Schatrijk van uw pensioenpremie

Omroep: MAX

Duur: 0:11:36

Uitzending: vr 4 sep 2015 09:13

0:11:36

Schatrijk van uw pensioenpremie

0:02:10

Kantoorpersoneel V&D vrijwillig de winkels in

Pensioenfondsen spelen rol in ondergang V&D

Winkelketen V&D is failliet verklaard. Een stukje Hollands Glorie is ten onder en 10.000 Nederlanders vrezen ontslag. Maar wat niemand weet is de grote rol die pensioenfondsen spelen in die ondergang van V&D. In de MAX-documentaire Zwarte Zwanen 2 voorspelde de Amerikaanse Eileen Appelbaum deze zomer al het faillissement van de Nederlandse winkelketen. Het Zwarte Zwanen-fragment met haar voorspelling ging de afgelopen dagen ‘viral’: Bijna 350.000 mensen bekeken het op internet.

Amerikaanse opkoopfondsen

Hoe werkt het? V&D is opgekocht door KKR, een groot Amerikaans opkoopfonds, waarin de Nederlandse pensioenfondsen ABP en PFZW miljarden beleggen. KKR kreeg V&D in bezit en verkocht vervolgens al het onroerend goed. Dit leverde KKR ongeveer 1 miljard aan winst op. Vervolgens kocht een ander groot Amerikaans opkoopfonds V&D over, Sun Capital. Ook daarin zit veel Nederlands pensioengeld. Zij laten het warenhuis nu failliet gaan.

Herhaling

De Amerikaanse econome Appelbaum vergelijkt de ondergang van V&D met die van het Amerikaanse warenhuisconcern Mervyn’s. Ook dat concern werd opgekocht door Sun Capital. De investeringsmaatschappij wilde niet garant staan voor de betalingen van het warenhuis. Leveranciers hadden geen zekerheid over betalingen en stopten dus met leveranties. Schoongemaakt werd er ook niet meer, omdat de schoonmakers niet betaald werden. Gevolg? Lege schappen en vieze winkels. Klanten bleven weg en Mervyn’s ging ten onder.

Nederlandse pensioengelden

Veel mensen weten dus niet wat bij V&D gaande is. Pensioenfondsen, zowel Amerikaanse als Nederlandse, investeren in Sun Capital en verdienen aan de ondergang van V&D. Sun Capital doet nu voorkomen dat ze alleen maar  verliezen leiden. Maar via ingewikkelde financieringsconstructies (o.a. extreem hoge rente over leningen) worden winsten gemaakt. Tot tevredenheid van pensioenfondsen. Via de machtige pensioenbelegger AlpInvest in Amsterdam gaat veel pensioengeld van ABP en PFZW naar Amerika. Pensioengeld van ambtenaren, onderwijzers en verpleegkundigen gaat dus naar Sun Capital in Florida en komt vervolgens via V&D weer terug in Nederland.

Ondoorzichtig

Econome Appelbaum constateert dat de schuld van het faillissement in de schoenen van de warenhuizen wordt geschoven. Onterecht, vindt ze. Opkoopfondsen vormen volgens haar de meest ondoorzichtige bedrijfstak die we kennen. Zolang alle pensioenfondsen geld in zulke fondsen blijven stoppen en niemand in opstand komt, kunnen de investeerders hun gang blijven gaan.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. T van den Bos says:

  schandelijk dat dit kan en dat de nederlandse regering dit laat gebeuren!!!!!

  1. Rob075 says:

   Schandelijk dat “wij” dit laten gebeuren.
   Ik zal eens informeren bij ABP (mijn pensioenfonds) en kijken of daar invloed uit te voeren valt.
   Als meer personen dat zouden doen….

 2. Ed says:

  Er zou een einde moeten worden gemaakt aan dit soort opkoopfondsen. Het zijn gewoon parasieten. Dat de pensioenfondsen hieraan verdienen is a helemaal schandalig. Is dit nu wat pensioenfondsen onder ethisch investeren verstaan? Ik ga dit zeker bij mijn pensioenfonds aankaarten.

  1. vandebund says:

   zie je wel weer de witte boorden die het voor de gewone mensen kapot maken .