Duur 03:04
Gepubliceerd op 19 november 2018

MAX overhandigt Pensioenmanifest aan minister Koolmees

Bijna 100.000 Nederlanders ondertekenden het MAX Pensioenmanifest dat pleit voor simpelere, eerlijkere en goedkopere pensioenen. Vanmiddag is het in Utrecht aan minister Koolmees overhandigd.

Wet Normering Topinkomen

De ouderenomroep stelt dat extreem hoge verdiensten in de pensioenwereld moeten worden beperkt. De Wet Normering Topinkomen moet gaan gelden omdat pensioen collectief geld is. Ook wijst MAX geheime afspraken tussen pensioenfondsen en vermogensbeleggers af. Daarnaast wil de omroep een eind aan de ingewikkeldheid van pensioenregelingen, aan vriendjespolitiek in de pensioenwereld en aan foute pensioenbeleggingen.

Pensioengeld is van de Nederlandse burgers

MAX-journalist Cees Grimbergen heeft het manifest in Utrecht aan de minister van Sociale Zaken overhandigd. De presentatie vindt plaats terwijl de afgelopen weken een nieuw complex pensioenstelsel door regering en vakbonden wordt besproken. Nederlandse werknemers betalen dagelijks 80 miljoen euro aan de pensioenfondsen. Door deze enorme storting staat Nederland wereldwijd al jaren in de top van landen met de hoogste pensioenreserves. MAX stelt dat het pensioengeld niet van de pensioenfondsen, maar van Nederlandse burgers is.

Overhandiging pensioenmanifest

Nationaal Pensioendebat

Omroep MAX heeft de tekst van het manifest eerder dit jaar tijdens het Nationaal Pensioendebat op NPO 2 gepresenteerd. Dat programma volgde op de documentaireserie Zwarte Zwanen. In die reeks blijkt: fraude met pensioengeld wordt stil gehouden en miljoenenverdiensten voor vermogensbeleggers van pensioengeld zijn gebruikelijk. Ook is er geen onafhankelijk toezicht en maken de pensioenfondsen de regelingen extreem complex.

Eerlijkere, simpelere en goedkopere pensioenen

Jan Slagter, directeur van MAX: “Kijkers stelden dat we het niet bij programma’s als Zwarte Zwanen moesten laten. Wat gaan jullie aan de uitwassen in de pensioenwereld doen, was de dringende vraag. Wij stellen: MAX bezoekt, MAX viert én MAX strijdt. Het is dus vanzelfsprekend dat wij ons inzetten voor eerlijker, simpeler en goedkopere pensioenen. Wij zullen de komende tijd scherp kijken of dit moreel appèl in de pensioenwereld navolging krijgt. Het kan tot meer actie van onze kant leiden.”

Verdwaald

Dit najaar is bekend gemaakt dat de vermogensbeheerkosten van pensioenfondsen nog steeds stijgen. In 2017 schrijven vermogensbeheerders voor 7,6 miljard euro aan rekeningen. Terwijl dat in 2016 nog 6,6 miljard was; een stijging van 15 procent. De pensioenen van miljoenen Nederlanders staan al 10 jaar op de nullijn. Ook de complexiteit van het pensioensysteem neemt niet af. In de huidige polderonderhandelingen wordt een woud aan mogelijkheden besproken. Van een ‘meebewegende’ pensioenuitkering tot persoonlijke potjes, van rekenrentes tot het afschaffen van de ‘doorsneeopbouw’: honderden pensioenspecialisten zijn verdwaald in een zoektocht naar vaak onuitvoerbare oplossingen.

De tekst van het Pensioenmanifest is ondertekend door 95.673 mensen. Het manifest zal ook aan pensioenfondsen, vermogensbeleggers, toezichthouders, vakbonden en politieke partijen worden aangeboden.

Geef een reactie

Reacties (21)

  oosterwijck says:

