Gepensioneerde officieren ingezet om jonge militairen te trainen

Defensie roept de hulp in van oud-officieren. Sinds de Koude Oorlog is het leger voornamelijk ingezet voor vredesmissies waardoor kennis om bijvoorbeeld een grootmacht als Rusland weerstand te bieden, ontbreekt. Met de inzet van de oud-officieren wordt het Nederlandse leger getraind hoe ze een slagveld moeten betreden. 

Koude Oorlog

De oud-officieren hebben de Koude Oorlog meegemaakt. Dit tijdperk van ‘gewapende vrede’ ging tussen het kapitalistische westen en het communistische blok. Ook Nederland had zich aangesloten bij het kapitalistische westen wat werd geleid door de Verenigde Staten. Het communistische blok stond voornamelijk onder leiding van Rusland en China. De Koude Oorlog kwam voort uit de verschillen in het wereldbeeld en ideologie. De Koude Oorlog duurde van 1945 tot 1991.

Training militairen

Na de val van de Berlijnse muur in 1989 is het leger voornamelijk ingezet voor vredesmissies. Hierdoor is de kennis weggezakt. Met hulp van de oud-officieren moet de kennis van toen overgedragen naar de militairen van nu. Het is noodzakelijk, want de spanning aan de oostgrens van Europa loopt op. Tot op heden zijn er 2 oud-officieren ingezet waaronder een oud-generaal, maar dit worden er mogelijk meer.

Grootse oefening

De 43 Gemechaniseerde Brigade sloot dinsdag 15 februari hun grootste oefening af in 15 jaar in het Poolse Drawsko. Ze trainden hier met 4500 militairen, waaronder 3500 Nederlandse, en meer dan 400 gevechtsvoertuigen.

(Bron: AD/NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Zijn dit de gepensioneerde officieren met een pensioen gat, omdat hun pensioen ophield, toen ze 65 jaar werden terwijl de AOW met een jaar uitgesteld werd?