65-plusser is zeer tevreden over de huisarts

Nederlanders boven de 65 jaar zijn erg tevreden over hun huisarts, zo blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De artsen van nu krijgen hoge cijfers voor zowel sociale vaardigheden als vakkennis.

Goede resultaten

Ouderen komen gemiddeld 17 jaar bij hun vaste huisarts. Zo’n 4 keer per jaar komen ze op consult. Ze geven hem of haar het rapportcijfer 8,1 voor sociale vaardigheden en vakkennis en volgens 95% van de respondenten verwijst de arts goed door. 91% vindt de praktijk goed bereikbaar. Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Het vak van huisarts is onmiskenbaar veranderd in de afgelopen 50 jaar. De huisarts van nu is minder afstandelijk en autoritair; hij luistert beter, is gemakkelijker benaderbaar en meer betrokken. Onze leden geven aan dit prettig te vinden.”

Ruimte voor verbetering

Een consult duurt gemiddeld 11 minuten, 8 van de 10 senioren vinden dat voldoende. Na afloop heeft 85% van hen het gevoel een volledig antwoord te hebben gekregen op hun vragen. Toch is er ook ruimte voor verbetering. Senioren betreuren het bijvoorbeeld dat artsen minder dan vroeger aan huisbezoeken doen en door de hogere werkdruk minder tijd hebben voor hun patiënten.

Online consult

Een kwart van de senioren zoekt online naar gezondheidsinformatie. De meesten gebruiken Google, of ze zoeken op sites als Thuisarts, Gezondheidsnet en -plein, de Apotheker, huisarts.nl, Wikipedia en sites van ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Meer resultaten

Uit het onderzoek van KBO-PCOB kwamen meer resultaten over ouderen en digitale techniek:

  • 60% zoekt na afloop van een consult online informatie over wat er besproken is.
  • 30% wil best ‘beeldbellen’ met hun arts, om niet langs te hoeven gaan.
  • 12% kreeg een gezondheidsvraag via internet beantwoord, zodat een gesprek met de huisarts niet meer nodig was.

“Internet en nieuwe technieken geven onmiskenbaar kansen voor artsen en senioren. Toch zijn er ook risico’s, want veel ouderen zijn nog niet online. Deze cijfers wijzen uit dat praktijkconsulten niet zomaar vervangen kunnen worden door digitale consulten”, aldus Manon Vanderkaa.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Wilri says:

    Goedendag,
    Mijn vraag: kan iemand mij helpen de muziek bij het programma BROOD te vinden ?
    Dank u wel !