Duur 01:34
Gepubliceerd op 25 september 2017

Vergeten pensioenen alsnog uitgekeerd

Duizenden ouderen vergeten jaarlijks hun pensioen aan te vragen. Zodoende ligt er voor meer dan 3 miljoen euro op de planken bij de pensioenfondsen. Deze instanties zijn daarom actief op zoek om de rechthebbenden te vinden.

Duizenden mensen

Deze zoektocht is niet nieuw, want de pensioenfondsen doen dit al een aantal jaar. En met succes. Zo weet het pensioenfonds Vervoer in de afgelopen 2 jaar 32.000 mensen te vinden die nooit aanspraak hebben gemaakt op hun pensioen. Momenteel zoekt dit fonds nog naar 20.000 mensen. Ook bij andere fondsen wordt er nog naar duizenden pensioengerechtigden gezocht.

Veel moeite

In de meeste gevallen gaat het om kleine pensioenen waarvan veel mensen niet eens weten dat ze er recht op hebben. Toch doen de pensioenfondsen veel moeite om hen te vinden, want: “Pensioenfondsen beschouwen die vergeten pensioenen als een soort ereschuld”, aldus Daniël in ’t Wel, pensioendeskundige bij pensioenuitvoerder MN in het Algemeen Dagblad. “Het is hun pensioen, waar ze zelf voor gespaard hebben.”

Heeft u een vergeten pensioen?

Veel mensen kunnen eenvoudig worden teruggevonden, maar soms kost dit ook veel moeite. Dit is vooral het geval bij personen die pensioen hebben opgebouwd in de jaren 60 en 70, want in die jaren bestaat er nog geen BSN-nummer. Zodoende is het veel lastiger om de persoon in kwestie te vinden. Bent of kent u iemand die denkt nog aanspraak te maken op een deel van het pensioen? Neem dan contact op met het desbetreffende pensioenfonds of kijk op mijnpensioenoverzicht.nl. Mocht u recht hebben op vergeten pensioen, dan krijgt u het met terugwerkende kracht uitbetaald. Het kan dus zomaar zijn dat u nog geld krijgt dat u bijvoorbeeld al in 2002 ontvangen had moeten hebben. Pensioen verjaard namelijk niet zolang de persoon die het toekomt nog leeft.

Vergeten pensioen na overlijden

Heeft u een overleden partner of familielid met een vergeten pensioen? Dan adviseert MAX Ombudsman Rogier de Haan om contact op te nemen met het pensioenfonds. Eerder zijn de pensioenfondsen niet zo toeschietelijk om deze pensioenen alsnog uit te keren aan nabestaanden, maar dat is veranderd. De Haan heeft zelf verschillende mensen geholpen met het oplossen van dit soort zaken. Hierover kunt u lezen in deze columns: Hoe is het nu met…de vergeten pensioenen? en Wegens succes gesloten: dossier vergeten pensioenen.

Hallo Nederland

In het MAX-programma Hallo Nederland van 25 september 2017 vertelt Rogier de Haan meer over de vergeten pensioenen. U ziet dit programma elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: ANP, NOS, Algemeen Dagblad, Rogier de Haan)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. oosterwijck says:

  Ik heb ook zo’n vergeten pensioen klaarliggen. … Niet dat ik het vergeten ben, … nee het pensioenfonds is mij vergeten. … Het is zelfs een pensioenfonds dat niet indexeert. Crimineel is dat, maar het mocht van onze regering (het is toch maar voor het gepeupel). Een kortstondige werkgever in de periode 1981-1982, sloot mij aan bij een pensioenfonds dat niet indexeert omdat het voor hem een paar tientjes per jaar goedkoper was, als een pensioen dat wel indexeert. Ik zit daardoor met het probleem dat mijn pensioen (van dat crimineel fonds) elk jaar minder waard wordt, door de geldontwaarding. Ik kreeg elk jaar een overzicht, van dat pensioenfonds, tot ergens rond de eeuwwisseling, toen hielden de overzichten op. Ik heb elke brief, van elk pensioenfonds altijd goed bewaard, vanaf de eerste dag dat ik ging werken tot nu toe. Dus als ik over twee jaar, mijn pensioenen ga incasseren, komt dat fonds nog aan de beurd. Dan kunnen ze van mij een brief verwachten. Ik kijk een paar keer per jaar op de site “Mijn pensioen” en kan exact zien hoeveel de stand is, van alle vermelde pensioenfondsen. Eén pensioen groeit nog steeds elk jaar (premievrij). Maar dat crimineel pensioen staat er niet bij. Die denken dat ik ze vergeten ben. Het is maar een betrekkelijk klein bedrag, maar ze zullen betalen, tot de laatste cent.

  1. RABE says:

   Ik hoop dat u succes heeft met uw strijd.
   Als u kunt aantonen, kunnen ze niet anders.

Bekijk ook

Meer