Moeten we belasting betalen over een erfenis uit Australië?

“Binnenkort verwachten we een erfenis uit Australië, van mijn broer die er in februari overleden is. Hij heeft er 50 jaar gewoond. Weet u of we er hier nog belasting over moeten betalen?” A. Peters

Nederlanders die een erfenis uit het buitenland krijgen, hoeven in eigen land geen erfbelasting te betalen als de overledene langer dan 10 jaar in het buitenland gewoond heeft. Uw broer heeft 50 jaar in Australië gewoond. Dat betekent dat het geld dat u ontvangt, hier belastingvrij is. In principe worden nabestaanden in het woonland van de overledene wel aangeslagen voor erfbelasting. Maar in Australië kan dat erg meevallen. Daar wordt geen erfbelasting geheven, zoals wij die kennen. Het kan dus zijn dat u uw hele erfdeel grotendeels belastingvrij ontvangt. Het komt overigens heel geregeld voor dat Nederlanders vanuit het buitenland een erfenis ontvangen. Alleen vanuit de EU gebeurt dat al meer dan 400.000 keer per jaar.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 40 2017

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Martin zuurveld says:

  Kunt u ook zeggen hoe het zit het met het beperken van de risico,s van een erfenis uit australie, in nederland doe je dit door het beneficiair accepteren van een erfenis.
  Mijn vaders broer is onlangs overleden en we verwachten eigenlijk niet veel maar er zouden wel schulden kunnen zijn natuurlijk.
  De The Public Trustee of Queensland vraagt nu om adresgegevens van de nog levende broers en zus, kunnen we die zomaar geven zonder risico te lopen?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Martin Zuurveld, bedankt voor uw reactie. U kunt u vraag mailen naar redactie@maxmagazine.nl, onder vermelding van ‘Geldvragen’.