  Het is niet zomaar, dat het pensioensysteem extreem ingewikkeld is gemaakt. En het is niet zomaar, dat de onderhandelingen tussen overheid, werkgeversorganisaties en de vakbonden telkens mislukken (en geheim zijn). … Het Nederlands pensioensysteem is een prachtige melkkoe voor de uitverkorenen (de Amerikaanse beleggingsbanken), en voor de Staat der Nederlanden en voor de Europese Unie. Het is alleen zaak om de vullers van het systeem (de deelnemers) in totale onwetendheid te laten, zodat ze niet kunnen narekenen waar hun geld blijft. Maak de deelnemers wijs dat een en ander geheim is. Als je maar lang genoeg blijft zeggen, dat de rendementen niet voldoende zijn, gaat de onwetende dat vanzelf geloven. De uitverkorenen, kunnen ondertussen naar hartenlust graaien in de pensioenpot. Enerzijds met extreem hoge beleggingskosten en anderzijds met extreem hoge salarissen en provisies voor het management, van de (veel te)vele pensioenfondsen. Dat management van die pensioenfondsen wordt als werkgelegenheidsproject gebruikt voor ex politici, die na hun termijn aan een baantje geholpen dienen te worden en soms ook voor overtollige kaderleden van de vakbonden, waarbij hun toestemming wordt gekocht in het bestaande beleid. De deelnemers (die de kas vullen) hebben niets te zeggen over hun eigen geld. De deelnemers hebben geen enkele inspraak. Telkens worden de spelregels aangepast, tijdens het spel. Kortom: De pensioenkas wordt op een walgelijke manier misbruikt door de machtshebbers en de deelnemers worden op een walgelijke manier bedrogen en bestolen. Denk eens aan al die keren, dat politici (zoals Lubbers) tientallen miljarden uit de kas graaiden om de schatkist te vullen. Waar halen de machtshebbers de brutaliteit vandaan, om argeloze arbeiders van hun spaargeld te ontdoen? Denk aan al die keren, dat er belegd is in oorlogstuig en vernietiging van de aarde (ontbossing en chemicaliën). En wie weet wat voor shit er nog openbaar gemaakt wordt, als de boeken open gaan.

  Janssebo says:

  er zit zoveel in de pensioenpot dat je wel 30 jaar pensioen kunt betalen, maar daar hoor je niemand over.
  en wie maken gebruik van deze gelden de pensioengerechtigden niet.
  die worden aan de kant gezet met een klein pensioentje.
  al wat men ons nu verteld is flauwe kul

   Zlobinski says:

   Dat is zeer summier genomen.
   In een discussie op TV met 4 gerenommeerde Economen gaven alle 4, 1 uit Duitsland, 1 uit De Verenigde Staten van Amerika, 1 uit Denemarken en 1 uit Nederland, dat als er geen inleg meer zou plaatsvinden alleen al door de rente en de ruim 1400Miljard !! In alle potten men pensioen kon blijven uitbetalen tot aan een kind dat pas over 22 jaar werd geboren en deze tot zijn 100e levensjaar pensioen kon geven.
   Dat is dan 122jaar !!
   Door een slimme constructie van de Pensioenfondsen wordt er tot 2023 6 tot 7% Rendement per jaar gerealiseerd.
   Dit verklaard ook de onafgebroken groei van de potten.

   Het grootste gevaar schuilt erin dat regering leden oren hebben naar een EU Pensioenpot waar dan al ONS geld in de EU zou verdwijnen en wij gaan betalen voor iedereen in de EU die nog NOOIT of zeer weinig heeft betaald.

   Met andere woorden, dan zijn wij Letterlijk én Figuurlijk de Sjaak, de echte benadeelden!
   Dan is ons geld weg en raken we letterlijk binnen 10 jaar aan de Bedelstaf.

   Er blijft nu al enorm veel illegaal aan de strijkstokken hangen. Ook onze Regering aast er voor een 2e keer op om wederom een flinke greep te doen in onze pensioenen.

   Daar draait alles om. Men wil weer stelen van ONS geld.
   De Regering heeft totaal niet van doen met ONZE pensioenen.
   Ze trachten steeds maar geluiden in de Media te werpen dat onze jeugd zogenaamd niet zou hebben op hun 70e jaar.
   Echter wat een andere Econoom aangaf;
   ” als de jeugd werken gaat en in een Pensioenfonds bijdraagt dan heeft deze jeugd pas recht van spreken en na 40 jaar in leg recht op Pensioen”.

   Het gemene van dit alles is wat ik zelf heb geleerd als leidinggevende;
   Blijf maar herhalen en herhalen dat iets niet juist is, dan gaat men dat vanzelf geloven.

   Hieromtrent is het van het allergrootste belang dat ONZE REGERING zich niet bemoeit met ONS Pensioen.

   Men hoort te Indexeren en wel snel.
   Dit hoort met minimaal 11% gedaan te worden ter compensatie en de eerste 7 jaar met minimaal 3,5% per jaar.
   Een jaar of 3 voor einde van de 7 jaar kan men discussiëren of dit dan 2,5% dan wel 3% per jaar dient te zijn of compenseren na inflatie.

   Dus, allemaal zeer scherp blijven op onze Pensioenen daar de Rovers op de loer liggen.
   En wat MAX wil doen om het stelen en achteroverdrukken van ONS Pensioen is alleen maar toe te juichen.
   Dit had echter al 15 jaar geleden moeten plaatsvinden!!

   Excuus voor eventuele Gramaticale en taal fouten

  Meijeren says:

  Het pensioenfond zit inderdaad stamp vol. Ik vermoed dat dit geld door de pensioenfondsen wordt gemanipuleerd door de rekenrente van de overheid. Dit moet gedaan zijn met voorbedachte raden. Moet het pensioenfond straks misschien gebruikt worden voor het eventuele uittreden van Nederland uit Europa. De boete is dan beschikbaar.

