Korting op pensioenen dreigt

Als de situatie bij pensioenfondsen de komende tijd niet verbetert, dreigt voor een grote groep Nederlanders volgend jaar een beperkte korting op hun pensioen. Dat blijkt uit berekeningen die De Nederlandsche Bank (DNB) op vrijdag 20 mei 2016 heeft gepresenteerd.

Zwaar weer

In totaal dreigt voor 1,8 miljoen werkenden en ouderen, die zijn aangesloten bij 27 verschillende fondsen, een korting van gemiddeld 0,5 procent. Bij een modaal aanvullend pensioen gaat het dan om een korting van 5,50 euro bruto per maand. Door de lage rente en de slechte beleggingsresultaten zitten veel pensioenfondsen al langere tijd in zwaar weer.

Optimistisch

De 5 grote pensioenfondsen hoeven op basis van de DNB-cijfers volgend jaar vooralsnog niet te korten. Of dat zo blijft wordt pas eind dit jaar duidelijk. Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma is het nog niet zo ver. Als de rente stijgt, kan dat positief uitpakken voor de pensioenen, zegt ze. “Deze cijfers zijn gebaseerd op 31 maart 2016. De dekkingsgraden zien er nu al heel anders uit.” Hoewel er geen tekenen zijn dat de rente binnenkort stijgt, blijft Klijnsma optimistisch. “Het kan verkeren.”

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    Deze “dreigende” korting op pensioenen met dat bedrag van iets van 5,00 en centen lijkt verwaarloosbaar maar is natuurlijk de opmaat voor de volgende jaren. Het beleid van de besturen van deze fondsen is er natuurlijk niet op gericht de pensioenen te beschermen van grote groepen gerechtigden maar op de verdiensten in de bovenlaag van dat bestuur en niks anders. Deze “dreiging”is niets minder dan de aankondiging van nog meer pensioenellende in de komende jaren. Vanmorgen kwam ergens in een journaal of zo al de gedachte voorbij dat pensioenen in wezen een fantasie zijn en in de toekomst zullen verdwijnen. We zijn immers weer onderweg naar de verkiezingen die eigenlijk de verkwanselingen zouden moeten heten. Al de grote partijen zullen hun bijdrage in die aanloop leveren zoals bij voorbeeld de PVV met de vraag om de AOW tijdelijk te verhogen. De PVVDA had het over de noodzakelijke en rechtvaardige verhoging van lonen maar zal dat straks, om vooral in de regering te kunnen blijven, uitruilen tegen verplicht papierprikken voor de wetsovertreders onder de vluchtelingen in plaats van uitzetting . Je zou zeggen, “Gerechtigde, lét op uw zaak” maar dat helpt ook niet. De noden en problemen zullen voor alle lagere inkomens in getal en omvang stijgen – huur en huisvestingsproblemen (Mr. Blok) sociale verzekeringskwesties (Mvr. Klijnsma) stijging zorgpremies en onafwendbare vermindering van de zorg of verandering van regulier gebruikt medicijn naar de goedkopere bulkpartijen medicijnen uit Godweetwaar (Mvr. Schippers) en verder alles wat maar is te verzinnen om de kleine, oude, zieke man of vrouw in geldelijke of gezondheidsproblemen te brengen – en niemand van ons kan nog bedenken hoe je verstandig kunt stemmen;
    Het is allemaal VVD georienteerd; CVVDA, VVD66, PVVDA om maar te zwijgen van de “Eindelijkookeenkansomméételopen Unie of de SGP, u weet wel, van dezelfde gladde mééloperij. Báh!!!