Nieuw briefje van 50 onthuld

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft op dinsdag 5 juli 2016 het nieuwe biljet van 50 onthuld. Het nieuwe briefje heeft, net als het eerder vernieuwde briefje van 20, een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa.

Nieuwe echtheidskenmerken

Het nieuwe ontwerp bevat verder onder meer een ‘smaragdgroen’ cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken. Daarmee moet het makkelijker worden om het biljet te controleren op echtheid. Het vijftigje wordt op 4 april 2017 in omloop gebracht. De oude biljetten blijven gewoon geldig.

Populairste biljet

Er zijn zo’n 8 miljard briefjes van 50 in omloop en het biljet is daarmee het meest gebruikte eurobankbiljet. Er zijn er meer van dan alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Het drukken van nieuwe briefjes van €50 valt samen met een nieuw experiment van de ECB. Door de voortdurende dreiging van deflatie, die zoals in Japan al 50 jaar aanhoud, heeft de ECB bedacht, om iedereen €1000 te schenken. Men hoopt daarmee de economie aan te wakkeren, die tot nu toe niet op gang komt. Deze schenking wordt helikopter geld genoemd (het zweven van geld) en is natuurlijk niet gedekt. Dit extra geld is puur volksverlakkerij omdat het louter gaat om gekopieerde briefjes, geld dat voor extra inflatie zorgt. Het kapitalistische systeem heeft inflatie nodig om te kunnen bestaan en dat systeem komt nu in gevaar. Daarmee komt de gedachte weer boven van een basisinkomen voor iedereen. Met dat basisinkomen kunnen alle vormen van uitkeringen vervallen evenals belastingheffing op arbeid en subsidies. Het vervallen van belasting heffen heeft als voordeel dat arbeid goedkoper wordt. En daarmee kunnen weer veel meer mensen een zin aan hun leven geven.