  Zlobinski says:

  In een discussie op TV bij de NDR, met 4 gerenommeerde Economen gaven alle 4,
  1 uit Duitsland, 1 uit De Verenigde Staten van Amerika, 1 uit Denemarken en 1 uit Nederland, dat als er geen inleg meer zou plaatsvinden alleen al door de rente en de ruim 1400Miljard !!
  In alle potten men pensioen kon blijven uitbetalen tot aan een kind dat pas over 22 jaar werd geboren en deze tot zijn 100e levensjaar pensioen kon geven.
  Dat is dan 122jaar !!
  Door een slimme constructie van de Pensioenfondsen wordt er tot 2023 wel 6 tot 7% Rendement per jaar gerealiseerd.
  Dit verklaard ook de onafgebroken grote groei van de potten.

  Het grootste gevaar schuilt erin dat regering leden oren hebben naar een EU Pensioenpot waar dan al ONS geld in de EU zou verdwijnen en wij gaan betalen voor iedereen in de EU die nog NOOIT of zeer weinig heeft betaald.

  Met andere woorden, dan zijn wij Letterlijk én Figuurlijk de Sjaak, de echte benadeelden!
  Dan is ons geld weg en raken we letterlijk binnen 10 jaar aan de Bedelstaf.

  Er blijft nu al enorm veel illegaal aan de strijkstokken hangen. Ook onze Regering aast er voor een 2e keer op om wederom een flinke greep te doen in onze pensioenen.

  Daar draait alles om. Men wil weer stelen van ONS geld.
  De Regering heeft totaal niet van doen met ONZE pensioenen.
  Ze trachten steeds maar geluiden in de Media te werpen dat onze jeugd zogenaamd niet zou hebben op hun 70e jaar.
  Echter wat een andere Econoom aangaf;
  ” als de jeugd werken gaat en in een Pensioenfonds bijdraagt dan heeft deze jeugd pas recht van spreken en na 40 jaar in leg recht op Pensioen”.

  Het gemene van dit alles is wat ik zelf heb geleerd als leidinggevende;
  Blijf maar herhalen en herhalen dat iets niet juist is, dan gaat men dat vanzelf geloven.

  Hieromtrent is het van het allergrootste belang dat ONZE REGERING zich niet bemoeit met ONS Pensioen.

  Men hoort te Indexeren en wel snel.
  Dit hoort met minimaal 11% gedaan te worden ter compensatie en de eerste 7 jaar met minimaal 3,5% per jaar.
  Een jaar of 3 voor einde van de 7 jaar kan men discussiëren of dit dan 2,5% dan wel 3% per jaar dient te zijn of compenseren na inflatie.

  Dus, allemaal zeer scherp blijven op onze Pensioenen daar de Rovers op de loer liggen.
  En wat MAX wil doen om het stelen en achteroverdrukken van ONS Pensioen is alleen maar toe te juichen.
  Dit had echter al 15 jaar geleden moeten plaatsvinden!!

  Excuus voor eventuele Gramaticale en taal fouten

  oosterwijck says:

  Ik begrijp niet, dat heel Nederland niet massaal de straat opgaat en ik begrijp niet dat de vakbonden niet laten horen. In Belgie hadden ze zo’n manneke als Rutte allang goed afgetuigd.

  Hans Steffens says:

  Het is het aloude systeem dat ze, pensioenfondsen, regering, tweede kamer hanteren roepen dat de onderste steen boven gehaald moet worden en dan een tijd niets meer laten horen omdat de grote meerderheid door deze woorden dan in slaap gedommeld is!
  Misschien schop ik nu tegen schenen maar is het niet Nederlands dat we na twee dagen revolte weer verder gaan alsof er niets is voor gevallen tot het volgende probleem en na twee dagen is het ook weer stil, ook in den Haag zijn ze daar al decennia achter vandaar de door hun gehanteerde tactiek!!!
  Ik hoop dat Nederland nu eens wakker wordt en ze met hun eigen wapens bestrijd!!!

  Wolluf says:

