruim 2 weken geleden, nog gauw moe, maar ben dan ook 85 en hartpatiënt.

  Van der Ploeg says:

  Mijn moeder was wel ingeënt en was ook bijna dood. De hospice was al geregeld. Dit was al de derde keer dat ze zo ziek is geweest na een griepprik. Ze viert aankomende zaterdag jaar 90 ste verjaardag en ze neemt nooit meer een griepprik. Ze heeft afgelopen december 3 x in een maand in het ziekenhuis gelegen. Allemaal na de prik.
  Mijn vriendin haar vader precies hetzelfde ook bijna dood 91 jaar, hij zit er weer fris en fruitig bij. Hij neemt ook nooit meer een prik.

  Trollen says:

  Ik zie nu uw uitzending m.b.t. Wintersterfte.
  Hierin wordt gesproken over de daling van inenting tegen griep.
  Ik kan u vertellen en zo ook mijn man, wij hebben jaren geen griep gehad. Tot wij ons de laatste jaren lieten inenten. Met name de laatste 2 jaren. Wij zijn beiden zo ziek geworden hiervan, met zware longontsteking, dat wij geneigd Ijn te denken dat we zieker worden van de inenten als wanneer we niet ingeënt worden. Wij horen dit ook om ons heen. Wij willen ons ook niet meer laten inenten en wantrouwen in,ijdels wat er in die injectie zit. Er zijn van mij longfoto’s gemaakt van de afgelopen 2 jaren en de ontsteking is ook groter geworden afgelopen jaar.

  Graaf says:

  Volgens vele artsen is de griepprik een veroorzaker van ziekten die je op een zeer onnatuurlijke manier ingespoten krijgt wat dus niet goed is voor je gezondheid. De bewezen schadelijke stoffen in (griep)vaccins kunnen je lichaam niet verlaten op een natuurlijke manier en slaan zich op plekken waar dit niet gewenst is. Bij kleine kinderen bv in de hersenen met alle schadelijke gevolgen vandien. Dr. Suzanne Humphries heeft hierover uitgebreid wetenschappelijk verslag gedaan (makkelijk te googlen) alsook Dr Moolenburh schrijft erover in zijn boek “ u kunt veel meer dan u denkt” en dr. Van der Linde heeft uitgebreid verslag gedaan over de schadelijkheid en ineffectiviteit van de griepprik. Ik vind het ook belangrijk dat artsen onafhankelijk zijn van de farmaceutische industrie die vaak niet uitzijn op onze gezondheid.. voorgaande artsen zijn dit. De dierenarts/ voormalig Griepprikadviseur RIVM Ab Osterhaus bleek aandelen te hebben in die zelfde industrie.. Bij dr Ted heb ik daar ook mijn bedenkingen over zijn onafhankelijgeid gezien zijn adviserende functie binnen een club ESWI waar deze Ab Osterhaus voorzitter van is. Ab Osterhaus is geheel onderbouwd gefileerd door dr Suzanne Humphries. Dit is terug te vinden in haar lezing manufactered consent (nederlands ondertiteld)
  youtu.be/RvSC510_qR8 ( 1ste deel, er zijn 4 delen).

   Maths says:

   Ben heel blij dat U dit alles aanstipt. De zorg is in mijn optiek in vele opzichten ronduit corrupt geworden. Niet de mens staat voorop maar de eigen portemonnee. En ja, kinderen en volwassenen kunnen beter zelf weerstand opbouwen tegen griep en zich vooral warm aankleden. Want in het ” vat geen kou” en ” doe je jas aan” van onze ouders en grootouders zit veel waarheid, die inmiddels wetenschappelijk is bewezen. Dat hoeft een dokter Ted mij niet te vertellen, want dat wist ik allang 😉

   Maths says:

   Past u in dit verband bij een ziekenhuisopname ook enorm op voor het middel Haldol, wat vaak preventief aan ouderen wordt gegeven bij een ziekenhuisopname om “rustig” te worden en tegen Delier. Dit paardenmiddel is een absolute sluipmoordenaar. Ik heb dat helaas in mijn directe omgeving verschillende malen moeten constateren. Het is notabene een anti- psychose middel. Oude mensen verliezen hun eetlust door dit middel ( dat vaak in druppelvorm door het eten wordt gegooid) en zitten als kwijlende zombies voor zich uit te staren. Door het gebrek aan eetlust verzwakken ze razendsnel. Dat ze zombies worden is natuurlijk erg makkelijk voor het personeel ( cynisme). Ik vermoed dat ook dit middel zwaar gepromoot wordt daar de farmaceutische lobby. Misschien zelf wel met een percentage voor het ziekenhuis. Want waarom maken ziekenhuizen tegenwoordig in ’s hemelsnaam winst? Daar was vroeger toch geen sprake van!

