slapend dienstverbrand

Slapend dienstverband lijkt verleden tijd na oordeel Hoge Raad

Bedrijven mogen werknemers die langdurig ziek zijn en meer meer aan het werk kunnen niet onder contract houden. Dat heeft de Hoge Raad, het hoogste rechtelijke orgaan van Nederland, op 8 november 2019 beslist. 

Duizenden slapende werknemers

Langdurig ziek zijn is al vervelend genoeg, maar een slapend dienstverband kan de hele situatie nog net even iets erger maken. De werkgever is verplicht om de eerste 2 jaar van de ziekte zeker 70 procent van het loon doorbetaald krijgen. Daarna is de werkgever hier niet meer wettelijk tot verplicht en krijgt de arbeidsongeschikte persoon een WIA-uitkering van het UWV.

Sommige werkgevers ontslaan de arbeidsongeschikte op een gegeven moment, maar er zijn ook veel werkgevers die dit niet doen. Als dit laatste het geval is, wordt iemand een slapende werknemer. Naar schatting hebben enkele duizenden mensen zo’n dienstverband.

Lucratief voor werkgevers

Het in dienst houden van arbeidsongeschikte personen is lucratief voor de werkgever, want die hoeft dan geen ontslagvergoeding te betalen. In 2015 wordt vanuit de overheid besloten dat iedereen die langdurig ziek is en niet meer aan het werk zal gaan bij de eigen werkgever zo’n vergoeding moet krijgen. Het bedrag is bedoeld voor omscholing of een andere investering die de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroot.

Uitspraak is bindend

Om bedrijven te bewegen de vergoeding vaker uit te keren heeft de Tweede Kamer toegezegd de werkgevers te compenseren. Per april 2020 krijgen zij de vergoeding terug van uitkeringsinstantie UWV. Door het oordeel van de Hoge Raad zullen vermoedelijk veel meer bedrijven aanspraak gaan maken op deze compensatieregeling, want de uitspraak van de raad is bindend. Alle slapende werkgevers kunnen vanaf nu hun werkgever verzoeken de ontslagvergoeding uit te keren. Het bedrijf kan dit door de uitspraak niet langer weigeren.

(Bron:UWV, Volkskrant, Nationale Zorggids)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Dit verschijnsel behoort tot de criminele activiteiten van de maatschappelijke maffia. De overheid heeft deze misdaad tientallen jaren geleden mogelijk gemaakt door een wet te ontwerpen en dit misdadig handelen al die tijd
    toegelaten. Waarom er nu een eind aan gemaakt wordt, door de hoge raad, is mij een raadsel (dit was al jaren geleden mogelijk geweest) maar het is een goede ontwikkeling.

    Juridisch Platform says:

    De wetgever zag in dat slapende dienstverbanden een onwenselijk verschijnsel waren. Voor werkgevers voelt de verplichting om een transitievergoeding te betalen aan een zieke werknemer wiens salaris ook al twee jaar is doorbetaald, als oneerlijk. Daarom is de Wet compensatie transitievergoeding op 1 april 2020 ingegaan. In de Regeling compensatie transitievergoeding is bepaald dat werkgevers die na twee jaar ziekte een transitievergoeding moeten betalen (of in het verleden betaald hebben), daarvoor volledig worden gecompenseerd door het UWV. Dat heeft de wildgroei aan slapende dienstverbanden gelukkig beëindigd. Als het bij jou speelt, kun je via juridischplatform.nl zelf berekenen hoe hoog je transitievergoeding zou moeten zijn.