  We hebben het op één na beste pensioenstelsel ter wereld. Na 10 jaren nul-indexering en rendementen van boven de 5% bij de fondsen komen toekomstige generaties volgens “onze” geleerden straks MISSCHIEN nog tekort. Leg ons dat eens uit, maak die rekensom eens openbaar Rutte, Knot Ned.Bank, Pensioen fondsen etc.. Iedereen praat iedereen na. De dreiging dat ABP, PFZW en PMT/PME vanaf 2020 moeten gaan korten is een gotspe. Ik heb begrepen dat de pensioenfondsen wel willen indexeren en dat daar ruimte voor is maar op grond van door de staat opgelegde rekenregels niet mogen. De staat mag wel, lees Lubbers en consorten, legale diefstal plegen middels de zogeheten Uitname Wet. 25 Miljard aan werkgeversbijdrage pensioenpremie werd niet mee overgeheveld bij de privatisering van het ABP. Dat is diefstal, dat is roof van de werknemer. Werkgevers- en werknemers – bijdrage behoort tot het loongebouw. Dat ligt vast in de CAO.
  Dit is gewoon een daad van onbehoorlijk bestuur!
  De Fransen leggen het land plat vanwege de accijnsverhogingen op de benzine en diesel prijzen. Nog steeds ruim 25 cent goedkoper dan bij ons!!!
  Wanneer komen wij in actie. Die nul-indexering moet stoppen. Idem de verhoging van de AOW-leeftijd. Wij zijn weer het beste jongetje van de klas in EU.
  Ter indicatie, de AOW- gerechtigde leeftijd in de ons omringende landen luidt als volgt;
  Belgie 67 in 2030
  Duitsland 67 in 2029
  Frankrijk 67 in 2023 (gelet op de grote stakingsbereidheid aldaar is dat afwachten)
  Spanje 67 in 2027
  NEDERLAND 67 in 2021 (althans voorlopig, latere ophogingen zitten in het vat)

  Ik heb een voorstel. Zelf ben ik ABP gepensioneerd.
  Laten we met een aantal gepensioneerden de koppen bij elkaar steken en een stichting oprichten met de volgende doelen;
  1. De legale diefstal van 25 miljard voor leggen aan de nationale ombudsman. Deze uitnamewet is ronduit een daad van onbehoorlijk bestuur.
  2. De staat, de Nederlandse Bank maar ook de pensioenfondsen verzoeken het al dan niet indexeren eens te onderbouwen. Hoe staat men er werkelijk voor. Wie komt wanneer hoeveel tekort? Vertrouwen is goed maar controle is beter!
  3. Zelf opdracht geven aan enkele onafhankelijke accountantskantoren om de huidige en toekomstige staat van onze pensioenfondsen eens goed door te rekenen.
  3. De ongetwijfeld positieve uitkomsten voorleggen aan de politiek. Vinden we die betrouwbaar?
  4. Misschien moeten we er wel een beroepszaak van maken tot het Europese Hof toe.
  Uiteraard moeten we ons met deskundige mensen omringen die dat allemaal wellicht in een andere volgorde zullen adviseren maar met hetzelfde doel.
  En uiteraard kost dit veel geld. Mijn droom is dat 10.000 al of niet gepensioneerden 100 Euro in een op te richten stichting storten en dat uit deze pot alle deskundigen kunnen worden betaald.
  Wie voelt zich geroepen dit mee van de grond te tillen. Mijn steun en medewerking geef ik bij deze.

   Hans Steffens says:

   Ook ik ben voor maar de tweede kamer?? Heeft u de historie wel eens bekeken van de diverse regeringen, kamers, senatoren, kijk eens naar de namen die er rond zingen in het verleden en het heden Old boys een zeer beperkte groep die elkaar de baantjes toeschuiven kijk eens naar Wim Kok in zijn tijd als vakbondsleider de uitspraken die hij toen deed en waar hij de afgelopen jaren door bracht en wat hij verdiend heeft toen was hij vies van het kapitaal maar daar is hij snel van genezen, moeten we hun nu wel vertrouwen, en de ombudsman een aardige man maar welke macht heeft hij, kan hij het verleden terug draaien ik denk het niet, ik denk dat we een paar treden moeten overslaan en beginnen bij degenen die die macht wel hebben we moeten onder de paraplu vandaan komen en er bovenop gaan zitten we zijn lang genoeg onder de paraplu gehouden!! We moeten ze pakken waar we ze, de Old Boys, het meeste pijn kunnen doen ze hebben ons veel te lang pijn gedaan en o ja ik ben geen Communist maar wel heel boos!!!

  oosterwijck says:

  Goed idee van de heer Wolluf om een comité op te richten. Benader de SP en de Partij van de Ouderen voor raad en daad bij de organisatie. Misschien wil Omtoep Max ook wel investeren in de organisatie (met raad en daad). Als de organisatie goed opgepakt wordt, kunnen we een vuist maken tegen die criminelen in Den Haag. De directe aanval is gewoon aangifte doen van diefstal en oplichting. Dit is geen regeren meer maar een volk misleiden en bestelen, met list en bedrog.