  Thea M says:

  Waarom doen veel mensen toch zo vreem over de griepprik, ik krijg hem al jaren omdat ik long patiënt ben, ik heb astma en heb zelfs een longkanker van 13 jaar geleden overleefd.
  Ik was altijd extreem gevoelig en pikte vroeger elk jaar de griep op, met alle gevolgen zoals bronchitis en longontsteking van dien.
  Sinds ik de griepprik krijg, heb ik nog maar 1 keer een griep gehad die toevallig niet in de vaccinatie zat…..
  Dit jaar heb ik gelukkig ook geen griep gehad, ben wel verkouden geweest en kreeg een neus bijholteontsteking hiervoor heb ik antibiotica gekregen en pretnisolon…..
  Veel mensen zeggen, ik heb de griepprik gehad en kreeg toch de griep….ik denk dat dit komt doordat veel mensen een flinke of hardnekkige verkoudheid ook griep noemen…
  Maar griep influenza dus is echt veel gemener, je kan er doodziek van zijn is mijn ervaring, dus ik zal altijd de griepinjectie ophalen en hoor inmiddels ook tot de groep kwetsbare oudere, ik ben 65 en hoop inderdaad dat de pneumokokken injectie standaard naast de griepprik komt voor alle kwetsbare ouderen en longpatienten.

   Graaf says:

   De Griepprik heeft volgens artsen ertoe geleid dat de griepepidimie is ontstaan. Gevaccineerden verspreiden 650% meer dan ongevaccineerden, die met normale ondersteuning van supergezonde natuurlijke middelen de Griep overwinnen.

   Is dat niet het geval(beter worden van de griep) dan blijkt in veel gevallen complicaties in het spel zijn. Dit moet mijn inziens goed worden onderzocht.

   Bij de CDC (Amerikaanse RIVM) is hierover onlangs weer een arts uit de school geklapt over deze Griepprik-Epidimie.
   yournewswire.com/cdc-doctor-flu-shot-dead/

   ps de verslageving hierover komt van een integere welingelichte journalist van healthnutnews.com

   een arst

  Maths says:

  Ieder mens is verschillend. In zijn algemeenheid lijkt mij de griepprik voor normale gezonde ouderen bewezen allesbehalve een aanwinst. Maar voor individuele gevallen van mensen die extra kwetsbaar zijn, zal het wellicht goed uitpakken. Leest U de reacties hierboven eens over gezonde mensen die onverklaarbaar zware griep kregen tot en met ziekenhuis- opnames aan toe. Het valt mij op dat dokter Ted ineens niet meer reageert. Kan hij niet tegen een kritische noot? Past dat misschien niet zo best in zijn straatje?

   maccieru says:

   Sinds de invoering van de griepprik hebben praktisch alle ouderen in mijn omgeving de griep. Wanneer die in het verpleeghuis waar ik vrijwilligerswerk deed werd gegeven was ook daar het merendeel erna doodziek. En dat is met de jaren alleen maar erger geworden.
   In de griepprik zitten gifstoffen zoals: ETHYLEEN GLYCOL; koelvloeistof, antivries, waarvan 30 mililiter al dodelijk is. PHENOL: desinfecteringsmiddel. FORMALDHYDE: kankerverwekkende stof die gebruikt wordt als conserveringsmiddel van dode mensen of dieren(op sterk water zetten). ALUMINIUM: giftige stof die je hersencellen aantasten en kanker aan longen, borst en blaas veroorzaken. NEOMYCIN 7 STREPTOMYCIN: veroorzaakt allergische reakties. MF59, ASO4 oftewel SQUALEEN: wordt in verband gebracht met auto-immuunziektes, MS, Lupus. ALUMINIUMVERBINDINGEN: geeft hersenschade, Alzheimer, ADHD. THIMEROSAL: bestaat voor 50% uit kwik.
   Ted van Essen is als de slager die zijn eigen vlees keurt. Hij is, net als Osterhaus lid van de European Scientific Working Group on Influenza, die volledig gefinancierd wordt door tien farmaceutische bedrijven. Dan heb ik meer vertrouwen in de woorden van de onafhankelijke, eerlijke en sympathieke huisarts Hans van der Linde: ”De invoering van griepvaccinatie berustte niet op wetenschappelijk onderbouwing, maar op theoretische overwegingen, speculatieve veronderstellingen en vooral commerciële beïnvloeding’. Maar belangrijker nog: iedereen heeft het vermogen om onderzoek te doen naar alles wat er op deze aardkloot beweerd wordt. Dus ook naar wat er beweerd wordt over het griepvaccin. Neem pas daarna een besluit. Aan het begin van mijn verhaal gaf ik aan dat een flink aantal ouderen die nooit de griep hadden die wel kregen sinds de invoering van de griepvaccinatie. Wat me tevens opgevallen is dat veel van deze ouderen later ook nog eens de ziekte van Alzheimer kregen. Deze ziekte is explosief gestegen en een verband met de invoering van de griepvaccinatie acht ik dan ook niet uitgesloten
   .

  Maths says:

  Beste meneer Ted. U was er iedere keer als de kippen bij om hier te reageren. Nu is het ineens doodstil, omdat er kritische onderbouwde comments zijn over u en veel van uw collegae. U laat zich daarmee wel kennen 😉

   maccieru says:

   Ach, geen antwoord is ook een antwoord en voor mij volstrekt duidelijk.

  Maths says:

  @ Maccieru Ja, het is zeker duidelijk 😉 Deze wereld barst van de egotrippers die vnl op geld uit zijn ten koste van alles en iedereen.
  Dank voor je info trouwens. Dat er zoveel troep in die griepprik zit, wist ik niet.
  Wat betreft Alzheimer. De mensen die de griepprik altijd hebben geweigerd, hebben sowieso misschien gezondere hersens 😉 Maar ook ik ben van mening dat veel medicijnen en vaccinaties erger zijn dan de kwaal. Ik gebruik in ieder geval altijd zo min mogelijk van die rotzooi.