inlichtingenwet

Nieuwe inlichtingenwet van kracht, maar waar zijn de wijzigingen gebleven?

Op 1 mei 2018 is de nieuwe inlichtingenwet in werking getreden. Nadat de meerderheid van Nederland in een referendum op 21 maart 2018 laat weten tegen de wet te zijn, heeft het kabinet wijzigingen beloofd, maar deze zijn nog niet doorgevoerd.

Woede over inlichtingenwet

48 procent vóór en 49 procent tegen: dat is de uitslag van het referendum over de nieuwe inlichtingenwet, die in de volksmond ook wel sleepwet wordt genoemd. Het is een omstreden wet, onder meer omdat het inlichtingen diensten Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) meer bevoegdheden geeft. Zij kunnen bijvoorbeeld willekeurig internetverkeer aftappen en hier later eventuele bruikbare informatie uit filteren. Deze informatie kunnen zij vervolgens delen met buitenlandse inlichtingendiensten. Dit tot grote woede van veel mensen. Zij vinden dat het aftappen van internetverkeer van onschuldige burgers de privacy ernstig schendt en het delen van gevoelige informatie met het buitenland zit velen ook niet lekker.

Wijzigingen

Omdat de meerderheid van Nederland hier zo over denkt, heeft het kabinet na de uitslag van het referendum een aantal wetswijzigingen beloofd. Zo mogen de inlichtingendiensten niet lukraak internetverkeer aftappen, maar alleen gericht. Daarnaast wil het kabinet de regels voor het delen van interessante informatie met buitenlandse inlichtingendiensten strenger maken en mag informatie niet 3, maar 1 jaar bewaard worden.

Nog niet doorgevoerd

Deze wijzigingen worden begin april 2018 bekendgemaakt, maar moeten eerst nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd. Dit is nog niet gebeurd, dus de wet die op 1 mei 2018 in werking is gegaan is de wet waar 49 procent van de Nederlands tegen heeft gestemd. Het kabinet verzekert dat de aanpassingen er echt komen, maar op welke termijn  is nog even de vraag.

Rechtszaak

Met deze zet maakt het kabinet zich niet populair bij verschillende burgerrechtenorganisaties, Privacy First, Bits of Freedom en de Nederlandse Vereniging van Strafadvocaten. Zij hebben een kort geding tegen de staat aangespannen, omdat zij vinden dat de wet moeten worden opgeschort totdat de wijzigingen zijn doorgevoerd. Bovendien zijn zij van mening dat de voorgestelde maatregelen slechts cosmetisch zijn.

Even vergeten waar de inlichtingenwet precies over gaat? Geen nood. In het artikel Referendum inlichtingenwet: waar stemt u eigenlijk voor of tegen? kunt u het nalezen.

(Bron: Archief, NOS, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Deze VVD regering en haar loopjongens, heeft lak aan de bevolking. De VVD wordt bemand door een internationale bevolkingsgroep, de z.g. uitverkorenen, die in de waan is, boven de mensheid te staan (en daar ook naar handelt). Deze soort heeft geen enkele voeling met Nederland, of met de Nederlandse samenleving. Deze inlichtingenwet is louter bedoeld om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de bevolking, voor een groot internationaal doel. Evenals de vrijstelling van de dividend belasting, die ten koste van de Nederlandse samenleving is, ten voordele van Internationale miljardairs. In het verleden (tijdens de bankencrisis, ook wel bankenmaffia genoemd) hebben we al ervaren dat Nederlands belastinggeld wordt weggegeven aan de Italiaanse en Griekse bankenmaffia (lees internationale bankenmaffia) die geld hebben ontnomen van de plaatselijke bevolking, waarmee onroerend goed is gekocht in Londen en New York. Ook de pensioenpot van de Nederlander loopt ernstig gevaar, weggesluisd te worden door deze internationale uitverkorenen. Een groot deel is al gestolen. Mensen wordt wakker!