reukverlies

Aanhoudend reukverlies door corona: vaak kan reuktraining helpen

Rond 60 procent van de mensen met een positieve test op corona krijgt voor korte of langere tijd te maken met een reukstoornis. Op zaterdag 27 februari 2021 is het Anosmia Awareness Day, de dag van het verlies van het reukvermogen. Patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl geeft speciaal daarvoor een magazine uit, met persoonlijke ervaringen van patiënten met reukverlies. Eén van de geïnterviewden is vrijdag 26 februari te gast bij Tijd voor MAX. Ook KNO-arts Dick Kooper is aanwezig om over dit onderwerp te praten.

Reukverlies

Het optreden van reukverlies kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een hoofdtrauma na een ongeluk, poliepen die de neus afsluiten of een postvirale oorzaak zoals een griep of verkoudheid. Gebleken is daarnaast dat meer dan de helft van de mensen met het coronavirus een (al dan niet tijdelijk) verlies van reuk en/of smaakzin ervaart. Het RIVM heeft dit symptoom dan ook op de lijst met hoofdsymptomen geplaatst.

Anosmia Awareness Day

Op zaterdag 27 februari is het Anosmia Awareness Day. Patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl heeft daarvoor het magazine Achter glas samengesteld. Het is vanaf 27 februari via de website van de vereniging te vinden. In Achter glas staan persoonlijke ervaringen van 11 mensen met reukverlies. Waaronder wijndocent Edwin van der Wallen. Na een wintersportvakantie in februari 2020 in Oostenrijk zit hij in totaal 6 weken ziek thuis. Er wordt dan nog niet getest, maar Van der Wallen heeft alle bekende symptomen van het coronavirus. Na een paar weken realiseert hij zich dat hij niets meer proeft en dat ook zijn reuk verdwenen is. Buiten dat die situatie op zichzelf al ongelooflijk vervelend is, is het ook een lastige factor in zijn werk. Naast lesgeven over wijn organiseert hij normaal wijnproeverijen en wijncursussen. Gelukkig heeft Van der Wallen na bijna een jaar een deel van zijn reukvermogen terug. Hij heeft reuktraining gevolgd en daarnaast traint hij zichzelf met de wijngeurset die hij bij cursussen en proeverijen gebruikt. De set bevat 54 geurflesjes met geuren die te herkennen zijn in wijn. Inmiddels ruikt hij veel geuren van deze set weer, maar bij veel andere geuren gaat het nog niet goed. Die lijken opeens te stinken, zoals koffie en knoflook. Die vervormingen (ook wel parosmie genoemd) zijn pas later ontstaan en Van der Wallen hoopt dan ook dat het een teken van herstel is.

Sociale schade

KNO-arts Dick Kooper heeft sinds de coronacrisis te maken met een toename van het aantal mensen met reukverlies in zijn wachtkamer. Niet alleen van degenen die het vanwege het virus ondervinden, maar ook mensen die er al langer mee te maken hebben en doordat het meer bekendheid gekregen heeft er nu ook mee naar een arts besluiten te gaan. Het verliezen van de reuk heeft een grote impact. Het waarschuwt bij gevaar, bijvoorbeeld in het geval van brand, maar het zorgt ook voor veel positieve gevoelens. Zoals lekkere trek wanneer we eten ruiken of een geluksgevoel door de geur van een pasgeboren baby. Dit missen wordt door velen als een handicap ervaren. Naast emotionele schade is er ook sociale schade, bijvoorbeeld doordat men zichzelf niet meer goed ruikt. Daardoor kan de angst ontstaan dat anderen vinden dat diegene stinkt. Mensen trekken zich dan terug en vereenzamen.

Reuktest en reuktraining

Het is KNO-arts Kooper en zijn collega’s opgevallen dat het bij vrijwel alle patiënten met geurverlies optreedt dat koffie anders ruikt. Vooralsnog zijn er verder vooral heel veel vraagtekens op het vlak van corona en reukverlies. Er wordt daarom gewerkt aan reuktesten om beter te bekijken wat gemeenschappelijke factoren zijn en om vragen te beantwoorden. Daarnaast raadt Kooper coronapatiënten met reukverlies aan reuktraining te doen. Met geuren als kruidnagel, roos, limoen en eucalyptus worden de zenuwbanen geprikkeld die over geur gaan. Dat zijn hele scherpe en specifieke geuren, waardoor duidelijk wordt of er nog iets aankomt qua prikkel in de hersenen. Op de website van patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl is te lezen hoe de applicatie Reuktraining.nl werkt. De app is ontwikkeld door Reuksmaakstoornis.nl en gesubsidieerd door het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De app is gratis en te vinden via de Google Play Store en in de App Store. Voor de training is een geurtrainingset nodig, hier zijn wel kosten aan verbonden.

Facebookpagina Reuk- en smaakverlies na Covid-19

Op de (besloten) Facebookpagina Reuk- en smaakverlies na Covid-19 kunt u terecht voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten, informatie en advies. De groep wordt beheerd door Reuksmaakstoornis.nl. 

Dit onderwerp wordt vrijdag 26 februari 2021 besproken in Tijd voor MAX, om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: Tijd voor MAX, Reuksmaakstoornis.nl)

Geef een reactie