Helft Nederlanders is voor nieuwe aftapwet

Dat hij er komt is zeker, maar er is veel te doen over de nieuwe aftapwet ook wel sleepwet. Uit een peiling van I&O Research blijk dat vooral ouderen de aftapwet steunen. Van de 65-plussers is 61 procent voor, terwijl minder dan 20 procent tegen is.

De helft van de Nederlanders is voor de nieuwe aftapwet. 30 procent is tegen en 20 procent twijfelt. Uit het onderzoek blijkt dat van de Nederlanders tot 34 jaar de meerderheid tegen is. In de leeftijdscategorie 18- tot 24-jaar is slechts 32 procent voor de nieuwe aftapwet. Van de 65-plussers is dus 61 procent voor de nieuwe wet.

Noodzaak nieuwe Wiv

De eerste aanzet voor een nieuwe aftapwet, Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), wordt in 2013 gegeven. De commissie-Dessens besluit dan dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) nieuwe bevoegdheden moeten krijgen om in te spelen op dreigingen van terroristen en andere staatsvijanden. Volgens de commissie moet het onderscheid tussen ‘kabelgebonden’ en ‘niet-kabelgebonden’ dataverkeer uit de wet verdwijnen. Eerder mogen de diensten niet-kabelgebonden verkeer, bijvoorbeeld via satellieten, al ongericht onderscheppen. Tegenwoordig gaat steeds meer internetverkeer via de kabel. En in dat verkeer mogen de diensten alleen gericht aftappen.

Meer bevoegdheden

In februari 2017  komt de nieuwe aftapwet door de Kamer met steun van VVD, PvdA, PVV, CDA, ChristenUnie en 50Plus. De belangrijkste tegenstanders zijn D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. In juli 2017 gaat ook de Eerste Kamer akkoord. De nieuwe aftapwet treedt op 1 januari 2018 in werking. Het referendum verandert daar niets aan.

De aftapwet zorgt ervoor dat inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden krijgen. Op dit moment mogen ze alleen heel gericht internetverkeer tappen. Vanaf 1 januari 2018 mogen ze in hun zoektocht naar verdachte patronen, in grotere hoeveelheden internetverkeer rondneuzen. De verzamelde gegevens mogen 3 jaar bewaard blijven. De gegevens mogen ook met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden.

Referendum

In de afgelopen maand is er veel aandacht geweest voor het referendum voor de aftapwet. Door deze aandacht is de steun voor de wet met 10 procent afgenomen van 60 naar 50 procent. Een groot deel van de ondervraagden volgt de mening van zijn of haar partij. Opmerkelijk is de keuze van de D66-kiezers. Die zijn volgens het onderzoek in meerderheid voor, terwijl D66 tegen de aftapwet heeft gestemd.

Uit het referendum komt geen bindend advies. Het kabinet kan het resultaat naast zich neerleggen. Dat gebeurde ook na het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

(Bron: NOS/NU.nl)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. oosterwijck says:

  Mij, is niks gevraagd. …

  1. Karel56 says:

   Deze uitslag wekt de indruk dat men voor is …. de meeste mensen weten niet eens wat het is.
   Er wordt gezegd … een groot deel van de ondervraagde Mja … hoeveel mensen dan ? Welke doelgroep ?
   Door deze wet geef je in feite je voordeursleutel aan de politie …. zeg maar het touwtje door de brievenbus van vroeger. Ze kunnen alles SLEPEN …. je locatie, je emails lezen, je what app gesprekken en je telefoon gesprekken kunnen ze uitlezen. Men zegd al snel … Ik heb niets te verbergen maar als je aan die persoon vraag:
   Mag ik je emailtjes lezen of je what app gesprekken is het antwoord al snel… Neen.
   Dus ….tegende sleepwet …

  2. Hanneman says:

   Dat van die voordeursleutel klopt wel. Het touwtje van Jan refereert aan de tijd waarin er onder de burgerij een soort wederzijds vertrouwen was. De tijd waarin je je fiets onafgesloten een middagje buiten kon laten staan of je raam gewoon open want dat was lekker fris. Of, ook zo’n aardige, de tijd waarin je je verloren portomonnee gewoon op het politiebureau kon ophalen, dankzij een eerlijke vinder. Dié tijd is wel zo’n beetje voorbij. Het touwtje en open raam zijn uitnodiging geworden voor inbrekers en wie brengt nu nog een gevonden voorwerp naar de politie? Terugverlangen naar zo’n tijd is begrijpelijk. ’t Was leuk zonder dat we wisten dat het zo was. Inmiddels is de samenleving door armoede, sociale armoede, hebzucht, politieke vervuiling en zo meer verworden tot wat het nu is. Alles en iedereen aan de rand. De politiek een arena van hebberds en banenjagers/sters die de bevolking op alle terreinen misbruikt. Met hoegenaamd integere wetgeving. Door vooral te dollen met inkomens en specifieke groepen als zieken, ouderen, kinderen. Door de zorg te ontdoen van zorg, de werkplicht bovenaan te plaatsen, het onderwijs te misbruiken, leger en politie en brandweer uit te kleden, democratie te verkrachten. Deze sleepwet geeft mensen van de soort van Ivo, Fred, Ard, Klaas -allemaal zeer integere politici met brandschoon blazoen- de volle gelegenheid rond te neuzen in uw en mijn bestaan en wel tot in de diepste hoeken en gaten. Alles wat u zegt, schrijft, denkt, zoekt, vindt opgeslagen in een database die uiteindelijk wordt beheerd door voornoemde integere, foutloze fatsoenspolitici. De VVD, sinds kort ook aan het roer bij D66, CDA en dezer dagen ook de CU, heeft een eigen sleepwet. Een ongeschreven maar overduidelijke! Binnenslepen wat er valt binnen te slepen. Uitschakelen van alles en iedereen wat daar tegen opstaat. Referenda? Over!!! Privacy? Over!!! Redding van een prachtige samenleving? Over!!! Minder foute VVD kopstukken? …….

 2. oosterwijck says:

  Burgers worden bespioneerd, onder het mom van veiligheid en welzijn. Iedere gelegenheid wordt aangegrepen (zoals aanslagen) om de burger, meer en meer te controleren. De overheid wekt de schijn dat het in het belang van ons burgers zelf is. maar dat is een grote leugen. Onze veiligheid en ons welzijn wordt totaal niet gerespecteerd of nageleefd. De wetgeving, voor misdrijven is steeds meer en farce, gericht op geld besparen op het gebied van misdaad straffen en geld snaaien op het gebied van kleine verkeersvergissingen. De opening naar rechtshulp, voor consumenten, die bedrogen worden, door ondernemers, is totaal afgesneden. Oplichters hebben vrij spel. Maar onschuldige goed bedoelende burgers moeten 24 uur per dag gecontroleerd worden. dat heeft prioriteit.