boom in tuin

Hoe zit het? Mag u zomaar een boom in uw tuin planten?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Mag u zomaar een boom in uw tuin planten?

Houd rekening met de regels

Gaat u uw tuin verbouwen en bent u van plan om hier ook een boom in te planten? Dan is het goed om te weten wat er wel en niet mag op dit gebied. Bomen kunnen immers hoog worden en daardoor lichtinval belemmeren. Dit is niet alleen vervelend voor uzelf, maar kan ook hinderlijk zijn voor uw buren. Om mogelijk overlast te voorkomen is het goed om te weten dat er bepaalde regels zijn waar nagenoeg iedereen in Nederland die en boom in de tuin wil plaatsen zich moet houden.

2 meter afstand

Allereerst moet er goed naar de erfgrens gekeken worden. Bomen dienen in veel gevallen 2 meter van de erfgrens te worden geplaatst; dichterbij mag niet. Als u zich hier niet aan houdt en u wordt hierop aangesproken dan kan dit betekenen dat u de boom moet verplaatsen.

Er zij echter wel uitzonderingen. Volgens het Juridisch Loket, een onafhankelijke instantie voor juridisch advies, kan het zijn dat de gemeente waar u woont er eigen regels op nahoudt waardoor bomen mogelijk wel dichterbij de erfgrens geplaatst mogen worden. Dit dient u altijd na te vragen bij de gemeente voordat u tot actie over gaat.

Bent u er niet zeker van waar de erfgrens precies lig? U kunt dit navragen bij het kadaster. Als de erfgrens niet nader te verklaren is, kunt u de erfgrens opnieuw laten vaststellen, maar dit kost wel behoorlijk wat geld.

Zelf last van een boom?

Gaat u niet zelf een boom planten, maar uw buren wel? Dan kunt u bovenstaande informatie met hen delen als u het idee heeft dat zij de boom te dicht bij de erfgrens neerzetten. Als u recent bent verhuisd en de boom van de buren u hindert, is het verstandig om altijd na te gaan hoe lang deze boom hier al staat. Dit kunt u doen door luchtfoto’s op te vragen bij het kadaster. Tussen 1927 en 2012 is elk stukje van Nederland nauwkeurig vanuit de lucht gefotografeerd waardoor u gemakkelijk kunt zien hoe lang de boom die u hindert er al staat. Is dit langer dan 20 jaar? Dan kunt u geen bezwaar meer maken. Volgens het Juridisch Loket verjaart de verplichting om de boom te verplaatsen of te kappen na 2 decennia.

Conclusie

In principe mag iedereen die dit wil een boom in de tuin plaatsen, zolang u deze maar op minimaal 2 meter van de erfgrens plaats. Sommige gemeenten hanteren een andere minimale afstand. Als u de boom niet juist plaatst en uw buren gaan klagen, bent u doorgaans verplicht de boom te verwijderen. Als deze boom er al 20 jaar of langer staat, hoeft dit niet.

(Bron:DAS, Juridisch Loket)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    In een vinexwijk kan iedereen precies één boom plaatsen in het hart van de tuin.