  FredKol says:

  Aan de hand van een aantal reacties wil ik een andere invalshoek kiezen.
  De pensioenmaterie is niet zo ondoorzichtig zoals wordt beweerd. In de regel zijn de werkende mensen niet zo geïnteresseerd in hun pensioenregeling. De interesse komt pas als men de 50-jarige leeftijd bereikt en dan is het in sommige situaties bijna te laat om bij te sturen.
  Als de politiek met het pensioenland zich gaat bemoeien wordt het geheel een duistere aangelegenheid. Het probleem over de dekkingsgraden is in de laatste financiële en economische crisis ontstaan. De Europese rente werd om diverse redenen naar een vrij laag niveau teruggesteld.
  Uiteindelijk heeft de politiek, onder aanvoering van DNB, besloten om de rekenrente (waarmee de pensioenfondsen hun pensioenverplichtingen dienen vast te stellen) te verlagen. Deze rente werd al in de eerste helft van de vorige eeuw vastgesteld op 4%. Deze rekenrente is nu bijna gehalveerd.
  Dit heeft tot gevolg dat de pensioenfondsen voor de bepaling van de pensioenverplichtingen een veel hogere buffer als dekkingsgraad moeten aanhouden. Tevens heeft de politiek besloten dat de Fondsen pas de pensioenen mogen indexeren indien de dekkingsgraad een niveau van 110% heeft bereikt. Dus zolang de rekenrente op dit, veel te laag, niveau blijft zal ook nu geen verhogingen van de pensioenen van alle deelnemers plaats kunnen vinden. De politiek weigert om de rekenrente te verhogen zolang de marktrente op het huidige niveau blijft.

  De kosten van de financiering van de pensioenaanspraken komt ook regelmatig aan de orde. De werkgever betaalt de jaarlijkse financieringskosten en brengt een percentage als pensioencontributie op de werknemers in rekening . De hoogte van de contributie wordt vastgesteld in het arbeidsvoorwaardenoverleg tussen de werkgever en de werknemersorganisaties. Dit betekent dat de werknemer een constante bijdrage betaalt en de werkgever draait op voor het verschil. De uitspraken en beweringen dat de jonge medewerker te veel betaalt en de oudere werknemer te weinig premie is niet correct.
  Ook wordt gesproken over het graaien in de kas van de pensioenfondsen.
  In de vorige eeuw zijn er jaren geweest dat de beleggingsresultaten jaarlijks bleven stijgen. Er waren pensioenfondsen die een dekkingsgraad hadden tussen 130% en 170%. Deze “rijkdommen” waren een ongewenste situatie voor alle partijen.
  (Overigens is het zo dat het pensioenfonds zuiver en alleen de uitvoerder is van de door werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers overeengekomen pensioenregeling).
  Derhalve zijn partijen overeengekomen dat de dekkingsgraden naar een verantwoord niveau teruggebracht moesten worden. Dit werd bewerkstelligd door het terugstorten van kapitaal aan de werkgever en voor de werknemer werd de contributie aanzienlijk verlaagd dan wel op 0%vast- gesteld.
  Het bestuur van een pensioenfonds is paritair samengesteld. Dit betekent dat de werknemers- en werkgevers leden evenredig zijn vertegenwoordigd. Het pensioenfonds heeft een deelnemersraad of een vergelijkbare raad. De leden, die een afspiegeling dient te zijn van de werknemers en gepensioneerden, worden gekozen door de betreffende werknemers en gepensioneerden. Daarnaast zijn er bij het fonds diverse commissies ondermeer een beleggingscommissie. Deze commissies zijn eveneens paritair samengesteld met vaak externe adviseurs. Dus alle zaken die te maken hebben met ee uitvoering van de overeengekomen pensioenregeling zijn de werknemersleden hierbij betrokken.

  Ondanks dat de beurskoersen jaarlijks een hoger niveau laten zien en dat de beleggingsresultaten eveneens jaarlijks toenemen, worden de pensioenfondsen niet in staat gesteld de pensioenen voor alle betrokkenen jaarlijks te verhogen. De rekenrente is hiervan de oorzaak. Deze neemt een onredelijk deel van het aanwezige kapitaal in beslag voor de bepaling van de dekkingsgraad.
  Bij de vaststelling van de hoogte van de benodigde pensioenpremies wordt wel van een hogere rente uitgegaan. Dit heeft tot gevolg dat in feite te weinig premie wordt vastgesteld en aan het pensioenfonds wordt overgemaakt.
  Dus: een lage rekenrente voor de vaststelling van de dekkingsgraad leidt tot meer kapitaal voor de dekking. Een, afwijkende hogere, rekenrente voor de pensioenpremies leidt tot een lagere afdracht van de pensioenpremies. Deze onredelijke rekenrentes zijn de oorzaak van het tumult in pensioelnland over het korten in indexeren van devoendioenen. De overheid is hiervoor verantwoordelijk.

  Zelfs op dit moment is het ook nog niet zeker dat er geen kortingen op de pensioenen plaatsvinden.
  De beurskoersen op 31 december aanstaande zijn bepalend voor het beantwoorden van deze vraag.

