Meer geld voor betere schuldhulpverlening

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma trekt de komende drie jaar 7,5 miljoen euro extra uit voor een betere schuldhulpverlening. Hiermee hoopt ze dat mensen die er zelf niet in slagen hun schulden af te lossen, vaker op de juiste manier manier worden geholpen.

Toegankelijkheid schuldhulpverlening

Volgens de wet moet een gemeente bij iedereen die om hulp vraagt individueel bepalen welke hulp het beste bij de situatie past. Klijnsma vreest dat dit nog weleens misgaat, hoewel er ook al heel veel goed gaat. Daarom wil ze onderzoek naar de toegankelijkheid van schuldhulpverlening in de praktijk. De professionaliteit van de schuldhulpverlening moet omhoog en de registratie van de problematiek moet beter. “Mensen mogen zich niet in de steek gelaten voelen”, aldus Klijnsma.

Dweilen met de kraan open

De Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (sociale zaken) pleit voor een ander systeem van schuldhulpverlening: “Staatssecretaris Klijnsma wil investeren in de kwaliteit van het dweilen, Amsterdam wil de kraan dichtdraaien. Zolang we de oorzaken van de schuldenproblematiek niet aanpakken, de vaste lasten voor mensen vaak te hoog zijn, het moeilijk is om toeslagen aan te vragen en we een belastingdienst hebben die niet meewerkt, worden we het probleem nooit de baas.”

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Klijnsma vertrouw ik al helemaal niet, dat mormel liegt aan de lopende band. Die heeft niets goeds in de zin. Als je gehandicapten benadeeld, waardoor ze in de schulden komen, geef je al helemaal niet om niet gehandicapten mensen met schulden. Een Arabisch spreek woord zegt: “Gemeen is de gebrekkige”. En dat slaat helemaal op Klijnsma. Dat etter is ingehuurd om de Sociale werkvoorziening om zeep te helpen, waardoor duizenden gehandicapten thuis zitten en onvoldoende inkomen hebben om hun rekeningen te betalen. … En nu zou ze serieus iets doen, om mensen met schulden te helpen? … Vergeet het maar, dit is een poging om de mensen zand in de ogen te strooien, niet meer of minder.