btw-tarief

Verhoging btw-tarief zorgt voor hamsteren

Per 1 januari 2019 wordt het laagste btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent. Deze wijziging zorgt ervoor dat veel Nederlanders voornemens zijn om nog voor het einde van 2018 goed gebruik te maken van de huidige regeling. Dat blijkt uit onderzoek van overheidsplatform Wijzer in geldzaken. 

Profiteren van oud btw-tarief

Wijzer in geldzaken heeft 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder gevraagd of zij van plan zijn om te profiteren van het lage tarief van 6 procent. 30 procent van de respondenten zegt dit te willen doen door extra boodschappen in te slaan. 21 procent wil voor de jaarwisseling nog even naar de kapper en 10 procent bestelt alvast theater- of concertkaartjes.

Bezuinigingen

Het veranderende btw-tarief zorgt er volgens het onderzoek ook voor dat mensen bewuster gaan nadenken over hoe ze hun geld besteden. Zo wil ruim 40 procent in 2019 boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt en denkt 33 procent erover om te besparen op kleding. Daarnaast wil 27 procent minder geld uitgeven aan gas en elektra.

Gas en elektra

Dat dit laatste als bezuinigspots wordt genoemd, is niet vreemd. De overheid gaat per 1  januari 2019 de korting op dit soort zaken verlagen en verhoogd tegelijk de belastingen op dit gebied. Daardoor moeten consumenten meer gaan betalen. Uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het soms wel om een verhoging van meer dan 100 euro per jaar gaat.

(Bron: Eigen Huis, AD, ANP, Wijzer in geldzaken)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Niet overdrijven. … Ik heb nog niemand ontmoet die zich druk maakt over de 3% verhoging. Het enige waar mensen over praten is dat door alle prijsverhogingen de netto opslag van lonen en uitkeringen, totaal verloren gaat. Wat ze met de rechterhand geven, wordt met de linkerhand teruggenomen. Is een veel gehoorde volzin.