   Hans Steffens says:

   Hebben deze leden een beslissende stem of is het het zelfde als het raadgevende referendum Jullie mogen praten maar Wij beslissen en we doen wat Wij willen!!

  antje11 says:

  Dit zou mij wel 100 euro waard zijn om deze diefstal tegen te gaan
  Wij zijn ook gepensioeneerd en al jaren niet geindecseerd .En ik hoop en denk dat vele met ons mee willen doen om hier een eind aan te maken

  Karel Paters says:

  In alle ijver kan ook Max de plank misslaan. De bewering dat “het pensioengeld niet van de pensioenfondsen, maar van Nederlandse burgers is” is fout. Het pensioengeld in een fonds is van de deelnemers aan dat fonds. Niets meer en niets minder. De rest van de Nederlandse burgers hebben daar niets mee te makken.

   Hans Steffens says:

   Zeer juist dus waarom zouden we het aan de tweede kamer voorleggen die hebben geen pijn, 5 jaar wachtgeld en uitzicht op een goed betaalde baan, Burgermeester, Ceo, commissaris bij multinationals Kijk naar onze voorvechter Kok voor een rechtvaardig loon, dat heeft hij goed gedaan, voor zich Zelf!!
   En de tweede kamer, de oppositie is in de minderheid dus de regering doet toch wat zij willen en de regeringspartijen op het moment dat ze op het pluche zitten laten ze de waarden waarvoor ze vochten vallen als een te hete aardappel Hè D 66 misschien begrijpen ze nu, kijk naar de verkiezingen van gisteren, wat ze bereikt hebben Daag Zetels uiteindelijk straft het kwaad zichzelf!!

  Akelei says:

  Het complexiteit van het pensioenstelsel is door de gewijzigde regelgeving zo ondoorzichtig geworden dat, zelfs onze vertegenwoordigers in de regering en het parlement geen idee hebben van wat ze allemaal hebben veroorzaakt. De regering wil ons doen laten geloven dat de financiële situatie van de pensioenfondsen zodanig slecht is dat voor vele fondsen opnieuw kortingen dreigen. In de afgelopen 12 jaar is het gemiddeld behaalde rendement gemiddeld zo’n 6,5% (inclusief de financiële crisis 2007/2008). De laatste 8 jaar is het behaalde rendement gemiddeld 9,5% (pensioen met 10% gekort en niet geïndexeerd). Ondanks dat het pensioenvermogen vanaf 2010 t/m 2017 met 85% is gestegen. De rekenrente-voorziening/verplichting is in voornoemde periode met gestegen 110%. De belangrijkste redenen zijn de berekende verplichtingen jongere- versus gepensioneerden deelnemers; factor 2,2 versus 1,1. Hierdoor heeft er zich een onteigening, van in het verleden opgebouwde pensioenrechten door gepensioneerden, plaatsgevonden. Het negatief effect op de dekkingsgraad is zo’n 21%. DNB heeft reeds in 2016 reeds gewezen op de onevenwichtige toerekening van de verplichtingen, helaas zonder enig effect bij onze regering. Het toekomstig pensioen wordt bereikt door het inleggen van pensioenpremies en daarop behaald rendement. Op basis van een kasstroom berekening (cashflow), met als uitgangspunt de huidige buffers kan, bij een gemiddeld te behalen rendement van 3% (10 tallen jaren gemiddelde netto zo’n 5% gerealiseerd) alle pensioen volledig worden uitgekeerd, inclusief 2% indexatie elk jaar en herstel van kortingen en achterstallige indexaties. Eindelijk laten de grote pensioenfondsbestuurders nu ook horen. Is zou alle pensioenfondsen, als zij tenminste willen opkomen voor hun deelnemers, hierbij willen oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid en keer indexatie toe waar de deelnemers al jaren recht op hebben.

   oosterwijck says:

   Reactie op Fred Kol. … Als het gerechtvaardigd is, dat de regering een greep in de kas mag doen in een periode dat de dekkingsgraad 130% tot 180% bedragen, dan is het ook gerechtvaardigd als ze dat bedrag terugbetalen als de dekkingsgraad in een periode minder als 110% is. En zeker mag terugbetaald worden als dat heerschap Rutte 2 miljard per jaar wil schenken (en al 7 miljard heeft geschonken) aan Amerikaanse miljardairs die aandeelhouder zijn bij Shell en Unilever.

  oosterwijck says:

  Voor de aandeelhouders van de NAM inclusief het koninklijk huis is al 20 miljard gereserveerd voor het mislopen van aandelen uitkeringen in de komende jaren, omdat de gasproductie wordt verminderd. Terwijl dat tuig genoeg geld heeft. Maar een arme sloeber met een paar honderd euro pensioen moet gekort worden, omdat de dekkingsgraad van de pensioenpot, door een rekentruckje, lager is als 110%. We worden bedrogen en bestolen door Rutte

  Wolluf says:

