prijzen

In Nederland stijgen prijzen harder dan in andere eurolanden

De inflatie, het minder kunnen kopen met hetzelfde geld, stijgt in Nederland harder dan in andere landen met de euro. De prijzen voor consumenten zijn in december 2018 2 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de rest van de eurolanden daalde de inflatie de laatste maanden van het vorige jaar, tot 1,6 procent in december. Dit kwam door lagere olieprijzen.

Oorzaak

Dat Nederland niet van de lage olieprijs profiteert valt op. De economische groei in Nederland is de afgelopen jaren juist hoger dan gemiddeld, en op de arbeidsmarkt is een tekort aan werknemers. Dat de prijzen toch hoger worden, komt volgens Peter Hein Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, omdat bedrijven meer kwijt zijn aan uitbetalen van salarissen. Ook de huurstijgingen noemt hij in Het Financieele Dagblad als oorzaak.

Inflatie blijft

De situatie wordt er in 2019 niet beter op. Het Centraal Planbureau voorspelt dat de verhoging van het btw-tarief dit jaar ook effect heeft op de inflatie. Een 3 procent hogere btw, zorgt volgens Mulligen voor 0,75 procent inflatie.

In 2018 hadden consumenten al te maken met de grootste prijsstijgingen sinds 2013. De toename van 1,7 procent kwam vooral door een hogere prijs voor gas en elektriciteit.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

Geef een reactie

Reacties (5)

  oosterwijck says:

  Nu de prijzen voor Gas en Elektra zo hard stijgen, doordat de belasting en heffing op die producten a-sociaal verhoogd worden, kunnen de consumenten bezuinigen, door samen met de buren een contract te nemen op elektra en het gas laten afsluiten. Dat wil zeggen dat één woning een elektra aansluiting heeft en de beide buren via een verlengkabel de elektra delen. Zo hoeft maar één gezin het vast recht (aansluitkosten) evenals de belasting en heffingen te betalen en de buren delen in de kosten. Dit levert een besparing op van €200 per maand. Dit bespaard aanzienlijk in de uitgaven. Dit systeem wordt al jaren lang toegepast met internetaansluitingen en werkt optimaal. Drie gezinnen delen één internetaansluiting/digitale TV en delen de kosten, waarmee €100 per maand bespaard wordt.

  maxwout says:

  Ja logisch, andere eurolanden hebben geen VVD-CDA-D66 in de regering

  oosterwijck says:

  Dat de inwoners van Nederland extra benadeeld worden is al heel lang duidelijk. Huurprijzen van woningen zijn in Belgie veel lager als hier, Zorgpremie is in Belgie de helft goedkoper, medicijnen zijn in Belgie veel goedkoper (Astmamedicijn Symbicord is in Nederland 4x duurder als in Belgie), benzine is in Belgie 30 cent goedkoper als hier. Vroeger was politiek er voor de mensen (volksvertegenwoordiger). Nu zijn de mensen een prooi voor de politici, die hun zakken vullen met lege praatjes en verder hoeren en snoeren met gemeenschapsgeld. De positie van het volk wordt overal in Europa elk jaar minder, maar Nederland loopt daarbij voorop (met Rutte als beste jongetje van de klas).

  oosterwijck says:

  Toen het vorig jaar de troonrede werd voorgelezen werd de leugen bekend gemaakt dat iedereen er volgend jaar op vooruit zou gaan door vermindering van de inkomensbelastingtarieven. Eerlijker was geweest, als de troonrede de volgende tekst bevatte: “Door aanzienlijke verhoging van de energieprijs en energieheffingen, alsmede de BTW, de zorgkosten, de woonlasten, de gemeentelijke belastingen, alsmede de geldontwaarding, gaat iedereen er €50 tot €100 op achteruit. Deze koopkrachtvermindering wordt voor een klein deel gecompenseerd door een summiere verlaging van de inkomstenbelasting, wat neerkomt op een te verwaarloze bedrag van €15 tot €50. In het bijzonder zullen de laagste inkomens (die nu al te kort komen) het volgend jaar nog veel meer te kort komen.”

  oosterwijck says:

  (Bijna) Iedereen gaat er financieel op voorruit in 2019. … Gisteren ontving ik het eerste loonstrookje van mijn WAO uitkering. Netto €40 meer dan in de vorige maand. De helft wordt al opgesoupeerd door de stijging van de vaste lasten die nu al bekend zijn, zoals: ziektekostenverzekering €10 per maand méér. BTW €12 per maand méér en de huisvuilkosten en gem. heffingen €2 per maand méér. Dan moeten nog de stijgingen van de huur, de OGB, waterschap, de energiebelasting en gasprijsverhoging, internet, bekend gemaakt worden, maar zeker is dat ik niets overhoudt van die €40 die netto meer ontvang. Ik leg er ernstig op toe. Ik ben erg benieuwd naar de situatie van andere inwoners van dit land, dat geregeerd wordt door leugenaars.