Roodstaan is duur

Ondanks dat het door de lage geldmarktrente voor banken goedkoop is om geld te leven, is rood staan nog steeds duur. Het voordeel dat de bank heeft van de lage rente wordt niet doorberekend aan de klant die rood staat. De kosten om rood te staan zijn de afgelopen 3 jaar zo goed als gelijk gebleven meldt het Financieel Dagblad.

Lage rente

Centrale banken als de Europese Centrale Bank hebben de tarieven voor kortlopende leningen verlaagd. De verlaging moet de economie een impuls geven. Dit betekent onder andere dat de banken waar consumenten hun rekening hebben lopen, minder geld betalen aan een centrale bank om voor een korte periode geld te lenen. Daarnaast betalen de banken momenteel lage rentes aan spaarders. Voor banken is het nu goedkoper om geld aan te trekken om klanten rood te laten staan.

Meerder factoren spelen een rol

Volgens banken is de huidige marktrente niet de enige factor die de tarieven van roodstaan bepaalt. Ook de operationele kosten en risico’s dragen bij aan de hoogte van de rente. Daarnaast willen de banken consumenten beter tegen zichzelf in bescherming nemen door roodstaan niet goedkoper te maken en de limiet te beperken. ABN AMRO geeft aan dat het gaat om een “branchebrede ontwikkeling om roodstaan te reduceren tot 1 maal het nettomaandsalaris”.

Geef een antwoord

Reactie

  1. Agnes says:

    De beste remedie is proberen om niet rood te staan. De banken verleiden je met de mogelijkheid om rood te staan, want dat verdient lekker voor ze. Ik heb het vroeger ook gedaan hoor, ik ben geen heilige! Maar gelukkig had ik een goede partner die me heeft geholpen om er van af te komen. In het begin heb ik eerst alles afgelost, dat was taai, maar het is gelukt. Eerst heb ik mijn roodstaan-limiet verlaagd naar flink beneden mijn inkomen, daarna heb ik hem helemaal opgeheven, op allebei mijn bankrekeningen. Ik kan nu gewoon niet meer rood staan, dus hoef ik ook nooit meer die hoge rente te betalen. Mijn partner leeft helaas niet meer, maar ik ben hem eeuwig dankbaar dat hij mijn ogen heeft geopend en mij van een slechte gewoonte heeft afgeholpen!