  Als ik zo alle reacties lees dan is er een gemene deler; we zijn het er met zijn allen over eens dat “de politiek” ons bedriegt.
  Zojuist ontving ik als ABP gepensioneerde de nieuwsbrief van ABP. Naast het aloude liedje dat de pensioenen in 2019 en ook de daaropvolgende jaren niet geïndexeerd worden schrijft abp dat “de spelregels voor wel of niet indexeren worden bepaald door wetgeving en niet door pensioenfondsen”.
  Kortom het is de politiek die ons arm maakt! De pensioenfondsen willen wel maar verzetten zich niet. De vraag die opkomt waarom verzetten die zich niet. Er komt geen enkel tegengeluid van?
  In mijn reactie van enkele dagen terug schreef ik “vertrouwen is goed maar controle is beter”. Welnu “de politiek” is niet te vertrouwen. Die heeft zijn eigen niet transparante agenda. En naar mijn stellige overtuiging laten de pensioenfondsen zich gewillig leiden. Ondanks een trits aan stichtingen van ouderenvertegenwoordigingen en een politieke partij in de 2e kamer komen we geen stap verder. Hulde voor de FNV die zich zo hard opstelt omdat zij in het verleden al eens met een kluitje het riet in zijn gestuurd. Ik hoop van ganser harte dat zij voet bij stuk houden. Zij hebben onze steun hard nodig.
  Hoe doen we dat en hoe krijgen we het spel op de wagen?
  Volgens mij door ook in actie te komen. Het is volgend jaar verkiezingen voor Prov. Staten! Geen beter moment. Als we met hooguit 5 – 9 mensen de koppen bij elkaar steken zouden we een plan de campagne kunnen maken. In dit clubje zou in ieder geval een communicatie- en IT deskundige moeten zitten. Misschien dat omroep MAX hier een ondersteunende rol in kan/wil vervullen.

  PaulT says:

  Pensioenen zijn een zaak tussen werkgever en werknemer. De werknemers laten zich vertegenwoordigen door de vakbonden. Daar is wel wat op aan te merken nu minder dan 20% van de werknemers nog lid is van een vakbond.

  Wie er in ieder geval niets over te zeggen heeft is de overheid. De overheid betaalt niet mee aan de pensioenen.
  Het zelfs erger. De overheid heeft het ABP waarin de pensioenbelangen van alle ambtenaren zin ondergebracht verplicht 25 miljard te storten in de schatkist. Zogenaamd omdat de reserves van het ABP dat toelieten.
  Dat is pure diefstal van pensioengeld dat aan de deelnemers van het fonds toebehoort.
  Nu het minder gaat met het ABP wordt dat geld niet teruggestort door de minister van financiën.

  De heren Koolmees en Rutte hebben niets te maken met een overeenkomst voor de pensioenregeling zoals die door werkgevers en werknemers is vastgelegd.
  Ga ruzie maken over het kinderpardon maar blijf af van het geld dat toebehoort aan werknemers.

  Henk Sintnicolaas says:

  Dit is wat ik er over wil zeggen en daar wil ik het graag bij houden, want het zit mij tot hier.
  En ik schrijf dit namens meer dan 3 miljoen gepensioneerden, die al sinds 2007 worden bestolen van hun eigen geld.

  Lees aub mijn uitleg die ik heb geschreven naar de Internet consultatie m.b.t. het FTK.
  —————————————————————————————————

  Wijziging van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen in verband met toeslag vanwege voorgenomen transitie.

  Hierbij wil ik graag een reactie plaatsen in verband met de internet consultatie over het FTK.

