Stef Blok

Stef Blok nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

VVD’er Stef Blok volgt Halbe Zijlstra op als Minister van Buitenlandse Zaken. Maandag 5 maart 2018 heeft Blok een gesprek met premier Rutte, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Zijlstra afgetreden

Nadat in februari van dit jaar bekend wordt dat Zijlstra een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin heeft verzonnen, is de minister afgetreden. Rutte geeft vervolgens aan de tijd te willen nemen voor het invullen van de ministerpost op Buitenlandse Zaken. De keuze is nu op Stef Blok gevallen.

Exit Binnenhof

Blok is van eind 2012 al minister voor Wonen en Rijksdienst. Daarna is hij minister van Veiligheid en Justitie, nadat Ard van der Steur aftreedt. Met Blok kiest Rutte dus voor ervaring. Als is de keuze toch enigszins een verrassing aangezien Blok najaar 2017 juist het Binnenhof verlaat om eens wat anders te gaan doen. Daarbij geeft hij ten kennen dat zijn besluit vaststaat, ook als de VVD opnieuw een beroep op hem doet.

Ervaring

Met zijn nieuwe klus wordt Blok in één klap één van de meest politiek ervaren bewindspersonen van het kabinet. Ervaring met de portefeuille buitenland heeft hij nog niet, maar in het vorige kabinet is Blok wel één van de stabielste en minst besproken bewindspersonen. Het eerste ministerie dat hij geleid heeft, voor Wonen en Rijksdienst, bestaat inmiddels niet meer. “Ik ben de eerste VVD’er die een heel ministerie heeft doen verdwijnen!”, grapt hij in oktober 2017 in een interview met het Financieele Dagblad.

Andere kandidaten

Eerder is bekend geworden dat oud-minister Edith Schippers Zijlstra niet opvolgt, omdat haar prioriteiten bij haar tienerdochter liggen en Kamerlid Han ten Broeke niet vanwege aantal medische onderzoeken. Momenteel neemt Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de taken van Zijlstra waar.

Reactie Rutte

Premier Mark Rutte vindt het “geweldig” dat Stef Blok aantreedt als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De oud-minister wordt woensdag 7 maart beëdigd, laten ingewijden weten. De “zeer ervaren” Blok heeft als minister voor Wonen en Rijksdienst en later van Veiligheid en Justitie “laten zien dat hij betrouwbaar en solide” is en “dingen erdoor krijgt, met breed draagvlak”, heeft Rutte tegen nieuwszender BNR gezegd. “Dat heb je nodig in het buitenland.” Rutte vindt het “op zich niet goed” dat het VVD-smaldeel in het kabinet zo weinig vrouwen telt. Maar omdat hij in zijn partij veel vrouwelijke talenten meent te zien, maakt hij zich “voor de langere termijn niet zoveel zorgen”.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Het is nu even afwachten, wanneer Stef Blok moet aftreden. Als doorgewinterd VVD’er heeft hij al de huren van loonslaven en werkezels onbetaalbaar gemaakt, ten voordele van corrupte directeuren bij woningbouwverenigingen. De bevolking was hem meteen al spuugzat. … Het is een man die zijn gesprekspartner niet aankijkt (een uiting van oneerlijkheid). Geen contactuele eigenschappen bezit. Dus we kunnen afwachten, wanneer het buitenland hem spuug zat is.

  Hanneman says:

  Koud om niet te zeggen kil, zakelijk en a-sociaal. Ontkennend en hele andere belangen dienend dan die van de bevolking. Verkocht als bekwaam. Ik was er zelf nog niet opgekomen maar inderdaad, de gedroomde opvolger. En waarom ook niet? Uitgesproken lid van het Gilde van de afpakkende hand. Waar Zijlstra mij na de benoeming de vanwege een goed rapport verwende kleinzoon leek, beschikt Nederland nu over een minister die zeer vakkundig vakkundigheid veinst. Voor zover ik kan overzien van bar weinig betekenis geweest voor wérkelijke volkshuisvesting. Dat had kunnen zijn sociaal en betaalbaar wonen bevorderen maar dat is niet gebeurt. Tegendeel. Vast veel “geregeld” voor bouw en vastgoedsector. Van zijn waarnemend minister van justitieschap is mij eigenlijk niets bijzonders bijgebleven. Maar dan nu buitenlandse zaken. Hij heeft zich toch maar mooi omhooggeministerd. Blok als onze “visitekaart” in Europa, Rusland en Turkije, om maar eens wat te noemen. Zó benieuwd naar de val. Niet die van Rusland of Turkije, hoor. Nou ja.

  oosterwijck says:

  Op bovenstaande foto, is duidelijk te zien, dat lachen pijn doet voor zielige Stef. … De geveinsde glimlach, bezorgt hem kramp in de gezichtsspieren. Deze kleurloze, smaakloze, geurloze, grijze muis, knijpt altijd één oog dicht, om te voorkomen dat hij de wereld inkijkt. Zo kan hij vasthouden aan zijn levensovertuiging, dat arme mensen geen recht op levensvreugde hebben, en dat VVD’ers recht hebben op alles.