Cees Grimbergen in Zwarte Zwanen

Ouderen liepen 55 miljard euro aan pensioen mis

Nederlandse ouderen liepen 55,5 miljard euro aan pensioen mis sinds 2008. Het gaat om niet betaalde compensatie voor de gestegen prijzen van 2008 tot en met 2021. De inflatie bedroeg in die periode 26,7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep MAX voor het programma Zwarte Zwanen.

Niet alleen gepensioneerden hadden nadeel van rekenregels die door overheid en Nederlandsche Bank in 2007 werden ingevoerd. Ook werkende Nederlanders die onder een pensioenfonds vallen, bouwden 78,7 miljard euro minder pensioenrecht op dan wanneer de inflatie wél gecompenseerd zou zijn.

Rekenrente

De oorzaak van de achterblijvende indexatie ligt in de zogeheten ‘rekenrente’. De pensioenfondsen mogen in hun boekhouding geen rekening houden met het werkelijk behaalde rendement. Ze gingen de afgelopen veertien jaar verplicht uit van de zogeheten ‘risicovrije rente’. Op basis van die “lage” rente besloten de fondsen de pensioenen niet te indexeren. Tegelijkertijd maakten de pensioenfondsen hoog rendement, stegen de pensioenpremies tot dertig procent en ging de pensioenleeftijd bij de fondsen omhoog naar 68 jaar.

Overvolle pensioenpotten

Gevolg: de pensioenpotten zitten overvol. Belangengroepen van ouderen vinden dat de pensioenfondsen met een inhaalindexatie over de brug moeten komen. Bijna alle gepensioneerden kregen er in de periode 2008 tot en met 2021 geen euro pensioen bij. De AOW werd wel geïndexeerd.

Overheid en De Nederlandsche Bank erkennen dat de rekenrente sinds 2008 verkeerd uitpakt. Zo zegt oud-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in het programma Zwarte Zwanen: “De emotie en frustratie rond het niet-indexeren begrijp ik goed.” Koolmees werd 4 jaar lang bestookt met boze brieven. Van ouderen, maar ook van jongeren. De Nederlandsche Bank-woordvoerder Tjerk Kroes erkent in het programma dat het met de pensioenen ‘misging’.

Pensioenschade

Begin 2008 zat er 683 miljard in de pensioenpotten. Inmiddels is dat rond de 1700 miljard euro. In een officiële reactie aan Omroep MAX geeft De Nederlandsche Bank toe: “Cijfermatig is het mogelijk om berekeningen over gemiste indexatie te maken.” Toch wil de Bank, hoofdverantwoordelijk voor de toegepaste rekenmethode, niet op de ’55 miljard’ reageren. De rekensom van deze pensioenschade werd door Omroep MAX gemaakt. Bronnen voor de berekeningen: openbare cijfers en statistieken van CBS en De Nederlandsche Bank.

De Nederlandsche Bank laat aan MAX weten: “Zo’n berekening vormt een parallelle werkelijkheid, omdat simpelweg niet aan de voorwaarden voor indexatie is voldaan. DNB kiest er daarom voor niet in te gaan op de genoemde bedragen.” Oud-minister Koolmees zegt over het bedrag van 55,5 miljard: “Dat zou heel goed kunnen.”

Het gemiste pensioenbedrag én het niet opgebouwde pensioen, samen 134 miljard euro, zit in de pensioenfondsen. Omroep MAX maakte voor deze complexe berekeningen gebruik van de expertise van vele organisaties, onder andere de groep Red het Pensioenstelsel.

Zwarte Zwanen 8 is te zien op dinsdag 28 juni 2022 om 20.25 uur op NPO 2. 

Geef een reactie

Reacties (4)

  Firmino says:

  Het pensioenstelsel in Nederland heeft gefaald. Geen indexering van de pensioenen sinds 2008 ( de bankencrisis ).
  In België worden alle uitkeringen ( pensioen, invaliditeit, werkloosheid enz… ) tot op heden altijd geïndexeerd als de spilindex met % overschreden wordt. Ook de lonen van ambtenaren worden met 2 % verhoogd. In de privé bedrijven bepalen de CAO’s wanneer de lonen geïndexeerd worden.

   Firmino says:

   Het pensioenstelsel in Nederland heeft gefaald. Geen indexering van de pensioenen sinds 2008 ( de bankencrisis ).
   In België worden alle uitkeringen ( pensioen, invaliditeit, werkloosheid enz… ) tot op heden altijd geïndexeerd als de spilindex met 2 % overschreden wordt. Ook de lonen van ambtenaren worden met 2 % verhoogd. In de privé bedrijven bepalen de CAO’s wanneer de lonen geïndexeerd worden. De inflatie bedraagt in België momenteel ongeveer 9,5 %. Mijn vrouw en ikzelf zijn met pensioen en hebben in minder dan één jaar reeds 8 % bruto ) verhoging ontvangen. De overheid betaald onze pensioenen en niet de privé verzekeraars zoals in Nederland het geval is. Ook ontvangen ongeveer 35 % van de werknemers die in de privé sector gewerkt hebben een groepsverzekering die door de werkgevers betaald geweest zijn een bijkomend bedrag wanneer een werknemer op pensioen gaat. Dit bedrag wordt wel belast.

  tinustussengas says:

  Maar wel 2 tot 3 miljard bonussen (ABP) uitkeren per jaar aan je personeel.
  zelf gespaard en dan moeten de politieke kneuzen beslissen of je wel of geen vehoging krijgt dieven zijn het

  Ikketoch says:

  Ik heb een vraag. Mijn man werkte 42 jaar bij de politie en had pensioen bij abp. Toen hij overleed kreeg ik een leuk pensioen. Een maand later kreeg ik voor het eerst aow. Toen heeft het abp mijn pensioen met bijna 400 euro (netto) verlaagd omdat ik nu aow krijg. Klopt dit wel? Dacht altijd dat pensioen en aow los van elkaar stonden. Kan iemand mij dat uitleggen?? Bedankt