  In de eerste plaats vraag ik mij af of er iemand in Nederland is, die mij uit kan leggen waarom wij zo nodig een nieuw pensioenstelsel moesten hebben.
  Wij hebben in Nederland het beste pensioenstelsel van de hele wereld, waarbij alle landen om ons heen, in ieder geval alle landen van de Europese Unie, jaloers zijn op hoeveel geld wij in de pensioenpotten hebben zitten.
  Sterker nog, wij hebben meer geld in onze pensioenpotten zitten dan alle EU landen bij elkaar !
  Het vreemde is dat er in die landen de ( aanvullende ) pensioenen jaarlijks wel worden geïndexeerd, terwijl dat bij ons sinds 2007 niet meer het geval is.
  Dat komt omdat in 2007 is bepaald dat de pensioenfondsen niet meer mochten rekenen met 4% rekenrente, maar dienden te rekenen met de marktrente die inmiddels op 0,2 % staat.
  Daardoor moesten de pensioenfondsen zich arm rekenen, terwijl zij stinkend rijk zijn.
  Sinds de bankencrisis in 2008 is het pensioenvermogen bijna verdrievoudigd tot het waanzinnige bedrag van bijna 2.000.000.000.000,00 Euro !!!!
  Aangezien er door de pensioenfondsen een rendement wordt behaald van circa 7%, wordt de pensioenpot ieder jaar groter met een bedrag van tussen de 100 en 125 miljard Euro.
  Als je dan bedenkt dat er jaarlijks 34 miljard Euro aan pensioenuitkeringen wordt betaald en er 32 miljard Euro aan pensioenpremie binnenkomt, dan hoef je geen universitaire opleiding te hebben genoten, om uit te rekenen dat de pensioenpot alleen maar zal blijven groeien tot een waanzinnig bedrag.
  Ik heb voor mij zelf uitgerekend, terwijl ik slechts lagere school heb genoten en op de avond mulo heb gezeten, dat de pensioenen tot in lengte van dagen ( geïndexeerd ) uitgekeerd kan worden.
  Daarom vraag ik mijzelf steeds af, waarom behouden wij niet gewoon het huidige pensioenstelsel met een kleine aanpassing, bijvoorbeeld de rekenrente naar 3 1⁄2 %.
  Met het rendement wat er jaarlijks wordt gemaakt kan dit gemakkelijk, dit vanwege de goed renderende aandelen en het inkomen uit de verhuur van de in het bezit zijnde activa.
  Ik zou dan ook graag willen zien dat er besloten wordt om rekening te houden met het bovenstaande, de pensioenen met ingang van 1 januari 2022 te indexeren en na te betalen hetgeen de gepensioneerden tekort zijn gekomen sinds 2007.
  Deskundigen ( o.a. Martin van Rooijen ) hebben becijferd dat het hier gaat om een bedrag van 42 miljard Euro.
  Dat is geld waar de gepensioneerden volgens hun CAO aanspraken recht op hebben, een waardevast pensioen dat jaarlijks dient te worden aangepast aan de prijsindex c.q. loonindex.
  Het nu uitbetalen van die 42 miljard Euro lijkt natuurlijk een gigantisch bedrag en dat is het ook.
  Maar het is slechts een peulenschil in vergelijking met de pensioenpot van 2000 miljard Euro, dus slechts 2% van die gigantische pot geld.
  Als men dit bedrag uit gaat keren aan allen die daar recht op hebben, dan komt er een enorm bedrag aan geld in omloop, want de gepensioneerden kunnen weer geld uit gaan geven wat ze hiervoor niet konden. Ik zal een kleine opsomming geven wie er allemaal mee gebaat zouden zijn in deze sombere tijd.
  De middenstand, het MBK, de autobranche, de meubelbranche, de theaters, de witgoedbranche, de reisbranche, de horeca en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Wie er het meest bij gebaat zal zijn dat is de staatskas, want er zal circa 16 miljard a 17 miljard aan Inkomstenbelasting binnenkomen over die 42 miljard !
  BEN IK NOU ZO SLIM OF WAS MIJNHEER KOOLMEES EN ZIJN DE HEER RUTTE OF KNOT c.s. NOU ZO DOM ?

  Daarmee kan gelijk de koppeling van de AOW met het minimumloon gefinancierd worden en blijft er nog een flink bedrag over voor de staatskas om leuke dingen mee te doen.
  U zult begrijpen dat ik pleit om die 42 miljard uit te keren aan de gepensioneerden die nu nog in leven zijn. Voor 100 duizenden is dit helaas te laat en is dat niet meer mogelijk, omdat die reeds begraven zijn of gecremeerd.
  Wat nog wel kan in dat geval is, dat de nabestaanden dit nog terug kunnen zien in hun nabestaanden pensioen.
  Ik wil er nog aan toe voegen dat ik deze oproep doe namens mijzelf en namens meer dan 3 miljoen gepensioneerden.
  Wat betreft het niet indexeren zal ik hierbij laten weten wat de consequenties zijn voor mijzelf.
  Ik ben nu 74 jaar en met pensioen gegaan op 17 april 2012
  Gelukkig zit ik bij een pensioenfonds wat tussentijd nog heel summier een klein beetje heeft geïndexeerd. Desalniettemin is mijn aanvullend pensioen op dit moment Euro 308.50 netto per maand te laag !!!!!
  En dat iedere maand weer en als er nu niet geïndexeerd wordt zal dit bedrag alleen maar oplopen.
  Totaal ben ik nu tekort gekomen vanwege gemiste indexatie een bedrag van Euro 24.658,00 !!!!!!
  Ik heb dit niet uit mijn duim gezogen hoor, ik kan dit aantonen met mijn UPO’s en ik heb het opgeslagen in een Excel bestand.
  Al met al lijkt het mij een goede zaak als mijn verslag in de discussie wordt meegenomen.
  Gooi dat gedrocht van het pensioenakkoord aub in de
  prullenbak, daar maak je meer dan 3 miljoen gepensioneerden heeeeeeeeeel erg blij.

  Namens een gepensioneerde uit Oud-Beijerland

Bekijk ook

Meer